Autoritatea din Comunicaţii: Furnizorii de servicii de găzduire şi furnizorii de conţinut vor putea fi obligaţi să întrerupă imediat transmiterea unui conţinut, dacă acesta promovează ştiri false privind evoluţia Covid-19
Furnizorii de servicii de găzduire şi furnizorii de conţinut vor putea fi obligaţi prin decizie a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o reţea de comunicaţii electronice ori stocarea conţinutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conţinutul respectiv se promovează ştiri false cu privire la evoluţia Covid-19, a anunţat marţi autoritatea.
Publicat: Marti, 17 Martie 2020, 16:15 | Actualizat: Marti, 17 Martie 2020, 17:24- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
”Ca urmare a intrării în vigoare a Decretului privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României care stabileşte în sarcina ANCOM atribuţii specifice în vederea înlăturării sau limitării accesului la conţinutul ştirilor false cu privire la evoluţia Covid-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire, ANCOM va pune în aplicare măsurile din decretul prezidenţial în strânsă colaborare cu instituţiile abilitate. Potrivit dispoziţiilor Ministerului Afacerilor Interne, furnizorii de servicii de găzduire şi furnizorii de conţinut vor putea fi obligaţi prin decizie a ANCOM să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o reţea de comunicaţii electronice ori stocarea conţinutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conţinutul respectiv se promovează ştiri false cu privire la evoluţia Covid-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire”, precizează ANCOM într-un comunicat.
În cazul în care acest lucru nu este posibil sau persoanele care promovează ştiri false cu privire la evoluţia Covid-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire nu sunt din România, ANCOM poate obliga furnizorii de reţele de comunicaţii electronice destinate publicului să blocheze, imediat, accesul utilizatorilor din România la respectivul conţinut.
”Identificarea şi stabilirea caracterului de ştire falsă cu privire la evoluţia Covid-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire nu intră în atribuţiile ANCOM, această responsabilitate revenind Grupului de Comunicare Strategică şi Ministerului Afacerilor Interne, conform precizărilor emise de către acesta. ANCOM va respecta toate măsurile impuse prin acest decret”, spun reprezentanţii autorităţii.
Autorităţile pot opri site-urile care difuzează informaţii false cu privire la COVID-19 sau la măsurile de protecţie şi prevenire şi pot totodată bloca accesul utilizatorilor la astfel de informaţii, conform măsurilor cu aplicabilitate directă asociate decretului de instituire a stării de urgenţă semnat luni de către preşedintele Klaus Iohannis. Grupul de Comunicare Strategică a precizat că o astfel de măsură nu priveşte instituţiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută, şi cu care autorităţile se află într-un raport de colaborare şi dialog permanent, ci ”acţiunile de dezinformare al căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicaţii fără identitate ori a unor publicaţii care în mod sistematic prezintă informaţii fără bază reală”.
Sursa : news.ro