Antena

Cum va arăta omenirea după pandemie: „O schimbare pozitivă pentru umanitate” - Interviu în exclusivitate cu Yuval Noah Harari

Ideile lui au schimbat lumea. Una dintre cele mai strălucite minţi ale secolului XXI a acordat un interviu în exclusivitate pentru Observator.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 29 Aprilie 2020, 21:34 | Actualizat: Miercuri, 29 Aprilie 2020, 21:34
Ideile lui au schimbat lumea. Una dintre cele mai strălucite minţi ale secolului XXI a acordat un interviu în exclusivitate pentru Observator.

Yuval Noah Harari, filosof, istoric şi autor al best-sellerului "Sapiens, scurtă istorie a omenirii" ne spune, cum va arăta lumea după pandemie.

„Cel mai important lucru pe care trebuie să-l conştientizăm despre această pandemie este că nu are un curs predeterminat. Ne dă de ales şi e responsabilitatea noastră să alegem înţelept.

Ţările pot reacţiona prin izolare naţionalistă şi competiţie sau pot alege să acţioneze în spiritul cooperării globale şi solidarităţii. Şi asta va crea două lumi complet diferite după ce criza va fi trecut.

Ţările pot alege să trateze criza împuternicind un dictator sau un regim autoritar. Alte ţări aleg să reacţioneze prin sistemul democratic. Şi asta va crea un viitor complet diferit.”

Citește și:

Interviu în exclusivitate! Autorul „Sapiens, scurtă istorie a omenirii”, mesaj urgent pentru români: „Nu vă puteţi baza pe alte ţări, nu vă puteţi baza pe Uniunea Europeană”

Epidemiile, pedepse divine?

„În Evul Mediu, oamenii simţeau că o epidemie este o pedeapsă divină. Se simţeau neputincioşi, nu puteau face nimic să o prevină. Sau dacă puteau face ceva, căutau ţapi ispăşitori. Dădeau vina pe cineva care-l mâniase pe Dumnezeu şi din cauza asta suntem toți pedepsiţi.

Când ciuma s-a răspândit în secolul al XIV-lea, a fost blamată comunitatea evreiească. Şi am avut pogromuri. Când a apărut SIDA în anii '80, oamenii au spus că e o pedeapsă pentru comunitatea gay, aşa că nu e nimic de făcut.

Asta e foarte, foarte periculos. În primul rând, că e o greşeală. Ciuma şi SIDA nu au venit de la Dumnezeu, ci de la virusuri.”

„Niște politicieni au luat decizii greșite”

Recomandari A1

„Reacţia potrivită este că noi avem puterea să prevenim şi, dacă epidemia se răspândeşte, nu e pentru că cineva l-a supărat pe Dumnezeu, ci pentru că nişte politicieni au luat nişte decizii greşite.

Epidemiile nu sunt o forţă a naturii pe care nu o putem controla. Pot fi controlate. Dacă nu o putem face, asta se datorează unui eşec politic. Şi vedem asta astăzi, ţări diferite reacţionează diferit.

Citește și:

BOR, iritată de campania „Medicii-sfinți”. Ce spun liderii Bisericii Ortodoxe despre afișele ce au împânzit orașele: „O maltratare vizuală”

Unele ţări au reuşit să ţină sub control pandemia eficient. Nu doar dictaturile, ci şi democraţiile au gestionat bine: Coreea de Sud, Taiwan, Noua Zeelandă, Germania, Grecia. Toate s-au descurcat în această situaţie fără să impună măsuri dictatoriale. Cum a făcut SUA. Reacţia a fost foarte neştiinţifică, neprofesionistă şi acum avem acest dezastru uriaş.

Miezul problemei este proasta funcţionare a sistemelor politice.”

„Nu îmi e teamă de virus, ci de demonii interiori ai rasei umane”

„De ce îmi e teamă nu este virusul, ci demonii interiori ai rasei umane, cum ar fi egoismul, ura, lăcomia. Dacă în această criză acţionăm cu ură şi dăm vina pentru pandemie pe străini, pe minorităţi. Şi dacă în această criză reacţionăm cu lăcomie şi vrem să facem mai mulţi bani, va fi foarte dificil să depăşim epidemia şi criza economică.

Citește și:

Au venit pe lume în același timp. Au murit, despărțiti de 100 de ani, răpuși de două pandemii. Unul, bebeluș, celălalt, erou de război, constructor al Turnurilor Gemene: „Se vor cunoaște în ceruri, în sfârșit”

Pandemia testează puterea instituţiilor politice şi sociale. În vremuri normale, politicienii ar putea submina încrederea oamenilor în ei, ar putea minţi, să nu dea bani suficienţi sistemului de sănătate şi societatea ar continua să funcţioneze.

Nu plăteşti un preţ prea mare. Dar apoi vine o criză ca asta şi expune preţul ridicat pe care fiecare dintre noi îl plăteşte pentru aceste greşeli.”

„Avem nevoie să ascultăm medicii şi asistentele, şi nu generalii”

„Aud mulţi politicieni care spun: suntem în război. Şi asta e o discuţie periculoasă. Asta nu e război, e o criză sanitară. Implică securitatea, dar într-un fel diferit. Cere un alt fel de expertiză. Asistentele gândesc diferit faţă de generali.

Pentru a ne proteja pe noi şi economia avem nevoie să ascultăm medicii şi asistentele, şi nu generalii. Să investim în spitale e la fel de important cu a cumpăra tancuri şi avioane.

Sper să ne amintim această lecţie nu doar la anul, la anul va fi uşor, marea întrebare e dacă ne vom aduce aminte peste 5 ani, 10 ani sau 20 de ani.

Citește și:

Mumia din Parâng. Ceaușescu a vrut Jocuri Olimpice de Iarnă, noi am lăsat-o să moară. Cum arată Voineasa, stațiunea fantomă, astăzi

Sper ca această pandemie să fie un fel de semnal de trezire pentru umanitate. Încă avem timp să ascultăm acest semnal şi să facem ce trebuie. Şi, când ne vom uita înapoi la aceste vremuri, să fie o schimbare pozitivă pentru umanitate.”

Continuarea interviului lui Yuval Harari, mâine la Observator, de la ora 19:00

Seria de interviuri în care Alessandra Stoicescu îl are ca invitat pe Yuval Noah Harari continuă și vineri, de la ora 19.00, în cadrul Observator. Interviul integral va fi disponibil la sfârșitul săptămânii și pe ObservatorNews.ro.

Whatsapp LinkedIn
social observator19 interviu yuval noah harari tari gloante ventilatoare
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Viaţa după potop, drama românilor sinistraţi în Valencia. "Nu mă gândeam în viaţa mea că în Spania se întâmplă aşa ceva, să nu primeşti ajutor imediat"
Citește și
Ovidiu Bădescu, profesorul care creează singur România Educată
Adela - Tot ce nu se vede, sezon 3, Episodul 13 - Vlad Vîlciu și Elena Mogîldea
AjutEu 2021, din 29 noiembrie, la Antena 1
”Cea mai iubită ţară”, o nouă serie marca Observator 19, începe luni, la Antena 1
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Guvernul a rămas fără bani de pensii pe decembrie. Soluţia de urgenţă găsită Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste