Creatura bizară, cu trup transparent, acoperit de țepi. Unde a fost descoperită și cât de periculoasă e “teroarea plutitoare”
În timpul weekendului din Paștele catolic, oamenii care se plimbau pe falezele de pe coasta St Austell, în Cornwall, Marea Britanie, au descoperit o creatură bizară.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 18 Aprilie 2022, 15:05 | Actualizat: Luni, 18 Aprilie 2022, 18:00De Paștele catolic, sărbătorit pe 17 aprilie, mai mulți oameni care ieșiseră la plimbare pe malul mării, în Cornwall, Marea Britanie, au descoperit o creatură ciudată și s-au speriat când au aflat ce e.
Creatura care seamănă cu o meduză a apărut la malul mării atunci când temperaturile au depășit 20 de grade Celsius.
Oficialii din zonă i-au avertizat pe părinții cu copii și pe cei care dețin animale de companie să fie mult mai atenția atunci când ies pe plajă pentru că aceste creaturi sunt periculoase.
Creatura cu corp transparent și creastă de țepi
Paza de coastă din St Austell, Cornwall, a anunțat că aceste creaturi, cunoscute în limba engleză ca Portuguese man o' war jellyfish (meduză portugheză). Această specie este periculoasă pentru că înțepătura ei poate fi foarte dăunătoare.
Pe aceeași temă“Vă rog să fiți atenți când mergeți la plajă cu copiii sau cu animalele de companie pentru că înțepăturile acestor animale pot fi destul de urâte”, a zis paza de coastă, potrivit The Sun.
Aceste creaturi apar mereu pe plajele din Marea Britanie, fiind foarte ușor aduse de val. Anul acesta se pare că ele au eșuat mult mai devreme anul acesta, apărând imediat după ce temperaturile au depășit 20 grade Celsius.
De regulă, ele sunt văzute pe plajă începând din septembrie până în decembrie, în fiecare an. Anul acesta, creaturile cu corp gelatinos și transparent și creastă din țepi au apărut foarte devreme.
Cât de periculoasă e creatura ciudată
Această specie de meduză e cunoscută drept “teroarea plutitoare” are o înțepătură foarte puternică care poate duce, în unele cazuri, chiar și la deces.
Creaturile marine, după denumirea lor științifică Physalia physalis, nu sunt, de fapt, meduze, deși arată ca unele. Aceste animale marine trăiesc în sifonofori, colonii de hidrozoare.
Specia bizară, care are dimensiuni destul de mici, trăiește alături de altele de felul său și se poartă împreună ca un singur invidid.
Numele lor vine de la forma de balon sau pungă pe care o au. Această formă le ajută să fie ușor transportate de valuri. Se pare că hidrozoarele au aceeași formă cu un tip de navă de război ce exista în secolul 18.
Hidrozoarele au tentcule care se pot întinde până la 48 metri. Ele își folosesc tentaculele pentru a-și otrăvi și paraliza prada. De regulă, ele se hrănesc cu pești mici.
Tentaculele lor se pot detașa de corpul gelatinos, plutind în apă, încărcate cu venin. Prin urmare, chiar și dezlipite de corpul creaturii, aceste tentacule sunt în continuare deosebit de periculoase.
Pentru unele persoane mai sensibile, înțepătura acestor creaturi poate fi letală. Ele lasă o iritație roșie destul de mare pe piele care se înrăutățește în doar câteva ore.
Veninul poate ajunge la glandele limfatice și poate provoca simptome asemănătoare cu cele ale unei alergii, ale unui șoc anafilactic. Printre simptome se numără laringele umflat, blocarea căilor respiratoria, tulburări cardiace și dificultăți de respirație.