Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului se apropie! Când este și ce trebuie să faci în ziua cea mare
Lăsatul secului pentru postul Craciunului mai poartă denumirea de Postul Nașterii Domnului în popor pentru creștinii ortodocși. Acest moment important pentru oameni înseamnă de fapt o pregătire temeinică pentru întâmpinarea nașterii lui Iisus Hristos. Iată când se ține Lăsatul Secului și cum să te pregătești.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 01 Noiembrie 2023, 13:42 | Actualizat: Miercuri, 01 Noiembrie 2023, 15:08Ultima lună de toamnă a acestui an îi surprinde pe creștinii ortodocși pregătindu-se din ce în ce mai timpuriu pentru sărbătorile de iarnă. Încă de la jumătatea lunii noiembrie, oamenii vor putea să înceapă să țină post pentru marele eveniment din 25 decembrie, și anume, Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.
Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023 este primul eveniment care îi aduce pe credincioși cu gândul tot mai aproape de sărbătorile religioase din această iarnă, și, bineînțeles, mai aproape de Dumnezeu.
Pe aceeași temăLăsatul Secului 2023
Începând cu data de 14 noiembrie, creștin-ortodocșii vor putea să țină Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Acest post este cel mai mare și cel mai lung post pe care îl pot ține creștinii de-a lungul timpului.
Durata de 40 de zile este îmbrățișată atât de femei, cât și de bărbați și îi determină pe aceștia să fie răbdători și milostivi în această perioadă. Postul Nașterii Domnului ține până pe 24 decembrie 2023, ziua de înaintea marelui eveniment așteptat de către toți credincioșii.
Pe aceeași temăCe trebuie să faci de Lăsatul Secului
De-a lungul timpului s-au păstrat o serie de tradiții și obiceiuri pentru creștinii ortodocși pentru ziua de Lăsata Secului, iar printre cele mai impotante sunt:
- vizita finilor la nași cu un dar și luarea mesei împreună
- prepararea turtelor din mălai și oferirea acestora de pomană
- aprinderea unui foc pentru purificarea familiei
- servirea la masă de dulciuri, struguri și stafide
- aruncarea resturilor de la masă spre răsărit
- gătirea unor preparate din carne de pui
- citirea unor rugăciuni specifice
În ziua de Lăsatul Secului finii trebuie să își viziteze nașii cu un dar și să ia parte la o masă în familie, unde pot mânca dulciurile pregătite de nași în semn de belșug și prosperitate. Această tradiție încă se mai ține în multe zone din țară.
Preparatul mâncării specifice precum sunt: puiul, turtele și dulciurile este o tradiție pe care o țin femeile credincioase și care le ajută să capete răbdare și voie bună.
Aprinderea focului este o tradiție specifică doar a anumitor zone din România. Rolul acestui obicei este de a purifica aerul, familia și mediul înconjurător.
Aruncarea resturilor de la masă spre răsărit este o tradiție mai puțin știută, însă cei care o fac pleacă de la premisa că recoltele din anul următor nu vor fi atacate de păsări.
Rugăciunile specifice sunt mai puternice în această perioadă și au rolul de a-i ajuta pe credincioși să fie milostivi, răbdători și să îl slujească pe Dumnezeu așa cum se cuvine.
Pe aceeași temăPostul Nașterii Domnului începe pe 14 noiembrie și se termină pe 24 decembrie. Acesta trebuie ținut atât din punct de vedere alimentar, cât și spiritual, plin de rugăciune și fapte bune pentru toți oamenii care ne înconjoară.