Antena

Biserici care poartă hramul Sfântului Andrei în București și în țară! Unde te poți ruga

Biserici care poartă hramul Sfântului Andrei în București și în țară

Autor: Mirabela Năstase Publicat: Sambata, 30 Noiembrie 2019, 00:28 | Actualizat: Sambata, 30 Noiembrie 2019, 00:29
Mănăstirea Pestera Sfântului Andrei

Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul a numeroase lăcașuri de cult din București și din țară. Pe data de 30 noiembrie toate aceste lăcașuri de cult își sărbătoresc hramul.

În sectorul șase al Capitalei, avem parohia Parva care poartă hramul Sfântului Andrei. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în anul 2000, acest fiind construit după modelul Catedralei „Sfânta Sofia” din Constantinopol. În anul 2008, în apropierea lăcașului de cult a fost ridicată și o casă pastoral – culturală.

De asemenea, alte biserici în București care își sărbătoresc hramul de Sfântul Andrei sunt Biserica Sfântul Andrei de pe Șoseaua Chitilei, București și Biserica Sfântul Andrei din Militari, Strada Boja 73, București.

Biserici cu hramul sfântului Andrei în țară

În Iaşi există o singură biserică ocrotită de Sfântul Andrei, aflată în Protopopiatul Iaşi 2, lângă Palatul Culturii. A fost ctitorită de preotul Ioan Buciumaş şi de negustorul Neculai, în anul 1794 și a fost restaurată de mai multe ori, ultimele lucrări desfăşurându-se în perioada 1989-1996.

După finalizarea lucrărilor, în 1996, când au fost aduse la Iaşi moaştele Sfântului Andrei de la Patras, cu prilejul hramului Sfintei Parascheva, Patriarhul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a resfinţit biserica, împreună cu IPS Nicodimos, Mitropolit de Patras.

Biserici care poartă hramul Sfântului Andrei sunt și în orașul Galaţi, Târgu Neamț - Catedrala „Adormirea Maicii Domnului“, Vaslui - Parohiei Delea.

Însă, cu siguranță cel mai reprezentativ locaș din țară, pentru sărbătoarea de Sfântul Andrei rămâne Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei, acolo unde în fiecare an se face pelerinaj.

Aceasta este o mănăstire dobrogeană, situată în apropierea localității Ion Corvin din județul Constanța. Este construită în jurul unei peșteri în care tradiția populară susține că a trăit și a creștinat Sfântul Apostol Andrei. Peștera se găsește la mai puțin de 2 kilometri de „Cișmeaua Mihai Eminescu” și la apoximativ 4 kilometri de șoseaua Constanța - Ostrov, fiind clasată ca monument istoric cu codul CT-IV-a-A-20990.

După ce în timpul stăpânirii otomane peștera a fost uitată, prin 1943 a fost redescoperită de preotul Constantin Lembrău, împreună cu avocatul Ion Dinu, pentru ca în 1944 peșterea să fie resfințită și redată cultului, prin construirea unei turle și a unui zid de protecție. Dar a căzut în uitare până după 1989, când s-au reînceput lucrările de dezvoltare a ansamblului monahal, care continuă și actualmente.

Citește și:

De ce Sfântul Andrei este considerat Ocrotitorul României. Mărturii despre ”Cel întâi chemat”

Recomandari A1

Mesaje de Sfântul Andrei 2019. Cele mai frumoase mesaje, urări, sms-uri pe care să le trimiți​

Whatsapp LinkedIn
biserici biserici care poarta numele sfantului andrei in bucuresti hram hram sfantul andrei biserici in tara
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 NHL, fenomenul mondial, se vede din acest an în platforma ta favorită! Cele mai tari meciuri se văd LIVE exclusiv în AntenaPLAY.
Stirile zilei Povestea româncei care cumpără case pentru Messi. A pornit de la zero şi a construit un imperiu imobiliar. Inima ei a rămas, însă, la Braşov
Videoclipul zilei
Citește și
De Sfânta Maria, bisericile sunt mult mai goale
Bisericile de piatră, perlele medievale din Țara Hațegului
Mii de credincioși s-au adunat în jurul bisericilor de Sfânta Maria
Preoții își cer credincioșii înapoi în biserici
Video recomandate
Video
Citește și