Antena

Rețetă tradițională de colivă. Care este, de fapt, originea acestui preparat

Coliva este un preparat faorte popular printre români, iar mai nou și printre străini. Fie că sunt creștini practicanți, fie că i-a cucerit pur și simplu gustul, o savurează cu orice ocazie. Iată care este originea acestui preparat.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 20 Octombrie 2024, 19:44 | Actualizat: Duminica, 20 Octombrie 2024, 19:47
Galerie de imagini
Urmează pașii pentru a prepara coliva în mod tradițional
Shutterstock, YouTube

Coliva este un preparat cu totul special, deoarece creștinii ortodocși îl prepară și îl consumă în cinstea celor trecuți în neființă. Asocierea colivei cu anumite ritualuri religioase creștine îi conferă un statut aparte.

Care este, de fapt, originea acestui preparat

Puțini știu însă că acest preparat își are rădăcinile în tradițiile ancestrale ale tracilor. Dacă în tradiția contemporană coliva este un o ofrandă adusă morților, fiind un simbol al crediței în nemurirea sufletelor; în trecut, tracii își celebrau de asemenea strămoșii, însă avea o conotație pozitivă, simbolizând viața, fertilitatea și renașterea.

Pe aceeași temă

Tracii credeau cu tărie că pământul, precum și semințele plantate, sunt manifestări ale divinități, fiind capabile să dea viață.

Potrivit unei surse, grâul utilizat în prepararea colivei era văzut ca o legătură între pământ și viață, având totodată puterea de regenerare. Astfel, preparatul din grâu, de exemplu coliva, devine un simbol al nemuririi.

Precum în credința creștină, strămoșii traci credeau că există viață dincolo de moarte. În practicile creștine, la parastas, coliva reprezintă trupul celui adormit și, implicit, credința în nemurirea sufletului său.

Potrivit sursei menționate anterior, coliva a intrat în tradiția creștină abia în secolul IV, când Sfântul Teodor Tiron i-a sfăuit pe creștini să nu consume proviziile din piețele Constantinopolului, fiind contaminate. Acesta i-a sfătuit să-și potolească foamea cu grâu fiert și miere.

Pe aceeași temă

„După cum bobul de grâu, ca să încolțească şi să aducă roadă, trebuie să fie îngropat mai întâi în pământ şi să putrezească, tot aşa şi trupul omenesc mai întâi se îngroapă şi putrezeşte, pentru ca să învieze apoi întru nestricăciune”, precizează Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Corinteni.

Rețetă tradițională de colivă

Recomandari A1

Prepară coliva după această rețetă pentru gustul tradițional care i-a cucerit chiar și pe străini.

Ingrediente

- 1 kg de arpacaș (orz măcinat dur) sau grâu pisat

- 2 cești de stafide

- 2 căni de nucă rasă

- 2 cești de miere

- 1 linguriță de scorțișoară

- coaja de la o lămâie

- coaja de la o portocală

- 500 g de zahăr

- 1 fiolă esență de vanilie

- 1 fiolă esență de rom

- 1 linguriță de sare

Pe aceeași temă

Ingrediente pentru ornat

- pesmet de pâine sau biscuiți măcinați

- cacao

- bomboane colorate

- miez de nucă

Mod de preparare

Pentru început, se spală arpacașul de nu mai puțin de nouă ori în apă rece. Acest pas este pentru purificare, iar repetarea de nouă ori face parte din ritualul străvechi. După care se pune la fiert în aproximativ 2 litri de apă.

Se lasă la fiert până când boabele s-au înmuiat îndeajuns. Acest lucru se observă atunci când ”înfloresc”. Acest pas poate dura până la câteva ore.

Potrivit sursei menționate anterior, pentru accelerarea proesului de fierbere se poate băga grâul la cuptor, după ce a fiert pe aragaz. Ete foarte important ca grâul să fie fiert bine, astfel încât coliva să aibă consistența ideală.

După ce este bine fiert, se îndepărtează de pe foc și se lasă la răcit. Trebuie acoperit totul cu un prosop umed - și curat -, pentru evitarea formării crustei pe deasupra. Acest pas poate dura câteva ore sau poate fi chiar lăsat peste noapte pentru a asigura o răcire completă.

Pe aceeași temă

Între timp se înmoaie stafidele în rom.

După care se pune din nou pe foc pentru a-l încălzi puțin, timp în care se adaugă sarea, coaja de lămâie și de portocală, nuca rasă, stafidele înmuiate în esență de rom și mierea. Se amestecă totul foarte bine și, dacă este nevoie, se mai adaugă puțin zahăr, după preferințe.

Amestecul omogenizat se așază în platouri, unde se modelează, cu ajutorul unui cuțit cu lamă lată ușor umezită, și se ornează, după cum urmează. Pe deasupra, se presară pesmet de pâine sau biscuiți măcinați - pe întreaga suprafață. După care se ornează cu cacao, bomboane colorate și miez de nucă.

Pe colivă se pune întotdeauna crucea, fie că este din cacao, fie din nucă sau chiar bucăți de ciocolată.

Whatsapp LinkedIn
rețetă de colivă colivă tradițională originea colivei ingrediente pentru colivă mod de preparare colivă semnificație colivă
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Descoperă acțiunea, suspansul și drama din serialul Hidden Assets. Sezoanele 1 & 2 sunt disponibile în AntenaPLAY!
Stirile zilei Cine este tânărul ucis în măcelul de la mănăstirea din Ieud, Maramureş. Ar fi picat nevinovat în scandal: "Băiat de milioane a fost"
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Curățenia după sărbători. Sfaturi pentru a reda strălucirea locuinței tale Catine.ro
Actrița Deniz Baysal urmează să joace într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei!” Volodimir Zelenski, reacție despre sfârșitul tranzitului... Libertatea.ro
Avertisment al medicilor. Stopați o plăcere mortală: Cancerul a ajuns la cote record din această cauză Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Deși a încercat să-l țină ascuns, a fost dată de gol! Andreea Bostănică, imagini cu iubitul milionar,... Spynews.ro
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“ BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale - Eleganță și răsfăț HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Exercițiile care pot ajuta femeile să prevină declinul cognitiv. Ce trebuie să facă în fiecare zi useit
Horoscopul zilei de 3 ianuarie 2025. Racii petrec timp cu cei dragi. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal 6-12 ianuarie 2025. Cum influențează retrogradarea lui Marte în Rac zodiile Jurnalul
Andreea Bălan și Victor Cornea, separați de Revelion 2025: Cum au petrecut noaptea de Anul Nou Kudika
Temperatura ideală pentru frigider în perioada sărbătorilor. La câte grade trebuie să îl setezi ca să nu se... Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
Un chirurg din Germania susţine că a luat cancer de la un pacient pe care l-a operat. Ce i-a apărut medicului pe... Observator
Ce se întâmplă dacă mergi zilnic pe bicicletă. Care sunt rezultatele practicării acestui sport MediCOOL
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Predicția apocaliptică a lui NOSTRADAMUS pentru 2025: „Un asteroid gigantic va lovi Terra” Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Beneficiile mersului pe jos în aer rece pentru sănătatea gravidei și a bebelușului DeParinti
Selena Gomez a celebrat sfârșitul lui 2024 cu o serie de fotografii și clipuri emoționante alături de logodnicul... ZUTV
Care sunt cele mai rare culori din lume. Unul dintre pigmenți era mai scump decât aurul UseIT
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz Hello Taste