Antena

Rețetă tradițională de colivă. Care este, de fapt, originea acestui preparat

Coliva este un preparat faorte popular printre români, iar mai nou și printre străini. Fie că sunt creștini practicanți, fie că i-a cucerit pur și simplu gustul, o savurează cu orice ocazie. Iată care este originea acestui preparat.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 20 Octombrie 2024, 19:44 | Actualizat: Duminica, 20 Octombrie 2024, 19:47
Galerie de imagini
Urmează pașii pentru a prepara coliva în mod tradițional
Shutterstock, YouTube

Coliva este un preparat cu totul special, deoarece creștinii ortodocși îl prepară și îl consumă în cinstea celor trecuți în neființă. Asocierea colivei cu anumite ritualuri religioase creștine îi conferă un statut aparte.

Care este, de fapt, originea acestui preparat

Puțini știu însă că acest preparat își are rădăcinile în tradițiile ancestrale ale tracilor. Dacă în tradiția contemporană coliva este un o ofrandă adusă morților, fiind un simbol al crediței în nemurirea sufletelor; în trecut, tracii își celebrau de asemenea strămoșii, însă avea o conotație pozitivă, simbolizând viața, fertilitatea și renașterea.

Pe aceeași temă

Tracii credeau cu tărie că pământul, precum și semințele plantate, sunt manifestări ale divinități, fiind capabile să dea viață.

Potrivit unei surse, grâul utilizat în prepararea colivei era văzut ca o legătură între pământ și viață, având totodată puterea de regenerare. Astfel, preparatul din grâu, de exemplu coliva, devine un simbol al nemuririi.

Precum în credința creștină, strămoșii traci credeau că există viață dincolo de moarte. În practicile creștine, la parastas, coliva reprezintă trupul celui adormit și, implicit, credința în nemurirea sufletului său.

Potrivit sursei menționate anterior, coliva a intrat în tradiția creștină abia în secolul IV, când Sfântul Teodor Tiron i-a sfăuit pe creștini să nu consume proviziile din piețele Constantinopolului, fiind contaminate. Acesta i-a sfătuit să-și potolească foamea cu grâu fiert și miere.

Pe aceeași temă

„După cum bobul de grâu, ca să încolțească şi să aducă roadă, trebuie să fie îngropat mai întâi în pământ şi să putrezească, tot aşa şi trupul omenesc mai întâi se îngroapă şi putrezeşte, pentru ca să învieze apoi întru nestricăciune”, precizează Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Corinteni.

Rețetă tradițională de colivă

Recomandari A1

Prepară coliva după această rețetă pentru gustul tradițional care i-a cucerit chiar și pe străini.

Ingrediente

- 1 kg de arpacaș (orz măcinat dur) sau grâu pisat

- 2 cești de stafide

- 2 căni de nucă rasă

- 2 cești de miere

- 1 linguriță de scorțișoară

- coaja de la o lămâie

- coaja de la o portocală

- 500 g de zahăr

- 1 fiolă esență de vanilie

- 1 fiolă esență de rom

- 1 linguriță de sare

Pe aceeași temă

Ingrediente pentru ornat

- pesmet de pâine sau biscuiți măcinați

- cacao

- bomboane colorate

- miez de nucă

Mod de preparare

Pentru început, se spală arpacașul de nu mai puțin de nouă ori în apă rece. Acest pas este pentru purificare, iar repetarea de nouă ori face parte din ritualul străvechi. După care se pune la fiert în aproximativ 2 litri de apă.

Se lasă la fiert până când boabele s-au înmuiat îndeajuns. Acest lucru se observă atunci când ”înfloresc”. Acest pas poate dura până la câteva ore.

Potrivit sursei menționate anterior, pentru accelerarea proesului de fierbere se poate băga grâul la cuptor, după ce a fiert pe aragaz. Ete foarte important ca grâul să fie fiert bine, astfel încât coliva să aibă consistența ideală.

După ce este bine fiert, se îndepărtează de pe foc și se lasă la răcit. Trebuie acoperit totul cu un prosop umed - și curat -, pentru evitarea formării crustei pe deasupra. Acest pas poate dura câteva ore sau poate fi chiar lăsat peste noapte pentru a asigura o răcire completă.

Pe aceeași temă

Între timp se înmoaie stafidele în rom.

După care se pune din nou pe foc pentru a-l încălzi puțin, timp în care se adaugă sarea, coaja de lămâie și de portocală, nuca rasă, stafidele înmuiate în esență de rom și mierea. Se amestecă totul foarte bine și, dacă este nevoie, se mai adaugă puțin zahăr, după preferințe.

Amestecul omogenizat se așază în platouri, unde se modelează, cu ajutorul unui cuțit cu lamă lată ușor umezită, și se ornează, după cum urmează. Pe deasupra, se presară pesmet de pâine sau biscuiți măcinați - pe întreaga suprafață. După care se ornează cu cacao, bomboane colorate și miez de nucă.

Pe colivă se pune întotdeauna crucea, fie că este din cacao, fie din nucă sau chiar bucăți de ciocolată.

Whatsapp LinkedIn
rețetă de colivă colivă tradițională originea colivei ingrediente pentru colivă mod de preparare colivă semnificație colivă
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Hidden Assets e în AntenaPLAY! Un thriller captivant care te va ține cu sufletul la gură timp de 6 episoade. Tot ce vrei e să dai PLAY!
Stirile zilei Filmul accidentului cu 3 morți de la Însurăței. Martorii povestesc scene sfâșietoare: "Cel mic era în brațele tatălui, apoi s-a dat jos să meargă la mamă"
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care au toate șansele să se întoarcă la fostul iubit. Nativii care sunt gata să acorde a doua șansă Catine.ro
Irina Baeva și Gabriel Soto ar locui din nou împreună. Noi probe au fost descoperite Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Mi-e foarte foame”. Lumea întunecată a cerșetorilor români dintr-un oraș olandez: „Nu le dați nimic!”,... Libertatea.ro
Grindeanu despre pasajul care "îngroapă" sute de case și stârnește revoltă: "Dacă... Ziare.com
Cât de frumoasă este noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Primele imagini cu femeia pe care a ţinut-o... AntenaSport
Care a fost ultimul mesaj postat de Liam Payne, cu câteva minute înainte să moară. Cântărețul s-a stins din... Elle
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO Spynews.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele... BZI
Antonia, super sexy la Bucharest Fashion Week 2024! Cum a venit iubita lui Alex Velea – GALERIE FOTO BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Gogoși cu mere și banane în aluat, foarte gustoase și aromate HelloTaste.ro
Cu câți bani rămâne un român dintr-un salariu brut de 1.000 de euro: România este campioană în UE la taxarea... Antena3.ro
500.000 de utilizatori Twitter au părăsit platforma după o decizie controversată a lui Elon Musk. Pe ce... useit
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2024. Peștii sunt recunoscători pentru ceea ce au. Află ce se întâmplă cu... Catine
Tavares: Stellantis va decide viitorul tuturor mărcilor sale în următorii 2-3 ani Wall-Street
Cine este Sorina Docuz? Fosta soție a lui Robert Negoiță și legătura ei controversată cu Marcel Ciolacu Kudika
Dana Budeanu, mesaj sfâșietor la moartea fostei sale soacre. Omagiul superb adus de vedetă Playtech
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte Redactia.ro
Fructul cu puteri vindecătoare pentru organism. Creşte în toate pădurile din România şi e cel mai bun... Observator
Câte anestezii generale poți face în siguranță MediCOOL
Cât zahăr se pune la dulceața de gutui, de fapt. Trucuri care o fac absolut delicioasă HelloTaste
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără ProSport
Bancul de duminică | „Părinte, sunt foarte speriat” Gandul
Singura stațiune exotică din România. Seamănă izbitor cu Maldive sau Bora Bora CanCan
Pernele de alăptare trebuie să îndeplinească noi standarde de siguranță. La ce să fii atentă DeParinti
Halsey a adoptat lookul lui Britney Spears chiar înainte de lansarea noului ei album. Vedeta i-a adus un omagiu... ZUTV
Inteligența artificială a descoperit peste 160.000 de noi specii de virus. Multe dintre ele pot îmbolnăvi oamenii UseIT
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat Hello Taste