Antena

Firmele de spionaj cibernetic oferă guvernelor instrumente de urmărire a persoanelor expuse la coronavirus

Atunci când agenţiile de aplicare a legii vor să adune dovezi blocate în interiorul unui iPhone, acestea apelează adesea la softuri de hacking de la firma israeliană Cellebrite. Prin instalarea unui soft în telefonul unui suspect, poliţia poate să îl acceseze şi să afle unde s-a aflat proprietarul dispozitivului şi cu cine s-a întâlnit. În prezent, în timp ce guvernele iau măsuri să combată răspândirea COVID-19, Cellebrite îşi promovează tehnologia pentru a ajuta autorităţile să afle cine a intrat în contact cu un bolnav de coronavirus, potrivit Reuters.

Publicat: Miercuri, 29 Aprilie 2020, 06:54 | Actualizat: Miercuri, 29 Aprilie 2020, 10:24
Atunci când agenţiile de aplicare a legii vor să adune dovezi blocate în interiorul unui iPhone, acestea apelează adesea la softuri de hacking de la firma israeliană Cellebrite. Prin instalarea unui soft în telefonul unui suspect, poliţia poate să îl acceseze şi să afle unde s-a aflat proprietarul dispozitivului şi cu cine s-a întâlnit. În prezent, în timp ce guvernele iau măsuri să combată răspândirea COVID-19, Cellebrite îşi promovează tehnologia pentru a ajuta autorităţile să afle cine a intrat în contact cu un bolnav de coronavirus, potrivit Reuters.

Când cineva este diagnosticat pozitiv cu coronavirus, autorităţile pot obţine datele despre locaţia şi contactele pacientului, ceea ce facilitează ”carantinarea persoanelor potrivite”, potrivit unui e-mail trimis de Cellebrite poliţiei din Delhi în această lună.

Acest lucru ar trebui să aibă loc de obicei cu acordul proprietarului telefonului, potrivit e-mailului.

Dar, în cazuri legal justificate, cum ar fi atunci când un pacient încalcă legea privind adunările publice, poliţia ar putea folosi softul pentru a accesa un dispozitiv confiscat, a indicat Cellebrite.

”Nu avem nevoie de parola telefonului pentru a colecta datele”, a scris un agent de vânzări unui ofiţer superior, într-un e-mail din 22 aprilie obţinut de Reuters.

Un purtător de cuvânt al Cellebrite a declarat că agentul de vânzări a oferit aceleaşi instrumente pe care compania le-a vândut de mult timp pentru a ajuta poliţia să aplice legea.

Compania oferă, de asemenea, o versiune a liniei sale de produse pentru a fi utilizată de lucrătorii din domeniul sănătăţii, în vederea urmăririi răspândirii virusului care provoacă COVID-19, dar instrumentele pot fi utilizate doar cu acordul pacientului.

Ofertele de marketing ale Cellebrite fac parte dintr-un val de eforturi efectuate de cel puţin opt companii de spionaj cibernetică, care încearcă să vândă instrumente de spionaj pentru a urmări virusul şi a pune în aplicare măsurile de distanţare socială, potrivit interviurilor cu directori şi materialelor promoţionale ale companiilor.
Directorii au refuzat să precizeze ce ţări au achiziţionat produsele de supraveghere, citând acorduri de confidenţialitate încheiate cu guvernele.

Însă directorii a patru dintre aceste companii au spus că pun în aplicare programe pilot sau sunt în proces de instalare a produselor pentru combaterea răspândirii coronavirusului în peste 12 ţăro de ţări din America Latină, Europa şi Asia.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Delhi a declarat că instituţia nu foloseşte tehnologie Cellebrite pentru combaterea transmiterii coronavirusului. Reuters nu cunoaşte nicio achiziţie de acest tip făcută de guvernul SUA.

Până în prezent, Israelul este singura ţară cunoscută că testează un sistem de supraveghere în masă, solicitând NSO Group, unul dintre cei mai mari jucători ai industriei de profil, să ajute la construirea platformei sale. Însă, lansarea proiectului de supraveghere al NSO cu Ministerul Apărării israelian este în aşteptare din cauza unor contestaţii în justiţie legate de probleme de confidenţialitate, a spus un executiv alNSO.

Un purtător de cuvânt al ministrului israelian al Apărării, Naftali Bennett, a declarat că NSO a fost implicată în proiect, dar nu a furnizat detalii suplimentare.

Companiile specializate în tehnologie de supraveghere au înflorit în ultimii ani, deoarece agenţiile de aplicare a legii şi spionii din întreaga lume au căutat metode noi pentru combaterea adversarilor care comunică adesea prin aplicaţii mobile criptate.

Recomandari A1

Firmele susţin că experienţa lor care ajută guvernele să urmărească reţelele de militanţi le oferă capacitatea unică de a descoperi răspândirea tăcută a noii boli.

Părătorii drepturilor civile se tem că eforturile de urmărire a virusului ar putea deschide uşa către eforturile omniprezente de supraveghere ale guvernelor, pe care le-au combătăt pe parcursul a zeci de ani.

Funcţionarii guvernamentali au încercat să respingă aceste îngrijorări, justificând cu caracterul fără precedent al crizei.

COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, a infectat până în prezent peste 3 milioane de oameni la nivel mondial, ucigând peste 210.000.

O serie de ţări dezvoltă şi implementează aplicaţii care urmăresc răspândirea coronavirusului dar care nu se bazează pe datele referitoare la locaţie.

În schimb, aceste aplicaţii, care sunt deja utilizate în Singapore, India şi Columbia, se bazează pe tehnologia Bluetooth de conectare a smartphone-urilor pentru a sesiza şi înregistra când se află în aprilierea altor dispozitive. Când cineva este testat pozitiv pentru coronavirus, sunt anunţate toate persoanele cu care a intrat în contact.

Christophe Fraser, un epidemiolog din cadrul Big Data Institute a Universităţii Oxford, a declarat că această abordare, dacă este pusă în aplicare în mod corespunzător, poate salva vieţi şi scurta blocajele.

Această abordare bazată pe aplicaţii pentru urmărirea contactelor este considerată, de către susţinătorii eisăi, ca fiind mai prietenoasă pentru confidenţialitate, deoarece oamenii descarcă în mod voluntar aplicaţia şi datele personale sensibile sunt vizibile numai autorităţilor din domeniul sănătăţii.

Această metodă este în centrul unei rare colaborări între Apple Inc şi Google, parte a grupului Alphabe, pentru a implementa rapid tehnologia bazată pe Bluetooth, în vederea utilizării în Statele Unite şi în alte părţi. Dar abordarea se bazează pe adoptarea pe scară largă a aplicaţiilor, iar acurateţea acesteia rămâne neprobată.

Apple afirmă că planul său este conceput pentru a ”ajuta la amplificarea eforturilor autorităţilor de sănătate publică”.

Un purtător de cuvânt al Google a făcut referire la o declaraţie anterioară, care afirma că ”fiecare utilizator va trebui să facă o alegere explicită pentru a activa tehnologia”.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
firme spionaj cibernetic guverne instrumente de urmarire persoane expuse coronavirus covid-19
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o zi
Videoclipul zilei
Citește și
Într-o comună din Bihor rata şomajului este zero. Sute de firme oferă joburi
Legea mirosurilor a intrat în vigoare şi aduce obligaţii în plus pentru administratorii de firme
Legea mirosurilor intră în vigoare. Firmele care deranjează olfactiv primesc amenzi
Percheziţii la firme care ar fi desfăşurat operaţiuni fictive de reciclare a deşeurilor, cu un...
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste