Antena

Firmele de spionaj cibernetic oferă guvernelor instrumente de urmărire a persoanelor expuse la coronavirus

Atunci când agenţiile de aplicare a legii vor să adune dovezi blocate în interiorul unui iPhone, acestea apelează adesea la softuri de hacking de la firma israeliană Cellebrite. Prin instalarea unui soft în telefonul unui suspect, poliţia poate să îl acceseze şi să afle unde s-a aflat proprietarul dispozitivului şi cu cine s-a întâlnit. În prezent, în timp ce guvernele iau măsuri să combată răspândirea COVID-19, Cellebrite îşi promovează tehnologia pentru a ajuta autorităţile să afle cine a intrat în contact cu un bolnav de coronavirus, potrivit Reuters.

Publicat: Miercuri, 29 Aprilie 2020, 06:54 | Actualizat: Miercuri, 29 Aprilie 2020, 10:24
Atunci când agenţiile de aplicare a legii vor să adune dovezi blocate în interiorul unui iPhone, acestea apelează adesea la softuri de hacking de la firma israeliană Cellebrite. Prin instalarea unui soft în telefonul unui suspect, poliţia poate să îl acceseze şi să afle unde s-a aflat proprietarul dispozitivului şi cu cine s-a întâlnit. În prezent, în timp ce guvernele iau măsuri să combată răspândirea COVID-19, Cellebrite îşi promovează tehnologia pentru a ajuta autorităţile să afle cine a intrat în contact cu un bolnav de coronavirus, potrivit Reuters.

Când cineva este diagnosticat pozitiv cu coronavirus, autorităţile pot obţine datele despre locaţia şi contactele pacientului, ceea ce facilitează ”carantinarea persoanelor potrivite”, potrivit unui e-mail trimis de Cellebrite poliţiei din Delhi în această lună.

Acest lucru ar trebui să aibă loc de obicei cu acordul proprietarului telefonului, potrivit e-mailului.

Dar, în cazuri legal justificate, cum ar fi atunci când un pacient încalcă legea privind adunările publice, poliţia ar putea folosi softul pentru a accesa un dispozitiv confiscat, a indicat Cellebrite.

”Nu avem nevoie de parola telefonului pentru a colecta datele”, a scris un agent de vânzări unui ofiţer superior, într-un e-mail din 22 aprilie obţinut de Reuters.

Un purtător de cuvânt al Cellebrite a declarat că agentul de vânzări a oferit aceleaşi instrumente pe care compania le-a vândut de mult timp pentru a ajuta poliţia să aplice legea.

Compania oferă, de asemenea, o versiune a liniei sale de produse pentru a fi utilizată de lucrătorii din domeniul sănătăţii, în vederea urmăririi răspândirii virusului care provoacă COVID-19, dar instrumentele pot fi utilizate doar cu acordul pacientului.

Ofertele de marketing ale Cellebrite fac parte dintr-un val de eforturi efectuate de cel puţin opt companii de spionaj cibernetică, care încearcă să vândă instrumente de spionaj pentru a urmări virusul şi a pune în aplicare măsurile de distanţare socială, potrivit interviurilor cu directori şi materialelor promoţionale ale companiilor.
Directorii au refuzat să precizeze ce ţări au achiziţionat produsele de supraveghere, citând acorduri de confidenţialitate încheiate cu guvernele.

Însă directorii a patru dintre aceste companii au spus că pun în aplicare programe pilot sau sunt în proces de instalare a produselor pentru combaterea răspândirii coronavirusului în peste 12 ţăro de ţări din America Latină, Europa şi Asia.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Delhi a declarat că instituţia nu foloseşte tehnologie Cellebrite pentru combaterea transmiterii coronavirusului. Reuters nu cunoaşte nicio achiziţie de acest tip făcută de guvernul SUA.

Până în prezent, Israelul este singura ţară cunoscută că testează un sistem de supraveghere în masă, solicitând NSO Group, unul dintre cei mai mari jucători ai industriei de profil, să ajute la construirea platformei sale. Însă, lansarea proiectului de supraveghere al NSO cu Ministerul Apărării israelian este în aşteptare din cauza unor contestaţii în justiţie legate de probleme de confidenţialitate, a spus un executiv alNSO.

Un purtător de cuvânt al ministrului israelian al Apărării, Naftali Bennett, a declarat că NSO a fost implicată în proiect, dar nu a furnizat detalii suplimentare.

Companiile specializate în tehnologie de supraveghere au înflorit în ultimii ani, deoarece agenţiile de aplicare a legii şi spionii din întreaga lume au căutat metode noi pentru combaterea adversarilor care comunică adesea prin aplicaţii mobile criptate.

Recomandari A1

Firmele susţin că experienţa lor care ajută guvernele să urmărească reţelele de militanţi le oferă capacitatea unică de a descoperi răspândirea tăcută a noii boli.

Părătorii drepturilor civile se tem că eforturile de urmărire a virusului ar putea deschide uşa către eforturile omniprezente de supraveghere ale guvernelor, pe care le-au combătăt pe parcursul a zeci de ani.

Funcţionarii guvernamentali au încercat să respingă aceste îngrijorări, justificând cu caracterul fără precedent al crizei.

COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, a infectat până în prezent peste 3 milioane de oameni la nivel mondial, ucigând peste 210.000.

O serie de ţări dezvoltă şi implementează aplicaţii care urmăresc răspândirea coronavirusului dar care nu se bazează pe datele referitoare la locaţie.

În schimb, aceste aplicaţii, care sunt deja utilizate în Singapore, India şi Columbia, se bazează pe tehnologia Bluetooth de conectare a smartphone-urilor pentru a sesiza şi înregistra când se află în aprilierea altor dispozitive. Când cineva este testat pozitiv pentru coronavirus, sunt anunţate toate persoanele cu care a intrat în contact.

Christophe Fraser, un epidemiolog din cadrul Big Data Institute a Universităţii Oxford, a declarat că această abordare, dacă este pusă în aplicare în mod corespunzător, poate salva vieţi şi scurta blocajele.

Această abordare bazată pe aplicaţii pentru urmărirea contactelor este considerată, de către susţinătorii eisăi, ca fiind mai prietenoasă pentru confidenţialitate, deoarece oamenii descarcă în mod voluntar aplicaţia şi datele personale sensibile sunt vizibile numai autorităţilor din domeniul sănătăţii.

Această metodă este în centrul unei rare colaborări între Apple Inc şi Google, parte a grupului Alphabe, pentru a implementa rapid tehnologia bazată pe Bluetooth, în vederea utilizării în Statele Unite şi în alte părţi. Dar abordarea se bazează pe adoptarea pe scară largă a aplicaţiilor, iar acurateţea acesteia rămâne neprobată.

Apple afirmă că planul său este conceput pentru a ”ajuta la amplificarea eforturilor autorităţilor de sănătate publică”.

Un purtător de cuvânt al Google a făcut referire la o declaraţie anterioară, care afirma că ”fiecare utilizator va trebui să facă o alegere explicită pentru a activa tehnologia”.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
firme spionaj cibernetic guverne instrumente de urmarire persoane expuse coronavirus covid-19
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei ANIMAŢIE. Florin Piersic se pregăteşte de o nouă operaţie importantă. Primul mesaj transmis de pe patul de spital
Citește și
Într-o comună din Bihor rata şomajului este zero. Sute de firme oferă joburi
Legea mirosurilor a intrat în vigoare şi aduce obligaţii în plus pentru administratorii de firme
Legea mirosurilor intră în vigoare. Firmele care deranjează olfactiv primesc amenzi
Percheziţii la firme care ar fi desfăşurat operaţiuni fictive de reciclare a deşeurilor, cu un...
Video recomandate
Video
Citește și
Tiramisu din cozonac rămas de la Paște. Rețeta rapidă și delicioasă din doar câteva ingrediente Catine.ro
Schimbările prin care a trecut Ninel Conde de-a lungul timpului. Astăzi este de nerecunoscut Happy Channel
Liniște, vin alegerile! Europarlamentarele, abandonate. Localele captează atenția, dar în surdină Libertatea.ro
Ce fac autoritățile pentru a aduce tezaurul României acasă. Avocat: ”Până la termene limită,... Ziare.com
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu... AntenaSport
Cel mai PROST ÎMBRĂCATE vedete la MET GALA 2024. GALERIE FOTO. Vezi ce alte celebrități mai fac parte din topul... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Carmen Harra vorbește despre noul Mesia: „În 2033 vom intra în așa zisă lume a iluminării, va fi portal... BZI
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios HelloTaste.ro
Supermarketul din România care îţi dă 1 leu pe orice sticlă reciclată, în loc de 50 de bani. Data până la... Antena3.ro
Primul iPhone pliabil ar ajunge pe piață anul viitor. Ce ecran inedit ar avea smartphone-ul Apple useit
Horoscopul zilei de 9 mai 2024. Leii construiesc relații noi. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Ce are Terra în comun cu Marte? Cercetătorii au găsit roci bogate în oxigen care indică multe asemănări Wall-Street
Iulia Vântur, despărțită de Salman Khan în ziua de Paște! Cum a petrecut vedeta Kudika
Cu ce să stropești trandafirii plini de afide. Amestecul care face minuni cu florile tale, e bun și la mușcate Playtech
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă Redactia.ro
Florin Piersic a ajuns la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală. Marele actor rămâne sub... Observator
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta MediCOOL
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică HelloTaste
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini wow și... ProSport
Câți copii are de fapt Florin PIERSIC? Secretul pe care l-a ținut ascuns toată viața: „Vreau să fac ceva... Gandul
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în premieră pentru CANCAN.RO.... CanCan
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje DeParinti
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai... ZUTV
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau... UseIT
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Hello Taste
Ultimele știri
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Mihai Dragomir a „desființat-o” pe Alexandra Veber în timpul duelului. Ce i-a zis, fără reținere
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Ce echipă a câștigat al nouălea battle. Ce anunț a făcut Irina Fodor
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Richard Abou Zaki a ales să folosească o amuletă puternică. A urmat Orlando Zaharia
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Ce temă de gătit a pregătit Irina Fodor pentru al nouălea battle și cine sunt degustătorii
Prognoza meteo 9 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Adnana Mihaela Irimia a clacat și a avut nevoie de ajutor din partea medicilor. Ce s-a întâmplat
Cât de frumoasă este fiica lui Ion Țiriac, Ioana Țiriac. Moștenitoarea imperiului face furori cu stilul ei de viață
În ce relații a rămas Claudia Pavel cu tatăl fiului ei. Decizia importantă pe care bărbatul a luat-o pentru Noah
Mireasa sezonul 9, 8 mai 2024. Ce băiat a câștigat concursul de dans. Doar Delia nu i-a acordat nota 10
Sosia Selenei Gomez din România! Cum arată tânăra care îi uimește pe internauți cu asemănările izbitoare
Mai multe