Anunț sumbru de la specialiștii OMS. Ce se întâmplă acum în cele mai afectate zone de COVID-19: „Trebuie să fim pregătiți pentru asta”
Coordonatoarea echipei thenice de răspuns la COVID-19 din cadul Organizație Mondiale a Sănătății (OMS) a făcut anunțul pe care nimeni nu voia să îl audă. Datele sunt clare: „Virusul găsesște oportunități. Trebuie să ne pregătim pentru asta”.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 15 Mai 2020, 14:17 | Actualizat: Vineri, 15 Mai 2020, 14:18- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Relaxarea s-ar putea să nu dureze prea mult. Maria Van Kerkhove, coordonatoarea pe parte tehnică a echipei de răspuns la COVID-19 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat că noul coronavirus a început deja să reapară în mai multe locuri din lume în care fusese suprimat, potrivit CNN.
Al doilea val de coronavirus
Specialistul a dat ca exemplu țări precum Coreea de Sud, Singapore, dar şi Wuhan, oraşul din China de unde a pornit pandemia.
Citește și:
„Dar ceea ce este cu adevărat important este că în China, Coreea sau Singapore, există sisteme de identificare rapidă a virusului şi urmărirea contacţilor celor infectaţi.
În plus, ei nu au lăsat garda jos niciodată. Aceasta este o lecţie pentru toate ţările. Virusului îi place să găsească oportunităţi pentru a reapărea, pentru a se dezvolta din nou. Şi trebuie să fim pregătiţi pentru asta”, a spus Maria Van Kerkhove, pentru CNN.
Citește și:
Experții se contrazic
Declarația expertului de la OMS vine doar la câteva zile după ce medicul francez Didier Raoult declara „exclusă” posibilitatea apariției unui al doilea val de COVID-19.
„Putem vedea clar că lucrurile se opresc”, spune medicul, punând această reușită pe seama faptului că, în Marsilia, „au diagnosticat şi tratat sistematic pacienţi. Pentru că ştim că tratamentul scade durata transportului viral”, specifică specialistul.
Citește și:
„Acest episod este rezolvat. Nicăieri nu există un al doilea val, este o curba epidemica banală.
Aceasta nu mai reflectă o dinamică epidemică. Câteva cazuri sporadice vor apărea ici si colo, în cele din urmă, dacă există cineva care este super contagios, dar toate acestea nu mai reflectă o dinamică epidemică.
Epidemia se apropie de sfârşit”, concluzionează medicul.