Antena

Românii sunt campioni la depozitarea încărcătoarelor ieșite din uz. Care dintre acestea devin un pericol dacă nu sunt reciclate

Românii sunt campioni la depozitarea prin casă a încărcătoarelor ieșite din uz. Prin ieșirea din funcțiune, acestea devin deșeuri care ar trebui oferite către reciclare. Altfel, încărcătoarele ieșite din uz ar deveni deșeuri care ar afecta mediul. Care dintre acestea devin un pericol.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 10 Octombrie 2022, 13:08 | Actualizat: Luni, 10 Octombrie 2022, 13:12
Galerie de imagini
Românii sunt campioni la depozitarea prin casă a încărcătoarelor ieșite din uz.
Profimedia

Peste 40 de milioane de încărcătoare de telefon mobil nefolosite se află în casele românilor, potrivit unui tabloid. Prin ieșirea din uz, acestea devin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), care ar trebui colectate și oferite spre reciclare, pentru a nu afecta mediul înconjurător și pentru a susține economia circulară, informează Asociația RESPO DEEE, citată de aceeași sursă.

La acestea se adaugă aproximativ 22 de milioane de telefoane mobile vechi, nefolosite și ele, însă păstrate în sertarele românilor.

„În ultimii 30 de ani, piața comunicațiilor mobile s-a dezvoltat într-un ritm alert în România. Consumatorii au achiziționat și schimbat un număr considerabil de telefoane mobile, precum și încărcătoare noi, atunci când cele anterioare s-au defectat. Acest comportament a făcut ca, în prezent, să existe, conform estimărilor noastre, peste 40 de milioane de încărcătoare stricate sau ieșite din uz în casele românilor. Acestea devin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE). Au în compoziție elemente periculoase care pot afecta sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător, dar si resurse prețioase precum cupru, argint, aur sau aluminiu, ce pot fi reciclate și refolosite pentru producția de noi echipamente”, a declarat Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, citat de click.ro.

Pe aceeași temă

Încărcătoarele de telefon generează anual 51.000 de tone de deșeuri. Acestea depășesc greutatea Marelui Zid Chinezesc

În prezent, există 5.28 miliarde de utilizatori de smartphone-uri în lume, reprezentând 45% din populația globală. Conform estimărilor oficiale, în Europa sunt livrate anual jumătate de miliard de încărcătoare, care generează între 11.000 şi 13.000 de tone de deşeuri.

La nivel mondial, 51.000 de tone de DEEE-uri provin anual doar de la încărcătoarele vechi ale telefoanelor mobile, iar utilizatorii cheltuiesc anual aproximativ 2,4 miliarde euro doar pe încărcătoare autonome suplimentare.

EPA (Agenția de Protecție a Mediului) estimează că doar 15% din deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt reciclate. Restul ajung la gropile de gunoi sau sunt exportate ilegal în țările slab dezvoltate, dispuse să plătească puțin pentru produse vechi.

În 2021, omenirea a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor. Ca și comparație, deșeurile generate depășesc greutatea Marelui Zid Chinezesc, considerat cel mai greu obiect artificial de pe suprafața Pământului.

Comisia Europeană a propus un singur tip de încărcător în UE din 2024

Comisia Europeană a hotărât introducerea unui port unic de încărcare pentru dispozitivele electronice, în scopul reducerii DEEE-urilor.

Astfel, începând cu anul 2024, toate telefoanele mobile, tabletele, camerele digitale, consolele portabile de jocuri video, căștile audio, căștile cu microfon, difuzoarele portabile, cititoarele de cărți electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigație și căștile intraauriculare noi vor trebui să fie echipate cu un port unic de încărcare, de tip USB-C.

Recomandari A1

Pentru laptopuri, termenul de implementare este anul 2026.

„Până acum nu a existat o reglementare unitară a încărcătoarelor pentru telefoanele mobile, astfel încât fiecare device venea cu propriul său tip de încărcător. Mai mult, modele diferite ale aceluiași producător necesitau tipuri diferite de încărcătoare, iar mufele folosite erau de diverse tipuri. Prin urmare, oamenii au cumpărat din ce în ce mai multe astfel de produse, inclusiv pentru mașină sau pentru a avea unele de rezervă”, a mai declarat Cristian Pocol.

Pe aceeași temă

Reciclarea încărcătoarelor vechi, o soluție la îndemână pentru a atenua criza componentelor și încetinirea economiei

„În componența încărcătoarelor se regăsesc materiale precum cupru, argint, aur, aluminiu. De aceea, este important ca, odată ce nu mai sunt folosite și devin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), încărcătoarele să ajungă într-un circuit corect de reciclare.

Numai așa, aceste resurse prețioase pot deveni materii prime secundare și se pot folosi la producția unor noi dispozitive, fără a mai fi nevoie să se exploateze planeta pentru noi surse de materiale. Protejăm natura și ajutăm și economia circulară dacă avem un comportament responsabil.

Un factor al încetinirii economiei la nivel mondial îl reprezintă și lipsa unei cantități suficiente de astfel de materiale, pe care le putem recupera prin reciclarea DEEE-urilor”, a încheiat Cristian Pocol, citat de aceeași sursă.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
încărcătoare reciclare
Stirile zilei Bătaie în Parlament. Dan Vîlceanu, acuzat că l-a lovit cu genunchiul în nas pe Florin Roman. VIDEO
Video recomandate
Video
Citește și
Sparanghel la cuptor. Rețetă simplă și sfaturi pentru preparare Catine.ro
De ce gemenii Victoriei Ruffo au ales să stea departe de lumina reflectoarelor. Ce relație au cu mama lor Happy Channel
Politicianul român care va avea pensie de 5.800 de euro plătită de UE. Câți bani vor încasa Traian Băsescu,... Libertatea.ro
O însoțitoare de bord a dezvăluit de ce pasagerii unui avion nu trebuie să adoarmă niciodată înainte... Ziare.com
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile AntenaSport
Fiica Danei Rogoz a împlinit 4 ani. Actrița a dezvăluit noi imagini ADORABILE cu Lia: „Câtă frumusețe și... Elle
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei... Spynews.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au... BZI
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide HelloTaste.ro
Cele mai faimoase băi termale istorice din România, transformate în muzeu: "Atrage mulți turiști" Antena3.ro
SpaceX a dezvăluit noile costume pentru zborurile spațiale comerciale. Ce vor purta astronauții atunci când... useit
Horoscopul zilei de 21 mai 2024. Leii se pot confrunta cu conflicte. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Viaţa premierului slovac, Robert Fico, nu mai este în pericol Wall-Street
Cele mai răvășitoare 30 de citate de dragoste din romane Kudika
Vedeta din România care a făcut furori pe covorul roşu de la Cannes. A apărut alături de soţul celebru Playtech
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi Redactia.ro
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el ne poartă prin aproape... Observator
Câtă cofeină conține ceaiul verde. Poți bea ceai verde dacă ai tensiunea mare? MediCOOL
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni HelloTaste
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de... ProSport
Două zodii vor trece prin clipe de coșmar în luna iunie! NIMIC nu le merge bine! Gandul
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz CanCan
Cum îl determini pe copil să coopereze DeParinti
Taylor Swift a avut o mușcătură pe gât la spectacolul ei din Suedia, după ce a petrecut câteva zile cu Travis... ZUTV
Cele „câteva momente de glorie” care au dus la „8 ani de durere” pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul UseIT
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere Hello Taste