Taxa pe lăcomie. O mare bancă a anunțat că pleacă din România din cauza taxei
Taxa pe lăcomie. Duce la plecarea unei mari bănci din România. Una dintre cele mai mari bănci prezente în ţara noastră a anunţat că va realiza o reevaluare a operaţiunilor din România, ca urmare a impunerii de către Guvern în decembrie a unei noi taxe pe bănci
Publicat: Miercuri, 13 Martie 2019, 14:25 | Actualizat: Miercuri, 13 Martie 2019, 14:59Taxa pe lăcomie. Duce la plecarea unei mari bănci din România. Una dintre cele mai mari bănci prezente în ţara noastră a anunţat că va realiza o reevaluare a operaţiunilor din România, ca urmare a impunerii de către Guvern în decembrie a unei noi taxe pe bănci
Suprataxa Guvernului impusă băncilor va afecta una dintre cele mai mari bănci din România. Banca Raiffeisen va face o reevaluare a operațiunilor din România. Raiffeisen Bank International (RBI) deține 8,97 miliarde de euro sau aproximativ 6% din activele sale în România.
În România, Raiffeisen Bank este o bancă universală care deserveşte aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 5.600 de companii. Reţeaua băncii în România numără 451 de unităţi, peste 1.000 de ATM-uri, aproximativ 19.000 de EPOS-uri şi 189 de MFM (automate multifuncţionale).
Johann Strobl, directorul general al grupului bancar austriac, a afirmat miercuri, 13 martie: "Va trebui să reevaluăm România". Un analist bancar la Bloomberg Intelligence, Jonathan Tyce, a declarat: "Ne aşteptăm acum ca noile planuri de afaceri să fie revizuite în România. Reacţiile cu privire la preţul acţiunilor nu sunt ciudate dacă ţinem cont de modul cum vor fi afectate veniturile şi câştigurile pe care taxa pe active le va provoca".
Guvernul a introdus din decembrie 2018 o ”taxă pe lăcomie” pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul Robor la 3 şi la 6 luni şi speră să obţină suplimentar 3,6 miliarde de lei în 2019.
Ce este “taxa pe lăcomie”?
Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe explica taxa de lăcomie: "Se propune ca de la 1 ianuarie 2019 să se aplice o taxă pe activele instituţiilor financiar-bancare, denumită taxa pe lăcomie, pentru că este cea mai bună expresie pentru ceea ce se întâmplă azi în România, care se aplică instituţiilor în cazul în care ratele ROBOR la 3 luni şi 6 luni depăşesc o anumită valoare procentuală. Taxa se stabileşte pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 şi la 6 luni, atunci când este depăşită valoarea de 1,5%. Acesta este pragul până la care nu se aplică o astfel de taxă".
Teodorovici a precizat că impactul acestei măsuri poate fi undeva la trei miliarde lei sau poate fi zero, dacă băncile decid ca ROBOR să fie până la plafonul de referinţă, de 1,5%.
Astfel, taxa este 0 dacă nivelul mediu al Robor la 3 şi 6 luni rămâne la 1,5% sau mai mic. Taxa va fi 0,2%, dacă media nivelului Robor la 3 şi 6 luni este cuprinsă între 1,5 şi 2% şi creşte la 0,4%, dacă media Robor este între 2 – 2,5%, inclusiv.
Taxa creşte la 0,6% dacă media Robor este între 2,5 – 3% şi la 0,9%, dacă Robor este între 3 – 3,5%. Dacă media trimestrială Robor depăşeşte cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinţă, taxa de 0,9 % creşte progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depăşire de 0,5 puncte procentual.
Sursă foto: pexels.com