Ce poți să pătești dacă dormi cu aerul condiționat pornit. Puțini știu la ce pericole se expun
Multe persoane preferă să doarmă cu aerul condiționat pornit pentru că temperaturile ridicate nu le lasă să se odihnească. Dacă te regăsești, poate vrei să afli ce se întâmplă în organismul tău când lași aparatul să răcească locuința pe timpul nopții.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 10 Iulie 2022, 12:54 | Actualizat: Duminica, 10 Iulie 2022, 16:36Răspunsul simplu la întrebarea „este sigur să folosești AC noaptea?” este da. Unii medici și specialiști chiar îl recomandă, deoarece permite corpului să-și scadă temperatura și ajută odihna.
Este esențial să știi că răcirea corpului este un proces mult mai complicat și mai dificil decât încălzirea, așa că un astfel de device este la îndemână atunci când trebuie să scapi de senzația de arsură cu care te împovărează o noapte fierbinte de vară.
Important este să cunoști faptul că aparatul de aer condiționat te va ajuta dacă îl folosești o perioadă limitată pe timpul nopții. Utilizarea incorectă sau exagerată îți poate dăuna.
Pe aceeași temăCe poți să pătești dacă dormi cu aerul condiționat pornit
Pot exista mai multe efecte secundare ale dormitului cu aparatul de aer condiționat în funcțiune. Unele dintre aceste dezavantaje sunt:
- Schimbări ale temperaturii corpului: după ce ai folosit aerul condiționat pentru o perioadă de timp, corpul s-ar putea adapta la respectiva temperatură, ceea ce îți poate afecta imunitatea. În plus, dacă te obișnuiești cu o anumită temperatură pe timp de noapte îți poate fi greu să de adaptezi atunci când sezonul se schimbă și vremea este deja rece.
- Mai puțini hormoni: temperaturile scăzute pot afecta capacitatea organismului de a produce hormonii esențiali care te ajută să ai o viață sănătoasă și echilibrată.
- Ciclul somnului: în timp ce temperatura creată în camera ta te poate ajuta să adormi mult mai ușor, alte aspecte îți pot perturba somnul. Un AC vechi, cu mai multe probleme și neigienizat corespunzător poate aduce mirosuri neplăcute, bacterii sau chiar zgomot.
- Uscarea: Aparatul de aer condiționat răcește aerul și dezumidifică, ceea ce poate duce la deshidratare. Prin urmare, gâtul, pielea, ochii și alte părți ale corpului se vor usca. Lipsa de hidratare poate accelera îmbătrânirea prin scăderea elasticității pielii și prin formarea ridurilor.
- Fără aer proaspăt: prin închiderea tuturor surselor posibile de aer proaspăt pentru a menține răcoarea în cameră, poți dezvolta o afecțiune medicală, „sindromul clădirii bolnave”, care se referă la o stare permanentă de oboseală și epuizare.
- Dificultăți de respirație: dacă aparatul de aer condiționat nu este curățat atât de des pe cât ar trebui, acesta va deveni casa perfectă pentru mucegaiuri, ciuperci și bacterii.
Poți preveni aceste probleme dacă utilizezi aparatul cu înțelepciune. Dacă singura metodă de a te răcori noaptea este folosirea unui aparat de aer condiționat, există câteva modalități de a evita oboseala, bolile și frigul excesiv.
Pentru început, amintește-ți că temperatura potrivită pentru dormit este de cuprinsă în intervalul 15,5 - 21 grade Celsius.
Filtrele trebuie să rămână curate, astfel încât să nu existe particule nedorite sau germeni care plutesc prin cameră. Aerul rece nu ar trebui să te lovească direct, ci ar trebui să fie orientat undeva în sus sau în direcția opusă față de locul în care dormi.
Utilizează AC chiar înainte de a merge la culcare sau setează un cronometru în timpul nopții. Astfel, îți vei îmbunătăți nivelul de confort și, de asemenea, vei economisi bani la factura de energie electrică. Poți utiliza și un ventilator de tavan pentru a distribui aerul în jurul dormitorului.