Ce se întâmplă dacă aprinzi lumânări parfumate în casă, de fapt. Un doctor a dezvăluit totul
Lumânările parfumate sunt folosite atât pentru decor, cât și pentru aroma lor plăcută și relaxantă. Totuși, un expert a dezvăluit de ce nu trebuie să le folosim și la ce pericole ne supunem.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 29 Martie 2022, 17:39 | Actualizat: Marti, 29 Martie 2022, 22:59- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mulți oameni au în case cel puțin o lumânare parfumată, fie folosită pentru aroma plăcută pe care o degajă în momentul arderii, fie pentru modul în care arată, ca element de decor. Totuși, un chimist a dezvăluit de ce nu ar trebui să mai folosim aceste obiecte.
Ce se întâmplă dacă aprinzi lumânări parfumate în casă, de fapt
Dan Gubler, doctor în chimie organică, a dezvăluit prin intermediul unui clip video publicat pe TikTok ce pericole se ascund, de fapt, în lumânările parfumate.
Pe aceeași temăÎntr-un timp extrem de scurt, filmarea bărbatului a devenit virală și a adunat numeroase vizualizări de la oameni din întreaga lume. Când au aflat despre ce este vorba, mulți dintre internauți au decis să nu mai folosească lumânările parfumate.
@drdangubler Concerns with scented candles #scentedcandlewax #burningcandles #waxcandles #waxcandlemelt #formaldehydereleaser #indoorairpollution #fyp ♬ Music In Your Heart (Instrumental) - BLVKSHP
Astfel, potrivit lui Dr. Dan Gubler, ceea ce este periculos la aceste lumânări este chiar materialul din care sunt făcute.
„Au existat mai multe studii clinice recente care au arătat recent faptul că arderea frecventă a lumânărilor poate cauza probleme serioase de sănătate. Când ne gândim la poluare luăm în calcul doar ceea ce se petrece afară, în exterior. Totuși, nu luăm în calcul și lumânările parfumate, odorizantele de cameră sau alte astfel de obiecte. Lumânările sunt făcute din parafină ieftină, conțin arome artificiale și coloranți și atunci când le ardem se elimină monoxid de carbon, dioxid de carbon și alte componente volatile”, a dezvăluit specialistul, potrivit celor de la mirror.co.uk.
Potrivit specialistului, toate aceste elemente sunt dăunătoare pentru organism, motiv pentru care ar trebui să evităm folosirea de lumânări parfumate.
„Dacă ai obiceiul de-a arde din când în când câte o lumânare parfumată într-o cameră bine aerisită, atunci nu sunt motive de îngrijorare. Dacă totuși faci asta des și încăperea nu este foarte bine aerisită, atunci poate că ar trebui să renunți la lumânările parfumate. Problema la aceste obiecte este faptul că sunt fabricate fără un control prea strict și faptul că producătorii nu menționează 90% dintre ingredientele folosite. Doar le cumpărăm, le ardem și le mirosim, fără să ne întrebăm ce conțin sau ce inhalăm”, a mai explicat bărbatul.