Românii sunt campioni la depozitarea încărcătoarelor ieșite din uz. Care dintre acestea devin un pericol dacă nu sunt reciclate
Românii sunt campioni la depozitarea prin casă a încărcătoarelor ieșite din uz. Prin ieșirea din funcțiune, acestea devin deșeuri care ar trebui oferite către reciclare. Altfel, încărcătoarele ieșite din uz ar deveni deșeuri care ar afecta mediul. Care dintre acestea devin un pericol.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 10 Octombrie 2022, 13:08 | Actualizat: Luni, 10 Octombrie 2022, 13:12Peste 40 de milioane de încărcătoare de telefon mobil nefolosite se află în casele românilor, potrivit unui tabloid. Prin ieșirea din uz, acestea devin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), care ar trebui colectate și oferite spre reciclare, pentru a nu afecta mediul înconjurător și pentru a susține economia circulară, informează Asociația RESPO DEEE, citată de aceeași sursă.
La acestea se adaugă aproximativ 22 de milioane de telefoane mobile vechi, nefolosite și ele, însă păstrate în sertarele românilor.
„În ultimii 30 de ani, piața comunicațiilor mobile s-a dezvoltat într-un ritm alert în România. Consumatorii au achiziționat și schimbat un număr considerabil de telefoane mobile, precum și încărcătoare noi, atunci când cele anterioare s-au defectat. Acest comportament a făcut ca, în prezent, să existe, conform estimărilor noastre, peste 40 de milioane de încărcătoare stricate sau ieșite din uz în casele românilor. Acestea devin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE). Au în compoziție elemente periculoase care pot afecta sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător, dar si resurse prețioase precum cupru, argint, aur sau aluminiu, ce pot fi reciclate și refolosite pentru producția de noi echipamente”, a declarat Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, citat de click.ro.
Pe aceeași temăÎncărcătoarele de telefon generează anual 51.000 de tone de deșeuri. Acestea depășesc greutatea Marelui Zid Chinezesc
În prezent, există 5.28 miliarde de utilizatori de smartphone-uri în lume, reprezentând 45% din populația globală. Conform estimărilor oficiale, în Europa sunt livrate anual jumătate de miliard de încărcătoare, care generează între 11.000 şi 13.000 de tone de deşeuri.
La nivel mondial, 51.000 de tone de DEEE-uri provin anual doar de la încărcătoarele vechi ale telefoanelor mobile, iar utilizatorii cheltuiesc anual aproximativ 2,4 miliarde euro doar pe încărcătoare autonome suplimentare.
EPA (Agenția de Protecție a Mediului) estimează că doar 15% din deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt reciclate. Restul ajung la gropile de gunoi sau sunt exportate ilegal în țările slab dezvoltate, dispuse să plătească puțin pentru produse vechi.
În 2021, omenirea a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor. Ca și comparație, deșeurile generate depășesc greutatea Marelui Zid Chinezesc, considerat cel mai greu obiect artificial de pe suprafața Pământului.
Comisia Europeană a propus un singur tip de încărcător în UE din 2024
Comisia Europeană a hotărât introducerea unui port unic de încărcare pentru dispozitivele electronice, în scopul reducerii DEEE-urilor.
Astfel, începând cu anul 2024, toate telefoanele mobile, tabletele, camerele digitale, consolele portabile de jocuri video, căștile audio, căștile cu microfon, difuzoarele portabile, cititoarele de cărți electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigație și căștile intraauriculare noi vor trebui să fie echipate cu un port unic de încărcare, de tip USB-C.
Pentru laptopuri, termenul de implementare este anul 2026.
„Până acum nu a existat o reglementare unitară a încărcătoarelor pentru telefoanele mobile, astfel încât fiecare device venea cu propriul său tip de încărcător. Mai mult, modele diferite ale aceluiași producător necesitau tipuri diferite de încărcătoare, iar mufele folosite erau de diverse tipuri. Prin urmare, oamenii au cumpărat din ce în ce mai multe astfel de produse, inclusiv pentru mașină sau pentru a avea unele de rezervă”, a mai declarat Cristian Pocol.
Pe aceeași temăReciclarea încărcătoarelor vechi, o soluție la îndemână pentru a atenua criza componentelor și încetinirea economiei
„În componența încărcătoarelor se regăsesc materiale precum cupru, argint, aur, aluminiu. De aceea, este important ca, odată ce nu mai sunt folosite și devin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), încărcătoarele să ajungă într-un circuit corect de reciclare.
Numai așa, aceste resurse prețioase pot deveni materii prime secundare și se pot folosi la producția unor noi dispozitive, fără a mai fi nevoie să se exploateze planeta pentru noi surse de materiale. Protejăm natura și ajutăm și economia circulară dacă avem un comportament responsabil.
Un factor al încetinirii economiei la nivel mondial îl reprezintă și lipsa unei cantități suficiente de astfel de materiale, pe care le putem recupera prin reciclarea DEEE-urilor”, a încheiat Cristian Pocol, citat de aceeași sursă.
Pe aceeași temă