Dezvăluiri revoltătoare în cazul exploziilor din Beirut. Vameșii au cerut ridicarea nitratului de amoniu de șase ori, dar au fost ignorați total. Cel puțin 100 de oameni sunt morți
Bilanțul persoanelor care și-au pierdut viețile în urma exploziilor din Beirut crește de la o oră la alta, însă în același timp ies la iveală detalii teribile. Mai exact, potrivit unor documente oficiale, autoritățile erau conștiente de pericolul reprezentat de nitratul de amoniu, însă nu au luat nicio măsură.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 05 August 2020, 17:58 | Actualizat: Miercuri, 05 August 2020, 18:02- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit presei internaționale, oficialii erau conștienți de pericolul uriaș reprezentat de nitratul de amoniu care a fost depozitat șase luni de zile în port și au încercat să scape de el, însă apelurile lor către judecători au fost ignorate.
Conform unor documente oficiale, oficialii ibanezi știau de mai bine de șase ani că o încărcătură uriașă de nitrat de amoniu este depozitată în hangarul 12 al portului din Beirut. În plus, ei erau conștienți de pericolul reprezentat de această substanță, motiv pentru care oficialii vamali au încercat să scape de el în repetate rânduri.
Primul apel a fost pe 27 iunie 2014, când directorul de atunci al Vamei libaneze, Shafik Merhi, a trimis o scrisoare către un judecător care nu este numit, solicitând o soluție pentru preluarea celor 2.700 de tone de nitrat de amoniu.
Au urmat alte cinci scrisori, pe 5 decembrie 2014, pe 6 mai 2015, pe 20 mai 2016, pe 13 octombrie 2016 și pe 27 octombrie 2017, prin care aceștia cereau instrucțiuni. Ba mai mult, au propus și soluții, și anume exportarea nitratului de amoniu, predarea lui către Armata Libaneză sau vânzarea către o companie privată de explozibili.
Nu a existat, însă, niciun răspuns. Marți seară, două explozii puternice au devastat orașul Beirut. Cel puțin 100 de persoane au murit, alte 4.000 au fost rănite, iar sute de mii persoane au rămas fără locuințe.
Premierul Hassan Diab a promis, marți, că toți cei responsabili pentru catastrofa petrecută “vor plăti prețul”. O anchetă a fost declanșată.
Care este cauza exploziilor devastatoare
Cauza exploziei nu este încă oficial cunoscută, dar mulți libanezi, scrie Al Jazeera, au arătat cu degetul spre lipsa de reguli și corupția dintr-un stat aproape eșuat, condus de o clasă politică care îi tratează pe cetățeni cu dispreț.
În același timp, criticii spun că din cauza corupției și a evaziunii fiscale din port, statul libanez a fost privat de taxe și impozite în valoare de miliarde de dolari.