OMS, nivel de alertă foarte ridicat: Coronavirusul se răspândeşte mai rapid în afara Chinei decât în interiorul ţării
Coronavirusul se răspândeşte în prezent mai rapid în afara Chinei decât în interiorul acestei ţări, evoluţie care conduce lumea în teritoriu necunoscut, dar epidemia poate încă să fie ţinută sub control, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite Reuters.
Publicat: Marti, 03 Martie 2020, 07:12 | Actualizat: Marti, 03 Martie 2020, 07:28În ultimele 24 de ore, în afara Chinei au fost raportate de aproape două ori mai multe cazuri decât în China, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că riscul de răspândire a coronavirusului este acum foarte ridicat la nivel global.
Ghebreyesus a spus că epidemiile din Coreea de Sud, Italia, Iran şi Japonia sunt un motiv de mare îngrijorare, dar că există dovezi că metodele de supraveghere dau rezultate în Coreea de Sud, cea mai afectată ţară în afară de China, şi că epidemia poate fi ţinută sub control în această ţară.
“Ne aflăm în teritoriul nemarcat – nu am văzut niciodată un agent patogen respirator capabil să se transmită la nivel de comunitate, dar în acelaşi timp acesta poate fi ţinut sub control prin măsuri corecte”, a declarat şeful OMS într-o conferinţă de presă la Geneva.
Lupta cu coronavirusul ar trebui să devină un pod al păcii, a spus Tedros, comentând faptul că Statele Unite susţin trimiterea de ajutoare medicale în Iran, în pofida tensiunilor dintre cele două ţări.
Miniştrii de Finanţe ai statelor din G7, grupul celor mai industrializate şapte ţări ale lumii, urmau să participe marţi la o teleconferinţă pentru a discuta măsurile de atenuare a impactului economic, au declarat trei surse pentru Reuters.
Bursele şi-au redobândit parţial calmul, luni, pe baza aşteptărilor că băncile centrale vor reduce dobânzile pentru a reduce impactul economic al epidemiei, după ce săptămâna trecută au consemnat cel mai grav declin de la criza financiară din 2008.
Numărul total al deceselor provocate de coronavirus la nivel mondial a urcat la 3.044, potrivit unui calcul realizat de Reuters. Un oficial american a declarat că este îngrijorat că datele din Statele Unite, unde sunt în prezent 75 de cazuri confirmate şi două decese, ar putea creşte în săptămânile următoare.
”Când ai un număr de cazuri identificate, iar persoanele respective au fost în comunitate pentru o perioadă, veţi vedea mult mai multe cazuri decât anticipaţi”, a declarat dr. Anthony Fauci, şeful diviziei pentru boli infecţioase a National Institutes of Health, la CNN.
Numărul kiturilor de testare va fi mărit în următoarele săptămâni, au declarat oficiali americani, în timp ce secretarul pentru Presă al Casei Albe, Stephanie Grisham, a spus că riscul pentru americani este încă foarte scăzut.
Coreea de Sud a anunţat luni 26 de decese şi 599 de infecţii, numărul total al cazurilor ajungând la 4.335, după cea mai mare creştere zilnică anunţată sâmbătă.
Dintre noile cazuri din Coreea de Sud, 377 au fost în oraşul Daegu, unde se află o ramură a bisericii Shincheonji Church of Jesus, de unde au provenit cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, după ce unii membri au vizitat oraşul chinez Wuhan, unde a apărut noul coronavirus.
Guvernul din Seul a cerut procuraturii să deschidă o investigaţie de crimă împotriva liderilor bisericii, care nu ar fi colaborat aşa cum ar fi trebuit cu autorităţile.
În oraşul chinezesc Wuhan, din provincia Hubei, a fost închis unul dintre cele 16 spitale construite special pentru epidemie, după externarea tuturor bolnavilor trataţi de coronavirus. Informaţia a coincis cu scăderea puternică a numărului de noi cazuri în provincia Hubei, dar China rămâne în alertă pentru persoanele care pot reveni acasă cu virusul din alte ţări.
În afara Chinei, virusul s-a răspândit rapid, în 53 de ţări, cu peste 6.500 de cazuri şi peste 100 de decese.
Bilanţul deceselor din Italia a crescut luni cu 18, la 52, iar numărul total al cazurilor a ajuns la 2.036, în creştere de la un număr de 1.694 de cazuri înregistrat duminică.
În Iran, o altă ţară grav afectată de coronavirus, numărul infecţiilor a atins luni 1.501, iar numărul deceselor a ajuns la 66.
Letonia, Arabia Saudită şi Senagal au raportat luni primele cazuri. În Marea Britanie, care are 36 de cazuri confirmate, premierul Boris Johnson a cerut populaţiei să se pregătească pentru creşterea numărului de cazuri.
Impactul economic
Fabrici din întreaga lume resimt impactul epidemiei, activităţile din China înregistrând o scădere record, mărind probabilitatea adoptării unor politici coordonate ale băncilor centrale.
Extinderea coronavirusului la nivel global a dus la amânarea de festivaluri, expoziţii, târguri comerciale şi evenimente sportive. Epidemia afectează grav turismul, vânzările cu amănuntul şi lanţurile de aprovizionare, în special în China, a doua mare economie a lumii.
Companiile aeriene din Orientul Mijlociu au pierdut până în prezent 100 de milioane de dolari din cauza epidemiei, iar guvernele ar trebui să ajute operatorii în această perioadă dificilă, a declarat un oficial al Asociaţiei Internaţionale pentru Transporturi Aeriene (IATA).
Companiile aeriene sunt pe cale să pierdă 1,5 miliarde de dolari în acest an din cauza virusului, a adăugat acesta.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a avertizat că epidemia împinge economia mondială spre cea mai gravă scădere de la criza financiară globală, aceasta cerând guvernelor şi băncilor centrale să reacţioneze.
Indicele american S&P 500 a scăzut cu 11,5% săptămâna trecută. Capitalizarea acţiunilor amerciane s-a redus cu aproximativ 4.000 de miliarde de dolari.
Indicii bursieri americani au crescut însă luni, investitorii sperând că măsurile de stimulare ale băncilor centrale vor ajuta la reducerea impactului economic.
Sursa : news.ro