Raport ONU: Epidemia de coronavirus va provoca o scădere de până la 15% a investiţiilor străine directe faţă de estimările anterioare, la nivel global
Epidemia de coronavirus va provoca o scădere de 5%-15% a investiţiilor străine directe, faţă de estimările anterioare, rezultând numai o creştere marginală în perioada 2020-2021, cele mai afectate urmând să fie sectoarele auto, aerian şi energetic, arăta un raport al Naţiunilor Unite publicat duminică, transmite Reuters.
Publicat: Luni, 09 Martie 2020, 07:43 | Actualizat: Luni, 09 Martie 2020, 07:51Conferinţa pentru Comerţ şi Dezvoltare a ONU (UNCTAD) a avertizat că impactul negativ al virusului se va înrăutăţi probabil.
Dintre cele 100 de companii multinaţionale monitorizate de UNCTAD în calitate de barometru economic global, multe reduc cheltuielile de capital în regiunile afectate de epidemie, iar 41 au emis avertismente legate de profitabilitate, ceea ce va afecta profiturile reinvestite, o sursă majoră de fonduri pentru investiţiile străine directe, potrivit raportului.
Majoritarea avertismentelor legate de profit provin de la companii care depind de consum, ceea ce indică că declinul cererii va avea un efect mai direct asupra profiturilor decât perturbarea producţiei sau a lanţului de aprovizionare.
Un eşantion mai larg, al primelor 5.000 de companii listate, arată că estimările referitoare la profituri au fost revizuite în scădere cu 9% luna trecută din cauza noului virus, care a infectat peste 100.000 de oameni şi a ucis peste 3.000 la nivel global.
Industria auto (-44%). Aeriană (-42%) şi cea a energiei şi a materiilor prime (-13%) au fost cele mai afectate, potrivit UNCTAD.
”Revizuirile actuale sunt cel mai probabil conservatoare. Impactul negativ al virusului probabil se va extinde şi va creşte”, arată raportul.
În luna ianuarie, UNCTAD arăta că investiţiile directe la nivel mondial au fost de 1.390 de miliarde de dolari în 2019, iar acestea sunt aşteptate să crească cu apriximativ 5% în 2020. În prezent, agenţia consideră că investiţiile străine directe ar putea atinge cel mai scăzut nivel de la criza financiară din 2008, dacă epidemia se va extinde şi va continua pe parcursul anului.
James Zhan, director pentru investiţii şi companii al UNCTAD, a arătat că Asia de Est va suporta cel mai puternic impact al scăderii investiţiilor străine directe.
“China a fost al doilea cel mai mare beneficiar al investiţiilor străine directe din lume, astfel că scăderea acestor investiţii în ţară, pe termen scurt, va afecta nivelul fluxului de investiţii străine directe la nivel global”, a spus acesta.
Sursa : news.ro