Calendar ortodox 4 martie. Am intrat în Săptămâna Albă! Ce e bine să faci până în Postul Paștelui
Calendar ortodox 4 martie. Am intrat în Săptămâna Albă! Ce tradiții și superstiții sunt în Săptămâna Albă și ce trebuie să facă credincioșii până în Postul Paștelui, 11 martie 2019.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Luni, 04 Martie 2019, 21:14 | Actualizat: Luni, 04 Martie 2019, 21:18Calendar ortodox 4 martie. Am intrat în Săptămâna Albă! Ce tradiții și superstiții sunt în Săptămâna Albă și ce trebuie să facă credincioșii până în Postul Paștelui, 11 martie 2019.
Începând din 4 martie, creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Albă sau ”Săptămâna brânzei”, ultima săptămână care precede Postul Paștelui.
Calendar ortodox martie 2019. Săptămâna Albă. Tradiții și superstiții
În Săptămâna Albă din Postul Paștelui 2019 nu se consumă carne, iar zilele de miercuri și vineri este dezlegare la ouă, lapte și brânză. Potrivit calendarului creștin ortodox, aceste zile sunt mențioante cu ”harți”, adică zilele de dezlegare ale Postului.
De asemenea, în zilele de miercuri și vineri din „Saptamana Alba” nu se săvârșește Sfântă Liturghie, cele două zile fiind aliturgice.
În Sâmbătă Lăsatului sec de brânză, Biserică îi pomenește pe toți bărbații și femeile care au fost „luminati prin postire”, iar această zi este numită „a ascetilor”.
Tradiții în Săptămâna Albă. Ce nu ai voie să faci
Potrivit tradițiilor, ziua de Luni poartă denumirea de Lunea Albă sau Lunea Burdufului, deoarece azi se taie burduful de brânză. În Marțea Albă este bine să se mănânce brânză. Nu se spăla rufe și nu se face baie, fiindcă albește părul. În Miercurea albă este dezlegare la lactate și peste. Nici în această zi nu e bine să te speli pe cap, că să nu încărunțești de timpuriu.
în Joia nepomenită sau Joia necurată, femeile spăla cămășile, că să fie albe peste an, dar nu torc, că să nu le fie în primejdie bărbații, duși cu treburi la pădure. Se mai numește și Joia furnicilor, pentru că femeile aduc ofrande acestor insecte. În această zi, se face o turtă din făină sau din mălai, care se unge cu unt sau cu brânză și se așază pe un mușuroi, pentru că insectele să aibă ce mânca și să nu facă pagube în timpul verii.
Urmează apoi prima din cele 12 vineri scumpe de peste an, care se marchează înaintea fiecărui praznic. Se țin cu post și rugăciune, mâncând numai seară, pentru binele casei și pentru curățirea sufletului. în unele sate, sunt ținute îndeosebi de tineret, pentru a avea noroc la căsnicie.
Calendar ortodox martie 2019. Ce să dai de pomană în Săptămâna Albă
În Sâmbătă Albă se fac plăcinte, care se dau de pomană. Bărbații nu lucrează, iar femeile nu cos și nu spăla cămăși bărbătești. În această zi se împart colacei, colivă cu lumânări mici și plăcinte, pentru că cei ce le dau de pomană să aibă ce mânca pe lumea cealaltă. Fetele aduc câte un ulcior de apa de la izvorul cel mai rece și dau de pomană că să aibă izvor în cealaltă lume.
În Săptămâna Albă, tradiția spune că nu e bine să te speli pe față și pe cap, decât dacă pui în albie o bucățica de brânză. Altfel, riști să îți albească părul sau să orbești. Săptămâna Albă se încheie cu duminică de lăsatul secului de brânză, ultima zi de petrecere înaintea Postului Paștelui 2019.
sursa foto: ziarul de vrancea