Antena

Cum va arăta omenirea după pandemie: „O schimbare pozitivă pentru umanitate” - Interviu în exclusivitate cu Yuval Noah Harari

Ideile lui au schimbat lumea. Una dintre cele mai strălucite minţi ale secolului XXI a acordat un interviu în exclusivitate pentru Observator.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 29 Aprilie 2020, 21:34 | Actualizat: Miercuri, 29 Aprilie 2020, 21:34
Ideile lui au schimbat lumea. Una dintre cele mai strălucite minţi ale secolului XXI a acordat un interviu în exclusivitate pentru Observator.

Yuval Noah Harari, filosof, istoric şi autor al best-sellerului "Sapiens, scurtă istorie a omenirii" ne spune, cum va arăta lumea după pandemie.

„Cel mai important lucru pe care trebuie să-l conştientizăm despre această pandemie este că nu are un curs predeterminat. Ne dă de ales şi e responsabilitatea noastră să alegem înţelept.

Ţările pot reacţiona prin izolare naţionalistă şi competiţie sau pot alege să acţioneze în spiritul cooperării globale şi solidarităţii. Şi asta va crea două lumi complet diferite după ce criza va fi trecut.

Ţările pot alege să trateze criza împuternicind un dictator sau un regim autoritar. Alte ţări aleg să reacţioneze prin sistemul democratic. Şi asta va crea un viitor complet diferit.”

Citește și:

Interviu în exclusivitate! Autorul „Sapiens, scurtă istorie a omenirii”, mesaj urgent pentru români: „Nu vă puteţi baza pe alte ţări, nu vă puteţi baza pe Uniunea Europeană”

Epidemiile, pedepse divine?

„În Evul Mediu, oamenii simţeau că o epidemie este o pedeapsă divină. Se simţeau neputincioşi, nu puteau face nimic să o prevină. Sau dacă puteau face ceva, căutau ţapi ispăşitori. Dădeau vina pe cineva care-l mâniase pe Dumnezeu şi din cauza asta suntem toți pedepsiţi.

Când ciuma s-a răspândit în secolul al XIV-lea, a fost blamată comunitatea evreiească. Şi am avut pogromuri. Când a apărut SIDA în anii '80, oamenii au spus că e o pedeapsă pentru comunitatea gay, aşa că nu e nimic de făcut.

Asta e foarte, foarte periculos. În primul rând, că e o greşeală. Ciuma şi SIDA nu au venit de la Dumnezeu, ci de la virusuri.”

„Niște politicieni au luat decizii greșite”

Recomandari A1

„Reacţia potrivită este că noi avem puterea să prevenim şi, dacă epidemia se răspândeşte, nu e pentru că cineva l-a supărat pe Dumnezeu, ci pentru că nişte politicieni au luat nişte decizii greşite.

Epidemiile nu sunt o forţă a naturii pe care nu o putem controla. Pot fi controlate. Dacă nu o putem face, asta se datorează unui eşec politic. Şi vedem asta astăzi, ţări diferite reacţionează diferit.

Citește și:

BOR, iritată de campania „Medicii-sfinți”. Ce spun liderii Bisericii Ortodoxe despre afișele ce au împânzit orașele: „O maltratare vizuală”

Unele ţări au reuşit să ţină sub control pandemia eficient. Nu doar dictaturile, ci şi democraţiile au gestionat bine: Coreea de Sud, Taiwan, Noua Zeelandă, Germania, Grecia. Toate s-au descurcat în această situaţie fără să impună măsuri dictatoriale. Cum a făcut SUA. Reacţia a fost foarte neştiinţifică, neprofesionistă şi acum avem acest dezastru uriaş.

Miezul problemei este proasta funcţionare a sistemelor politice.”

„Nu îmi e teamă de virus, ci de demonii interiori ai rasei umane”

„De ce îmi e teamă nu este virusul, ci demonii interiori ai rasei umane, cum ar fi egoismul, ura, lăcomia. Dacă în această criză acţionăm cu ură şi dăm vina pentru pandemie pe străini, pe minorităţi. Şi dacă în această criză reacţionăm cu lăcomie şi vrem să facem mai mulţi bani, va fi foarte dificil să depăşim epidemia şi criza economică.

Citește și:

Au venit pe lume în același timp. Au murit, despărțiti de 100 de ani, răpuși de două pandemii. Unul, bebeluș, celălalt, erou de război, constructor al Turnurilor Gemene: „Se vor cunoaște în ceruri, în sfârșit”

Pandemia testează puterea instituţiilor politice şi sociale. În vremuri normale, politicienii ar putea submina încrederea oamenilor în ei, ar putea minţi, să nu dea bani suficienţi sistemului de sănătate şi societatea ar continua să funcţioneze.

Nu plăteşti un preţ prea mare. Dar apoi vine o criză ca asta şi expune preţul ridicat pe care fiecare dintre noi îl plăteşte pentru aceste greşeli.”

„Avem nevoie să ascultăm medicii şi asistentele, şi nu generalii”

„Aud mulţi politicieni care spun: suntem în război. Şi asta e o discuţie periculoasă. Asta nu e război, e o criză sanitară. Implică securitatea, dar într-un fel diferit. Cere un alt fel de expertiză. Asistentele gândesc diferit faţă de generali.

Pentru a ne proteja pe noi şi economia avem nevoie să ascultăm medicii şi asistentele, şi nu generalii. Să investim în spitale e la fel de important cu a cumpăra tancuri şi avioane.

Sper să ne amintim această lecţie nu doar la anul, la anul va fi uşor, marea întrebare e dacă ne vom aduce aminte peste 5 ani, 10 ani sau 20 de ani.

Citește și:

Mumia din Parâng. Ceaușescu a vrut Jocuri Olimpice de Iarnă, noi am lăsat-o să moară. Cum arată Voineasa, stațiunea fantomă, astăzi

Sper ca această pandemie să fie un fel de semnal de trezire pentru umanitate. Încă avem timp să ascultăm acest semnal şi să facem ce trebuie. Şi, când ne vom uita înapoi la aceste vremuri, să fie o schimbare pozitivă pentru umanitate.”

Continuarea interviului lui Yuval Harari, mâine la Observator, de la ora 19:00

Seria de interviuri în care Alessandra Stoicescu îl are ca invitat pe Yuval Noah Harari continuă și vineri, de la ora 19.00, în cadrul Observator. Interviul integral va fi disponibil la sfârșitul săptămânii și pe ObservatorNews.ro.

Whatsapp LinkedIn
social observator19 interviu yuval noah harari tari gloante ventilatoare
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Cât costă chiria la apartamentul cu WC lângă pat. "Se dă închisoare"
Citește și
Ovidiu Bădescu, profesorul care creează singur România Educată
Adela - Tot ce nu se vede, sezon 3, Episodul 13 - Vlad Vîlciu și Elena Mogîldea
AjutEu 2021, din 29 noiembrie, la Antena 1
”Cea mai iubită ţară”, o nouă serie marca Observator 19, începe luni, la Antena 1
Video recomandate
Video
Citește și
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024 Catine.ro
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot ce a găsit în ea. Cum se... Ziare.com
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural HelloTaste.ro
Categoria de români care ar putea avea pensiile duble. "Aceste persoane au fost uitate" | Un proiect de lege vrea... Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Macron atenționează: Trupe din vest ar putea intra în Ucraina dacă rușii rup linia frontului Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Test de atenţie. O pisică s-a pitit printre florile din magazin. Tu o vezi? Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era avansul pentru casa pe care... Observator
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă falimentul. Atenție la credite Gandul
Nuntă inedită la piramide! Miliardarul Ankur Jain s-a căsătorit cu aleasa inimii sale lângă Marele Sfinx CanCan
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți DeParinti
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Hello Taste
Ultimele știri
A suferit arsuri grave pe gât după ce a băut vin la un restaurant. Ce i-au pus, de fapt, în pahar
Ingredientul-minune pentru o tocăniță de miel delicioasă. Ce folosesc gospodinele din Ardeal
Cât au plătit Gabriela Cristea și Tavi Clonda pentru o călătorie cu gondola: „Cam scump, dar a fost o experiență superbă”
Aceste zodii vor avea cel mai mult ghinion la bani în luna mai 2024. Ce pierderi vor resimți nativii
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
Mireasa sezon 9, 2 mai 2024. Ce o nemulțumește pe Elena în relația cu Valentin: „Regreți că ai făcut pasul ăsta cu mine?”
Ritual cu vechime în Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii. Ce semnifică gestul
Cum sună vocea live a Iuliei Vântur, în concert. Vedeta a cântat în indiană pe scenă, dar și o piesă de la Dua Lipa. Cum a sunat
Cine e fiul mai puțin cunoscut al lui Florin Piersic. Actorul rar vorbește despre fiul său cel mic
EDIŢIE SPECIALĂ. Cea mai importantă sărbătoare a Creştinătăţii se vede şi se aude la Observator Antena 1: transmisiuni LIVE
Mai multe