Antena Căutare

De ce Sfântul Andrei este considerat Ocrotitorul României. Mărturii despre ”Cel întâi chemat”

De ce Sfântul Andrei este considerat Ocrotitorul României. Mărturii despre ”Cel întâi chemat”

De ce Sfântul Andrei este considerat Ocrotitorul României. Mărturii despre ”Cel întâi chemat” Galerie
Sfântul Andrei, ”Ocrotitorul României”

Pe 30 noiembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, ”Cel întâi chemat”, considerat Ocrotitorul României.

Despre viața Sfântului Andrei, fratele Sfântului Petru, se știe că a trăit între anii 6 î.e.n., în Bethsaida, și 30 noiembrie 60 e.n., Patras, Achaia, Imperiul Roman).

Sfântul Andrei este numit ”Cel întâi chemat”, adică primul ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să-l urmeze pe Iisus.

Biblia spune că tot Sfântul Andrei l-a dus pe Sfântul Petru la Iisus, spunându-i că l-a găsit pe Mesia. Cu toate acestea, printre cei apropiați de Iisus nu se află el, ci fratele său, Petru, apoi Iacob și Ioan. Dar, Sfântul Andrei rămâne mereu menționat printre cei patru ucenici ai lui Iisus.

Sfântul Andrei și fratele său Petru erau pescari din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret, având o casă în Capernaum.

Andrei a fost cel dintâi ucenic al lui Ioan Botezătorul. L-a urmat când și-a auzit mentorul spunând ”Iată mielul lui Dumnezeu!”, devenind astfel primul apostol.

De ce este considerat Ocrotitorul României

Se întâmplă că după învierea lui Iisus și Pogorârea Duhului Sfânt, de Rusalii, toți apostolii au mai rămas vreme de câțiva ani la Ierusalim, începând formarea Bisericii. Apostolii s-au întâlnit între ei, au trs la sorți pentru a vedea unde va merge fiecare să propovăduiască Cuvântul Domnului.

Sfântului Andrei i-a revenit astfel, Scytia, adică Dobrogogea de azi. Mai întâi, Andrei l-a însoțit pe fratele său (Apostolul Petru) prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. Și-a continuat apoi a continuat misiunea de propovăduire a evangheliei, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi.

Peșterea Sfântului Andrei de pe teritoriul României

Peștera unde a locuit Sfântul Andrei pe teritoriul României este așezată într-o poiană din pădurea Migilet, din marginea localităţii Ion Corvin, judeţul Constanța, în vechea provincie romană Scythia Minor, la numai câţiva kilometri de cetatea antică Adamclisi şi de monumentul Tropaeum Traiani.

Pentru că Sfântul Andrei a locuit acolo, peștera îi poartă numele și este vizitată și astăzi. În această peşteră, pentru prima oară în zona Dobrogei de astăzi, s-a săvârşit frângerea pâinii, forma primară a Sfintei Liturghii.

De ce Sfântul Andrei este considerat Ocrotitorul României. Mărturii despre ”Cel întâi chemat”

Peștera Sfântului Andrei a fost redescoperită, însă, în anii ʼ30 ai secolului trecut, de către avocatul Ion (Jean) Dinu, în urma unui vis.

În vara anului 1944, peştera a fost transformată în biserică și a fost sfinţită de către Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu. La scurt timp după aceasta, trupele ruseşti invadatoare au distrus-o. După decenii de restrişte, biserică a renăscut datorită monahului Nicodim Dincă, iar locul şi-a recăpătat sensul şi importanţa iniţială, devenind astăzi un reper unic şi inconfundabil pe harta creştinismului românesc şi, deopotrivă, pe cea a creştinismului din sud-estul Europei.

De asemenea, Peştera Sfântului Apostol Andrei face parte din salba de aşezăminte sfinte de pe ambele maluri ale Dunării (Dervent, Silistra, Axiopolis, Galaţi etc.), unde apostolul a întemeiat biserici şi a hirotonit preoţi.

Sfântul Andrei, ”cel întâi chemat”, venerat ca sfânt

Se face că în jurul anului 350 împăratul Constanțiu al II-lea (fiul lui Constantin cel Mare) duce moaștele sfântului Andrei la Constantinopol si le așază în Biserica Apostolilor. Acestea se păstreaza întregi până în jurul anului 850, când împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul cedează rugăminților locuitorilor din Patras si le înapoiază capul sfântului Andrei.

În anul 1208, în timpul Cruciadei a patra, relicvele au ajuns la Amalfi, în apropiere de Napoli, fiind păstrate în domul San Andrea. În 1462 au fost duse la Roma, din cauza pericolului turcesc.

În secolul al XV-lea papa Pius al II-lea a mutat relicvele sfântului Andrei în Catedrala Sfântul Petru din Roma. În anul 1964 capul sfântului Andrei a fost înapoiat bisericii din Patras.

Sfântul Andrei nu este doar Ocrotitorul României, ci și al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei. De asemenea, este patronul orașelor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge, Patras etc.

Importanța pe care o are Sfântul Andrei în România este aceea că el este socotit cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri.

Iar mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Paraiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea Apostolului pe aceste meleaguri.

În lucrarea "Despre apostoli" a lui Hipolit Romanul se arată că Sf. Andrei a predicat sciților și tracilor, alăturarea celor două popoare arătând că Scythia Minor (Dobrogea), aflată lângă Tracia, a fost creștinată.

De asemenea Sf. Ap. Pavel cu două secole înainte, în Epistola către Coloseni, spune că și sciții au auzit cuvântul lui Dumnezeu.

Conform istoricilor bisericeşti, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită ”crucea Sfântului Andrei”.

Citește și:

Sfântul Andrei 2019. Rugăciune de ocrotire către Sfântul Andrei pe care să o rostești

Sfântul Andrei 2019: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei și semnificația numelui... Biserici care poartă hramul Sfântului Andrei în București și în țară! Unde te poți ruga...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x