Se dau bani! Cine poate primi până la 100.000 de euro și ce trebuie să facă, pentru a obține ajutorul financiar
Se dau bani pentru studenții români care vor să își deschidă afaceri. Finanțările sunt cuprinse între sumele de 40.000 și 100.000 de euro.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 01 Iunie 2020, 18:56 | Actualizat: Luni, 01 Iunie 2020, 18:55- MAREA PREMIERĂ Te Cunosc de Undeva! Vezi ce surprize ți-am pregătit AZI de la ora 20:00, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Chefi la cuțite, sezonul 15 - din 10 martie, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Acești bani se vor da în cadrul unui program de finanțare ce se numește „Innotech Student 2020”. Sunt disponibile 300 de locuri vacante pentru studenții români.
„Este o noutate pentru studenți, masteranzi și doctoranzi, pentru că de această dată pot beneficia de finanțare nerambursabilă pentru finanțarea propriilor lor afaceri. Este un program care are în primă etapă 20 de milioane de euro, urmând ca pe măsură ce se depun cererile de finanțare posibilitatea de suplimentare să ajungă la 150 de milioane de euro.
Beneficiază de un grant care are o valoare minimă de 40.000 de euro, până la 100.000 de euro, în funcție de numărul de locuri de muncă nou create, așa încât studenții pot să acceseze acești bani după ce au parcurs în prealabil cursul de antreprenoriat și și-au elaborat planul de afaceri, urmând ca mai apoi cele mai multe planuri de afaceri să fie selectate pentru a fi finanțate din fonduri europene”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Ministrul a precizat că programul de susținere a afacerilor create de studenți face parte din planul de redresare a economiilor statelor UE, din care România beneficiază de aproape 32 de miliarde de euro.
„Banii pot fi accesaţi de ONG-uri, universităţi şi camere de comerţ. Plafonul maxim este de 2 milioane de euro de solicitant, iar din aceşti 2 milioane de euro, aproximativ 300 de studenţi vor intra în program şi vor primi cursuri de antreprenoriat didactic, adică să înveţe să devină antreprenori.
Studenții vor fi trimişi la practică. După ce fac cursurile de pregătire şi practică îşi creează un plan de afaceri, plan care poate primi o finanţare între 40.000 şi 100.000 de euro în funcţie de numărul de locuri create. În funcţie de numărul de locuri create, pe lângă grantul de 40.000 - 100.000 de euro, mai există şi sprijinul pentru cei pe care aceştia îi angajează”, a explicat și vicepremierul Raluca Turcan.
De când pot fi depuse cererile, pentru obținerea finanțărilor
Cererile se vor depune începând cu data de 15 iunie la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman. Înscrierile vor dura două luni. Cele mai bune planuri de finanțare înscrise vor ajunge, astfel, să fie finanțate din fonduri europene.
„Pentru studenți, este foarte important să fie înțeles de către toți că nu este importantă forma de specializare pe care au absolvit-o, este importantă afacerea pe care au propus-o. Iar noi, din punct de vedere al domeniilor unde vrem ca să fie dezvoltate aceste afaceri le raportăm la Strategia Națională de Competitivitate. De la industria creativă, la IT, robotică, automatizări industriale, toate sunt domenii de la care așteptăm cu interes planurile de afaceri pe care studenții le propun. Nu este nevoie de cofinanțare. Este 100% grant de la UE”, a mai adăugat Marcel Boloș.
Această măsură vine în completarea unei măsuri adoptate joi de Guvern, ce ţinteşte categoria de vârstă între 16 şi 29 de ani. Această măsură va fi finanţată cu 100 milioane de euro pentru tineri care nu se află în sistemul educaţional sau nu sunt angajaţi.
Mai exact, această măsură se adresează angajatorilor care atrag astfel de tineri, care vor primi sprijin din fonduri europene de cel mult 50% din salariul celor pe care îi angajează, dar nu mai mult de 2.500 de lei pentru un an, cu condiţia menţinerii acelor angajaţi, pe toată perioada, a spus vicepremierul Raluca Turcan.