Căutare Live

Ne înecăm în propriile gunoaie, dar suntem campionii Europei la importul de deșeuri. Un reportaj BBC arată fața murdară a României

România se îneacă în gunoi, dar importă cantități uriașe de deșeuri din străinătate! Un corespondent BBC a refăcut „traseul” gunoiului bucureștean, de la scara blocului, până la gropile de gunoi neautorizate în care firmele depozitează, cu aprobarea autorităților locale, tone de materiale.  

România se îneacă în gunoi, dar importă cantități uriașe de deșeuri din străinătate! Un corespondent BBC a refăcut „traseul” gunoiului bucureștean, de la scara blocului, până la gropile neautorizate în care firmele depozitează, cu aprobarea autorităților locale, tone de materiale.

Oare de ce România, o țară ce se îneacă în gunoi, importă deșeuri din străinătate? Este întrebarea pe care și-a pus-o Nick Thorpe, unul dintre cei mai cunoscuți reporteri BBC.

„România are o problemă cu reciclarea”

„Ne umplem 50% din capacitate din deșeuri locale. Cealaltă jumătate este reprezentată de materiale aduse din străinătate, din toată Europa” , a explicat Constatin Damov, CEO, Green Group – cel mai mare parc integrat de reciclare din Europa de Sud-Est. Dacă nu ar importa gunoi din alte țări, Damov a declarat că ar fi nevoit să înjumătățească forța de lucru a fabricii.

„Bucureștenii nu se pricep la selectarea deșeurilor”, spune reporterul BBC, plimbându-se printre blocuri.

„Nu se sortează nimic, chiar dacă noi le mai separăm în casă, punem sticlele la o parte...degeaba!”, explică o bucureșteancă.

De pe străzile orașului, reporterul BBC a urmărit traseul gunoaielor colectate din zonele rezidențiale.

„Aici avem tot gunoiul strâns astăzi dintr-un sector al Bucureștiului. După cum se poate vedea cu ochiul liber, materialele sunt amestecate”, spune acesta.

În reportajul BBC, englezul menționează că România se angajase să adopte o legislație ce să aducă standardele de reciclare la nivelul celor din Uniunea Europeană. „În schimb, situația s-a înrăutățit.”

În trecut, colectarea și sortarea deșeurilor erau făcute de companii private. Acum, această sarcină a trecut în mâinile consiliilor locale, ce nu dispun de resursele necesare. „În prezent, aproximativ 90% din deșeurile colectate în România ajung în gropi de gunoi...mai mult sau mai puțin legale.”

„Aceasta este una dintre miile de gropi de gunoi ilegale din România. Deșeurile au fost aduse aici cu aprobarea Consiliului Local, de companii private, dar și de locuitorii din zonă. Ceea ce este tragic, în acest caz, este că locul ar trebui să fie unul protejat de autorități. În schimb, gunoaiele aruncate aici produc compuși toxici ce ajung în lac”, a explicat Nick Thorpe.

Potrivit echipei BBC care a realizat acest material, niciun reprezentant al Ministerului Mediului nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

Sorina Pintea: În unele compartimente ale Spitalului de Psihiatrie de la Săpoca, numărul pacienţilor internaţi depăşeşte... Oficial, vârsta de pensionare se reduce. Proiectul de lege a fost adoptat în Parlament. Cum se calculează...
Zodii care își găsesc sufletul pereche pe data de 26 septembrie 2022. 3 nativi care se vor îndrăgosti iremediabil
Pe harta astrală există un semn pozitiv care le oferă zodiilor speranță, dorința de a...
Horoscopul zilei de 26 septembrie 2022. Leii vor câștiguri financiare mai mari. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 26 septembrie 2022 spune că Leii au nevoie de câștiguri mai mari pentru a...
Parteneri
Motivul pentru care Regina Elisabeta a II-a purta mereu cercei cu perle. Majestatea Sa nu se despărțea de ei la niciun eveniment
Catine.ro
Ultimele știri
x