Antena Căutare

Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se pregătește în ziua respectivă și care sunt tradițiile respectate cu sfințenie de creștini

Înainte de sărbătorile de iarnă, credincioșii ortodocși îi cinstesc pe cei plecați dintre vii. Moșii de toamnă sau Sâmbăta morților este o sărbătoare de importanță majoră pentru creștini.

Galerie
Moșii de toamnă este o sărbătoare importantă în calendarul creștin-ortodox | Shutterstock, Hepta

Moșii de toamnă se celebrează la o dată variabilă an de an, în funcție de Paște. Denumită în popor și Sâmbăta morților sau Luminația, sărbătoarea Moșii de toamnă pică inevitabil într-o zi de sâmbătă.

Când sunt Moșii de toamnă 2024

Moșii de toamnă se celebrează întotdeauna înaintea postului Crăciunului, care ține 40 de zile. Astfel că, în 2024, Sâmbăta morților pică l începutul lunii noiembrie, mai exact pe data de 2 noiembrie 2024.

În ziua respectivă se țin slujbe în biserică, iar credincioșii împart pachete pentru sufletul morților.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Tradiții și obiceiuri de 1 octombrie. Ce rugăciuni trebuie rostite de Acoperământul Maicii Domnului

Ce se pregătește în ziua respectivă

Pentru Moșii de toamnă, credincioșii pregătesc bucate de dulce, fiind înainte de începerea postului. Astfel că, în pachete se regăsesc plăcinte cu brânză sau carne ori chiar fructe; dar și dulciuri, produse lactate sau sarmale.

Ținând cont de perioada anului, din pachete nu lipsesc fructele, dar și țuică. Nelipsită de la pomenirea morților este, bineînțele, coliva. Pachetul se dă, de regulă, într-un vas de lut sau porțelan, oferindu-se, de asemenea, de pomană.

Unii credincioși adaugă în pachete chiar și tacâmuri sau pahare și căni.

Pachetele trebuie să fie sfințite de preot, înainte de a fi împărțite sărmanilor. Acestea pot fi însoțite și de banii, venind în sprijinul persoanelor nevoiașe.

Citește și: Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa 2024. Unde poți merge pentru a simți cu adevărat magia sărbătorilor

Tradiții respectate cu sfințenie de creștini de Sâmbăta morților

În ciuda faptului că sărbătoarea nu are o dată fixă, credincioșii păstrează cu sfințenie obiceiurile și tradițiile aferente, mai ales că se crede că în noaptea repectivă morții îi vizitează pe cei vii.

Cu toate acestea, potrivit unei surse, modalitatea în care sunt pomeniți morții în ziua respectivă este diferită de la o zonă la alta.

Astfel că, în Banat, Transilvania și Maramureș, oamenii se pregătesc de sărbătoare având grijă de mormintele celor trecuți în neființă, curățându-le și împodobindu-le cu flori și lumânări - de aici și denumirea de Luminație.

În Ardeal, se împart dulciuri sau produse de patiserie copiilor.

În timp ce, în Muntenia, se curăță mormintele, iar după slujbă se aprind lumânări și se împart pachete cu vase pline de bunătăți.

Citește și: Când începe Postul Crăciunului 2024: data și reguli. Ce nu ai voie să faci după Lăsatul Secului

Rugăciune pentru iertarea păcatelor celor adormiți

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Citește și: Rugăciunea mamei pentru fiică. Rostește-o în fiecare zi dacă ești mamă de fată

Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

La mulți ani, Luca! Cele mai frumoase mesaje, felicitări și urări pentru sărbătoriții de astăzi, 18 octombrie, de Sfântu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 16 octombrie. Iulia a câștigat suma de 5.000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 16 octombrie. Iulia a câștigat suma de 5.000 de lei Miercuri, 16.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x