Sammy Basso este cea mai în vârstă persoană care suferă de Progeria. Cum arată
Sammy Basso are doar 26 de ani, dar e cea mai în vârstă persoană care suferă de o boală gravă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 02 Aprilie 2022, 15:17 | Actualizat: Sambata, 02 Aprilie 2022, 16:45Medicii spun că Sammy Basso este, probabil, cea mai în vârstă persoană din lume care suferă de Progeria, o boală rară și gravă, care afectează 1 din 18 milioane de oameni.
Progeria este o boală care are ca efect principal îmbătrânirea prematură. Aceasta este o maladie genetică care duce la accelerarea simptomelor îmbătrânirii.
Cel mai frecvent, procesul de îmbătrânire începe la vârsta de 4 ani, iar pe la vârsta de 12 ani, când ar trebui să fie la pubertate, pacientul are deja toate semnele îmbătrânirii, precum păr cărunt, dureri de oase, lipsa grăsimii în corp, chelie.
Sammy Basso, cel mai în vârstă om diagnosticat cu progeria
Boala rară afectează 1 din 18 milioane de oameni și foarte rar aceștia depășesc vârsta de 13 ani. Singura persoană care a trăit cel mai mult după ce a fost diagnosticat cu progeria infatilă a fost Leon Botha, un băiat care a murit la vârsta de 26 ani, în 2011.
Pe aceeași temăSammy Basso are aceeași vârstă cu tânărul afectat de aceeași boală, care fusese cel mai în vârstă pacient diagnosticat cu progeria infantilă. Tânărul are o înălțime de 1, 30 metri și cântărește 20 kilograme.
El are nasul foarte prominent, e slab și abia dacă are vreun strop de grăsime pe corp, e chel, iar oasele lui sunt extrem de fragile, potrivit NYTimes. Încă de mic copil, Sammy a înțeles că boala de care suferă îi va limita viața și de când s-a născut, el trăiește în același pat de copil pentru că cei din jur nu se așteptau ca el să depășească vârsta adolescenței.
“Durata mea de viață este diferită”, a spus Sammy.
Ce spune Sammy despre boala care îl afectează
Tânărul a avut norocul să fie inclus în niște teste clinice pentru un tratament care ar putea eradica progeria. Basso a luat și el parte la studiu. Noul tratament se pare că i-a prelungit viața cu cel puțin 2 ani și jumătate.
Speranța de viață pentru cei diagnosticați cu progeria este de maximum 14,5 ani, însă Sammy a reușit să depășească acea vârstă, lucru ce le dă speranță oamenilor de știință că ar putea găsi un leac.
“Atunci când am căutat mai multe despre îmbătrânirea prematură, chiar am putut să înțeleg mai multe lucruri despre îmbătrânire”, a povestit Sammy.
În tot acest timp, Sammy s-a apucat de studiat și și-a obținut licența în științe ale naturii și biologie moleculară, fiind absolvent de facultate.
De când a început să înțeleagă mult mai multe despre schimbările care apar în corpul lui din cauza bolii, Sammy prețuiește viața și mai mult și o trăiește din plin, fiind un exemplu de curaj.