Antena

Curtea Constituţională a decis că OUG privind alegerile anticipate, emisă de Guvernul Orban cu o zi înainte de demitere, este neconstituţională în ansamblul său

Curtea Constituţională a decis, joi, că OUG privind alegerile anticipate, adoptată de Guvernul Orban cu o zi înainte de demitere, este neconstituţională. Judecătorii constituţionali consideră neconstituţionale mai multe prevederi ale actului normativ, respectiv eliminarea restricţiei de a vota doar în judeţul de reşedinţă, posibilitatea derulării simultane a alegerilor locale şi a acelor parlamentare, dar şi modificarea legilor electorale cu mai puţin de un an înaintea scrutinului.

Publicat: Joi, 12 Martie 2020, 12:02 | Actualizat: Joi, 12 Martie 2020, 15:38
Curtea Constituţională a decis, joi, că OUG privind alegerile anticipate, adoptată de Guvernul Orban cu o zi înainte de demitere, este neconstituţională. Judecătorii constituţionali consideră neconstituţionale mai multe prevederi ale actului normativ, respectiv eliminarea restricţiei de a vota doar în judeţul de reşedinţă, posibilitatea derulării simultane a alegerilor locale şi a acelor parlamentare, dar şi modificarea legilor electorale cu mai puţin de un an înaintea scrutinului.

Plenul Curţii Constituţionale s-a pronunţat, joi, asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.26/2020 privind modificarea şi completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate formulată de Avocatul Poporului şi a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.26/2020 privind modificarea şi completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate este neconstituţională, în ansamblul său”, au transmis judecătorii constituţionali.

Aceştia au precizat şi parte din motivele care au stat la baza deciziei:

”Curtea a constatat că dispoziţiile art.I pct.35 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.26/2020, care elimină condiţia restrictivă şi permite alegătorului să voteze în orice secţie de votare, independent de circumscripţia electorală unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, înlăturând efectele juridice pe care legea în vigoare le atribuie unor elemente esenţiale ale exercitării dreptului de vot şi dreptului de a fi ales al cetăţeanului (domiciliul sau reşedinţa), cu consecinţa eludării însuşi scopului pentru care au fost înfiinţate circumscripţiile electorale, încalcă drepturile fundamentale consacrate de art.36 şi art.37 din Constituţie.

Curtea a constatat că dispoziţiile art.IV alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.26/2020, care reglementează posibilitatea organizării simultane a alegerilor parlamentare anticipate şi a alegerilor locale generale din anul 2020, încalcă dreptul de vot al cetăţeanului, prevăzut de art.36 din Constituţie, întrucât îl pune în situaţia parcurgerii unei proceduri de votare greoaie, complicate, de natură a-i restrânge libertatea de exprimare a voinţei politice şi, implicit, efectivitatea dreptului la vot.

Dispoziţiile criticate încalcă şi dreptul persoanei de a fi aleasă, prevăzut de art.37 din Constituţie, întrucât înlătură posibilitatea unei persoane de a candida în acelaşi timp pentru o funcţie electivă locală (primar, consilier local, consilier judeţean) şi pentru o funcţie electivă naţională (deputat sau senator).

În continuare, având în vedere că actualul Parlament şi-a început mandatul în urma alegerilor desfăşurate la 11 decembrie 2016, iar potrivit dispoziţiilor art.63 alin.(1) din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, Curtea a reţinut că adoptarea actului normativ prin care se aduc modificări legii privind alegerea Parlamentului României s-a realizat cu mai puţin de un an înaintea alegerilor pe care le reglementează.

Mai mult, ţinând cont de faptul că obiectul reglementării – „unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate”, a cărui incidenţă, prin ipoteză, este anterioară datei la care expiră mandatul actualului for legislativ, deci anterioară lunii decembrie a anului 2020, este evident că modificarea se realizează cu şi mai puţin timp înainte de organizarea acestor alegeri.

De asemenea, Curtea a constatat că modificările adoptate au o relevanţă semnificativă în procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Parlamentul României, reglementând elemente esenţiale ale legii electorale: eliminarea unui element esenţial privind identificarea cetăţeanului care îşi exercită dreptul de vot (domiciliul sau reşedinţa) şi lipsirea de efecte juridice a normelor care consacră unul dintre principiile pe care se întemeiază sistemul electoral în vigoare (cel al reprezentării proporţionale).

Prin urmare, având în vedere că sunt întrunite ambele aspecte care atrag incidenţa principiului securităţii juridice, Curtea a constatat că, prin adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.26/2020, legiuitorul delegat nu a respectat obligaţia de a se abţine de la modificarea cadrului normativ în materie electorală, astfel cum aceasta a fost dezvoltată în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, şi nici recomandările Codului bunelor practici în materia electorală elaborat de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), încălcând dispoziţiile constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5) privind statul de drept, obligaţia respectării Constituţiei şi principiul securităţii juridice.

În fine, reţinând că dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.26/2020 încalcă art.1 alin.(3) şi (5), art.36, art.37 şi art.61 alin.(1) din Constituţie, lipsind de legitimare şi reprezentativitate mandatul de parlamentar, Curtea a observat că actul normativ al legiuitorului delegat afectează drepturile electorale ale cetăţenilor, precum şi regimul constituţional al Parlamentului.

În consecinţă, Curtea a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.26/2020, în ansamblul său, contravine dispoziţiilor art.115 alin.(6) din Constituţie”.

Recomandari A1

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
curtea constituţională oug alegeri anticipate guvernul orban neconstitutionala
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Urmărește-l pe David Popovici la Campionatele Europene de Înot | Belgrad 2024 🏊‍♂️ În perioada 17-23 iunie, vezi competiția LIVE în AntenaPLAY
Stirile zilei Motivul pentru care o femeie refuză să facă un gest absolut banal pentru noi toţi: "Judecați-mă cât vreți. Dacă mă privești urât, dispari"
Videoclipul zilei
Citește și
Le Monde: În România, să te protejezi de covid-19 este ”anticonstituţional”
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a atacat la Curtea Constituţională Legea privind unele măsuri...
Curtea Constituţională va dezbate în 9 iulie sesizarea Avocatului Poporului cu privire la starea de alertă
Curtea Constituţională preschimbă majoritatea termenelor de judecată din luna aprilie şi prima...
Video recomandate
Video
Citește și
4 zodii care își redescoperă puterea atunci când e Lună Nouă în Gemeni. Nativii care se simt norocoși Catine.ro
Alina Boz și Umut Evirgen au ieșit împreună alături de prieteni. Dovada că relația lor continuă la același... Happy Channel
Noi imagini video cu momentul când o avocată din Iași lovește intenționat cu mașina un motociclist. E acuzată... Libertatea.ro
Gata în 2024: autostrăzile și drumurile expres pe care le termină anticipat Dorinel Umbrărescu.... Ziare.com
Ce a putut face milionarul român de 33 de ani care contruieşte un castel în România. Şi-a dorit să nu se afle... AntenaSport
PRIMELE IMAGINI cu fiica lui Paris Hilton! Cum arată London, în vârstă de cinci luni. FOTO Elle
Ultimele detalii despre starea de sănătate a lui Mihai Leu. Fostul campion ar putea rămâne internat în spital pe... Spynews.ro
Cristi Borcea vrea al zecelea copil? „Trebuie să ne ocupăm!” BZI
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă HelloTaste.ro
Vitamina care trebuie luată înainte de orice radiografie. Adrian Vornicu: ”Muncitorii de la Fukushima făceau... Antena3.ro
„Dezastrul” de securitate Windows AI. De ce e capabilă opțiunea Recall useit
Horoscopul zilei de 5 iunie 2024. Peștii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
GRAFICE: Luna mai a adus ieftiniri ale chiriilor. Ce chirii sunt solicitate în Capitală și marile orașe din țară Wall-Street
Nu implora o femeie să se întoarcă, ci fă în așa fel încât să nu plece! Kudika
Cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafeaua. Cercetătorii au stabilit intervalul exact Playtech
Probleme mari la Banca Transilvania. Nu merg cardurile și aplicațiile. Anunțul de ultimă oră făcut de bancă Redactia.ro
Motivul pentru care o femeie refuză să facă un gest absolut banal pentru noi toţi: "Judecați-mă cât vreți.... Observator
Febra Dengue: cum se transmite, cum recunoști simptomele și măsuri de prevenție MediCOOL
Tort cu mere caramelizate și frișcă. Trucuri pentru a obține cel mai gustos desert HelloTaste
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare a unui talk-show... ProSport
Locul de basm din România PREFERAT de turiștii din lumea întreagă. Care este motivul Gandul
O ieșeancă a ascuns o cameră de supraveghere în dormitorul matrimonial. După ce a văzut ce se întâmpla în... CanCan
Bebelușul refuză sânul: ce trebuie să faci DeParinti
Lenny Kravitz nu a mai avut o relație serioasă de 9 ani. Cântărețul își dorește pe cineva cu adevărat... ZUTV
iPhone 16 ar doborî un record mondial. Ce element inedit ar avea viitorul smartphone Apple UseIT
Rețete cu ghimbir. Cum îl integrezi în meniu pentru a te bucura de beneficiile lui pentru sănătate Hello Taste