Antena

USR depune un proiect de lege pentru înfiinţarea „DNA-ului pădurilor şi mediului”

Uniunea Salvaţi România depune luni un proiect de lege privind înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), o instituţie pe modelul DIICOT, care să activeze la nivel naţional şi să combată infracţiunile împotriva mediului înconjurător.

Publicat: Luni, 09 Martie 2020, 12:53 | Actualizat: Luni, 09 Martie 2020, 13:02
Uniunea Salvaţi România depune luni un proiect de lege privind înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), o instituţie pe modelul DIICOT, care să activeze la nivel naţional şi să combată infracţiunile împotriva mediului înconjurător.

Proiectul de lege privind înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu este iniţiat de deputaţii USR Stelian Ion, Silviu Dehelean şi Cornel Zainea şi senatorii USR George Dircă, Allen Coliban şi Mihai Goţiu.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va fi condusă de un procuror-şef, numit de preşedintele României la propunerea ministrului Justiţiei cu avizul CSM. Numărul maxim de posturi este prevăzut astfel: 295 de posturi de procuror, 40 de posturi de specialişti, 270 de posturi pentru personalul auxiliar de specialitate, economic şi administrativ, 40 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară şi 290 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară ce urmează a fi desemnaţi în următorii 5 ani (câte 50 pe an).

DIIM va ancheta, printre altele, tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale şi traficul de deşeuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor sălbatice cu mijloace nelegale.

Vor fi de competenţa DIIM, indiferent de calitatea persoanei:

a) infracţiunile prevăzute de art. 106 alin. (1) şi (2), art. 107 alin. (1), art. 1071, art. 108 alin. (1), art. 109 alin (1), art. 110 din Legea 46/2008 privind Codul Silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

b) infracţiunile prevăzute de art. 52 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare.

c) infracţiunile prevăzute de art. 98, alin (1)-(5), din OUG 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare.

d) infracţiunile prevăzute de art. 81 din Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, cu modificările şi completările ulterioare.

e) infracţiunile prevăzute de art. 92, alin (1)-(3), art. 93 alin (1) şi alin. (2), art. 95 alin (1) şi alin. (2), din legea nr. 107/1996 privind Legea Apelor, cu modificările şi completările ulterioare.

f) infracţiunile prevăzute de art. 63 alin. (1) din Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

g) infracţiunile prevăzute de art. 2 – 8 din Legea nr. 101/2011 pentru prevenirea şi sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

h) infracţiunile prevăzute de art. 42 alin. (1), art. 43, art. 44, art. 45 din Legea nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, cu modificările şi completările ulterioare.

Recomandari A1

i) infracţiunile prevăzute de art. 355 şi 356 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

„Problemele de mediu din România sunt multe şi sunt grave, sunt cronice. Ştim de ele nu doar din cazurile de infringement deschise de Comisia Europeană, le vedem şi le simţim cu toţii. Putem vorbi despre probleme în zona forestieră, unde dispar din pădurile României 20 de milioane de metri cubi anual şi, dacă ar fi să însumăm prejudiciul, am depăşi suma de 1 miliard de euro. Vorbim de probleme pe calitatea aerului şi, din păcate, mor 25.000 de români în fiecare an din cauza poluării. Vorbim de probleme pe managementul deşeurilor şi ştim atât de importurile ilegale de deşeuri, cât şi de gropile ecologice care au devenit adevărate bombe ce ne otrăvesc aerul şi ne poluează apele şi solul. Dacă ne uităm la faptele care stau în spatele acestor probleme, multe dintre ele ridică suspiciuni de grupuri infracţionale organizate. Multe dintre ele sunt încadrate ca infracţiuni, dar foarte puţine persoane ajung să fie pedepsite şi de aceea avem nevoie de structuri specializate”, arată senatorul USR Allen Coliban.

„Noi propunem înfiinţarea unei noi direcţii specializate în cadrul Parchetului General, pe modelul DIICOT, pentru că există o incidenţă foarte mare a infracţiunilor de mediu. După traficul de droguri, traficul de persoane şi traficul de arme, pe locul patru în lume se înregistrează infracţiuni care aduc atingere mediului înconjurător, fie că vorbim de poluarea apelor, poluarea solului, fie de tăierea ilegală a pădurilor şi braconaj, care a dus chiar la dispariţia unor specii. Este esenţial să avem o astfel de structură având în vedere şi situaţia cu care ne confruntăm în Bucureşti şi în întreaga ţară. Avem nevoie de procurori specializaţi care să lucreze în echipe mixte alături de specialişti de mediu, angajaţi ai Gărzilor de Mediu şi Poliţie”, declară şi senatorul USR George Dircă.

„Acestă structură va da un raport anual în faţa ministrului Justiţiei şi a Consiliului Superior al Magistraturii în care să spună exact câte cazuri a avut şi câte a rezolvat. Acest raport va fi înaintat Parlamentului şi vom vedea cu toţii care sunt rezultatele”, precizează şi deputatul USR Stelian Ion.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
usr depune proiect de lege infiintare dna paduri si mediu
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o zi
Videoclipul zilei
Citește și
Mireasa sezonul 5. Sebastian a intrat în politică. Fostul pretendent al Inimioarei candidează pentru...
Andrei Caramitru, atac acid la adresa românilor din diaspora. Motivul pentru care îi critică pe cei...
Rezultate parţiale oficiale BEC la alegerile parlamentare 2020. Clasamentul partidelor după numărarea a...
Alegerile s-au terminat, bătălia continuă
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste