Antena

Planurile secrete desfășurate de Nicolae Ceaușescu imediat după tragedia din '77.Cum a reușit dictatorul să transforme o tragedie națională într-un câștig personal

„Cetăţenii capitalei şi-au manifestat profunda adeziune şi mulţumire faţă de hotărârile adoptate în scopul înlăturării urmărilor cutremurului şi normalizării activităţii economico-sociale. Comentariile scot în evidenţă, încă o dată, grija deosebită pe care Secretarul general al Partidului Comunist Român o poartă celor ce au avut de suferit de pe urma calamităţii.“ (Raport al Securităţii Municipiului Bucureşti din 7 martie 1977)

Publicat: Miercuri, 04 Martie 2020, 16:24 | Actualizat: Miercuri, 04 Martie 2020, 16:25
A profitat Ceaușescu de pe urma calamității din data de 4 martie 1977?
Revista22

Cutremurul din 4 martie 1977 a fost o catastrofa de proportii. În doar 55 de secunde, fața tării și mai ales a Capitalei s-a schimbat dramatic. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat in București unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit.

Pe aceeași temă

Puterea Comunistă încerca să esptompeze faptul că nu se prăbușiseră doar clădiri capitaliste de dinainte de război, ci și clădiri făcute în plin avânt socialist: Centrul de Calcul, OD16 din Militari și blocul de la Lizeanu sunt doar câteva dintre ele, iar altele: locuințe sau fabrici noi suferiseră grave avarii. Cauzele erau multiple: economia la material, lucrul de mântuială, dar în primul rând norma de construcții copiată după cea sovietică.

Pe aceeași temă

Radu Petrovici, profesor universitar în inginerie seismică, povestește într-un reportaj realizat de TVR:

"Vrancea noastră iubită și dragă e altceva decât cutremurele rusești după care am copiat. Acelea sunt cutremure de suprafață, pe câtă vreme Vrancea cuprinde un teritoriu foarte mare și transmite vibrații pe o distanță enormă, dar atunci se proiectau clădiri după modelul acestor cutremure de suprafață din Rusia, pe când la noi nu era cazul de asa ceva."

Nici înainte de război problema seismicității ridicate a Capitalei nu a fost luată în serios, deși existau însemnări despre catastrofe petrecute cu zeci de ani înainte.

"Acest cutremur puternic care își are hipocentrul sub munții Vrancei se petrece cu o periodicitate destul de mare, iar unii o numesc chiar remarcabilă." , declară Cristi Lascu, geolog și editor al Național Geografic pentru același reportaj.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

"Ingierii și arhitecții noștrii se școaleau în țări neseismice: Franța și Germania. În '40 a început războiul. Lumea avea oameni morți pe peste tot. Singura măsură care s-a luat a fost să iasă o normă, dar România n-a avut aceasta normă de protecție la cutremur." , contină Radu Petrovici.

Cutremurul din 4 martie 1977 găsește România complet nepregătită,atât în ceea ce privește planurile de salvare în caz de calamitate, dar și din punct de vedere al rezistenței clădirilor la seism.

Țara se afla intr-o vulnerabilitate severa. Expertii arhitecti si inginerii structuristi considera ca acesta e momentul potrivit pentru un studio concret asupra gradului de avarii al cladirilor si fac o cerere imperioasa pentru masuri de consolidare.

"Începuseră deja să apară probleme legate de costuri, de proiecte, de câte clădiri trebuie reparate, care trebuie reparate.", spune Mădălin Hodor, istoric și cercetător CNSAS.

Pe aceeași temă

În loc de măsuri temeinice de consolidare și o reconfigurare a normativelor adaptate seismicității țării noastre, Ceaușescu se gândește să se folosească de acest moment dramatic pentru națiunea română ca să-și satisfacă un plan mai vechi de fapt.

Ceaușescu nu voia să facă de fapt reparații.

"Ne-am apucat să revizuim norma, hai să bagam două capitole, cu expertizare și consolidare. 'Nu se poate, Tovarașul a zis că s-au lichidat urmările cutremurului.' Și le-am zis da băieți, s-au lichidat, dar mai vine unul.", continuă să povestească Radu Petrovici.

Pe aceeași temă

"Aceste discuții, certuri, scandaluri s-au lămurit pe 4 iulie 1977, când Ceaușescu a convocat la Comitetul Central, pe toată lumea implicată:arhitecți, constructori și le-a spus foarte clar: 'Nu va mai exista niciun fel de reparație la nicio clădire afectată la cutremur și tot ceea ce trebuia făcut până pe 23 august trebuie sistat.' ", amintește Mădălin Hodor.

Consolidarea clădirilor, o operațiune obligatorie și vitală pentru siguranța cetățenilor s-a transformat, la ordinul lui Ceaușescu, într-o umplere rapidă cu caramizi a golurilor din pereți și o acoperire superficială a crăpăturilor vizibile. În mod ironic, aceste reparații au primit și un nume.

"Am botezat-o tencuiala antiseismică." , spune Radu Petrovici

"Tencuiala antiseismica este o denumire semi macabră, un ușor umor negru, cu care oamenii descriau ce se intampla de fapt în repararea acestor clădiri."

Pe aceeași temă

Planul lui Ceaușescu era să dărâme clădirile construite înainte de război și să reconstruiască orașul din temelii, după modelul pe care îl admira în Coreea de Nord. De altfel, la scurt timp după cutremur, apar la televizor machete cu un centru al Bucureștiului complet ras de pe fața pământului și cu clădiri de inspirație nord-coreeană.

"Planul secret se desfășura în subteran.Ceaușescu dă ordine ofițerilor de securitate ca pe canalele diplomatice, ambasadele să ceară din străinătate fonduri substanțiale, sub pretextul nevoii de ajutor pentru sinistrați.De asemenea, le cere să solicite utilaje cu tehnologie performantă, chipurile, tot pentru reconstrucția Capitalei. S-au strâns astfel în jur de 150 de milioane de dolari, echipamente industriale și utilaje de construcție."

Pe aceeași temă

"Partea odioasă a acestei afaceri este că absolut nimic nu a ajuns să fie folosit, practic, nici în îndepărtarea urmelor cutremurului, nici în ajutorarea victimelor. După doi ani de zile aceste telegrame operative dintre Bucuresti și diversele reprezentanțe din străinătate au fost arse de doi ofițeri de securitate.", mai spune Mădălin Hodor.

Tot în această perioadă s-a inițiat strângerea unui alt fond, intitulat "Omenia", când întreaga populație a fost obligată să doneze lunar, din salariu, o sumă fixă.Nu se știe ce s-a întamplat cu acest fond, estimat undeva la 9 miliarde de lei.

Pentru cei care îl vorbeau de bine pe Ceaușescu, au primit mai repede locuințe noi. Pentru cei mai mulți sinistrați, așteptarea a durat aproape un an.

Rapoartele securității consemnează că au existat destui profitori ai acestui dezastru de proportii.

Mădălin Hodor relatează:"Existau grupuri de hoți care săpau în moloz și recuperau bani sau bijuterii, lucruri de valoare și erau coordonați de milițieni, care primeau cotă parte din ceea ce găseau hoții în moloz, iar ei la rândul lor dădeau mai departe, în sistem. Și să nu mai vorbim de cantitatea imensă de aur, bijuterii și valută care se strânsese la miliție, recuperate din case avariate."

Este prima dată în istoria regimului Comunist când s-a văzut diferența dintre propagandă și adevăr.

Whatsapp LinkedIn
ceaușescu planuri secrete cutremur 1977 comunism
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Citește și
VIDEO | Imagini tulburătoare cu Ceaușescu împușcat. Îi ridicau capul să îl vadă la față:...
30 de ani de Revoluție. Întreaga poveste a UCIDERII lui Ceaușescu. Condamnat la moarte pentru delicte...
„Șapca lui Ceaușescu” scoasă la vânzare pentru 2,7 milioane euro
11 mai ziua lui Salvador Dali. Unde putem aprecia arta în ziua în care s-a născut Dali
Video recomandate
Video
Citește și
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci roșii în fiecare zi: beneficii și contraindicații Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina. Ce se va întâmpla din... Ziare.com
Ce s-a ales de femeia care a fost timp de 8 ani amanta fratelui soţului său. Cum arată la 41 de ani AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie HelloTaste.ro
Când se poate spăla după Paște. Zilele din Săptămâna Luminată când sunt interzise treburile casnice Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
GRAFIC: Cât timp îi ia unui hacker să-ți spargă parola în 2024. Dacă o ai simplă, nu ai nicio șansă să te... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Ce ar trebui să faci, conform datei de naștere, pentru mai mulți bani în a doua jumătate a lui 2024. Detaliul... Playtech
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă Redactia.ro
Tradiţia care se respectă cu stricteţe în a doua zi de Paşte într-un sat din Alba. Ce este "Statu' la vase" Observator
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Conținutul acestora poate preveni simptomele MediCOOL
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică HelloTaste
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a lăsat să se înțeleagă că are un... ProSport
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer care a parcat neregulamentar:... Gandul
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu... CanCan
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje DeParinti
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață... ZUTV
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc UseIT
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Hello Taste
Ultimele știri
Ce fel de tată este CRBL. Artistul a dezvăluit ce relație are cu fiica sa adolescentă, Alessia
Mireasa sezonul 7. Simona, apariție în mediul online alături de un tânăr misterios. Cine este bărbatul, de fapt
Mireasa sezonul 9, 7 mai 2024. Un cuplu a câștigat o ieșire la munte, după un task spontan
Anamaria Prodan a dat de împărțeală pachete de Paște cu foițe de aur de 24K. Pomană pe „barosăneală” la care mulți doar visează
Ioana Tufaru a spus adevărul despre relația cu Gigi Becali, după ce a plecat din garsoniera lui: „Nu mai suntem sub aripa lui”
Ce a putut să îi facă un șef angajatei sale după ce ea a primit un bacșiș uriaș. Bucuria chelneriței s-a transformat în coșmar
Prognoza meteo 8 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Mireasa sezonul 9, 7 mai 2024. Cum răspunde Laura zvonurilor că nu a trecut peste relația cu Cristian
Viorel Lis, clipe de coșmar: „Mai avea 3 dinți săracul, au început să se miște de nu a putut să mănânce nici un ou fiert de Paște”
Amenzi usturătoare pentru cei care opresc pe drum să facă poze în lanul de rapiță. Ce spune Codul Rutier
Mai multe