Au găsit un manuscris vechi, acoperit cu piele umană, și nu le-a venit să creadă. Ce a urmat apoi
Un manuscris latin antic, cu o copertă din piele umană și doar 10 din 330 de pagini descifrate, este învăluit în mister.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 06 Aprilie 2023, 16:28 | Actualizat: Joi, 06 Aprilie 2023, 16:34- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Manuscrisul, redactat în latina veche în 1532 și acoperit cu piele umană, este expus la Muzeul Publicațiilor Rare al Bibliotecii Naționale Academice din Astana, Kazahstan.
Pe aceeași temăAu găsit un manuscris vechi, acoperit cu piele umană, și nu le-a venit să creadă. Ce a urmat apoi
Potrivit lui MöldirTölepbay, expert în Departamentul de Științe al Bibliotecii Naționale Academice, manuscrisul a fost donat bibliotecii de către un colecționar privat în 2014 și a fost expus, de atunci, la muzeu, notează Dailysabah.com, unde se pot vedea și imaginile.
Tölepbay a declarat că au primit numeroși vizitatori curioși de manuscris, care este legat după o metodă veche, dar comună pe vremuri: „Această metodă este cunoscută sub numele de legare antropodermică, ceea ce înseamnă că pielea umană a fost folosită în acest proces”, a spus ea.
Tölepbay a mai menționat că cercetările științifice necesare au fost efectuate pe coperta manuscrisului, adăugând că, „manuscrisul a fost examinat în laboratorul Centrului Național de Științe Medicale din Astana. S-a ajuns la concluzia că pielea umană a fost folosită pe coperta manuscrisului".
Pe aceeași temăDeși conținutul manuscrisului rămâne un mister, Tölepbay a spus că acea carte, care aparține unui notar pe nume Petrus Puardus din nordul Italiei, a fost scrisă în latina veche din 1532 și are un total de 330 de pagini.
Tölepbay a declarat că au trimis manuscrisul unui institut special de cercetare din Franța pentru o analiză ulterioară, adăugând că, pe baza primelor pagini pe care le-au putut citi, cartea conținea informații generale despre tranzacții financiare, cum ar fi creditele ipotecare. Cu toate acestea, manuscrisul nu a fost încă descifrat complet.
Pe aceeași temăBiblioteca Națională Academică găzduiește aproape 13.000 de publicații rare, inclusiv cărți din piele de șarpe, pietre prețioase, țesături de mătase și fir de aur.