Când se va deschide sezonul turistic pe litoral. Noutățile anunțate de ministrului Economiei: „Eu sunt optimist de felul meu”
Este posibbil ca în lunile iulie şi august să se poată face turism pe litorul din România, potrivit ministrului Economiei, Virgil Popescu.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 01 Mai 2020, 17:01 | Actualizat: Vineri, 01 Mai 2020, 17:01„Suntem în contact permanent cu Ministerul Sănătăţii tocmai pentru a evalua şi să ne putem da seama cam când s-ar putea redeschide turismul. Eu sunt optimist de felul meu şi sper ca în iulie şi august să se poată face turism de litoral în România, pentru că sunt cele mai bune luni, şi turism în general în România. Deci, în momentul când se va deschide sezonul turistic din punct de vedere sanitar vom avea disponibile şi aceste măsuri care să poată fi implementate”, a spus Virgil Popescu.
El a explicat că în acest sens după 15 mai, în următoarele două săptămâni se va face o analiză a situaţiei sanitare şi în funcţie de aceasta se va lua o decizie de pornire a industriei turismului.
„În 15 mai relaxăm o parte din măsuri. După două săptămâni, în această perioadă de evaluare în care putem vedea dacă aceste relaxări au avut un efect pozitiv sau din contră, avem o primă evaluare, adică exact la 1 iunie. La 1 iunie vom şti dacă măsurile pe care le-am luat au avut un efect pozitiv şi din punct de vedere al sănătăţii, adică nu s-a înrăutăţit situaţia din punct de vedere sanitar. Cred că până la 1 iunie este uşor prematur să spunem. Dacă relaxăm cum terminăm starea de urgenţă, în 15 mai, dăm drumul la circulaţia în interiorul localităţilor şi vedem că nu se întâmplă nimic, atunci evident că de la 1 iunie, normal şi de la sine, va veni circulaţia în afara localităţilor”, a subliniat acesta.
Cum se va desfăşura activitatea pe litoral
Ministrul a explicat cum ar putea să se desfăşoare activitatea, pe litoral, astfel încât să se respecte regulile anti-coronavirus. Virgil Popescu a precizat că vor trebui gândite o serie de proceduri care vor trebui respectate în vederea distanţării sociale.
„De exemplu, ca acea distanță socială la mese să fie respectată trebuie o procedură care nu trebuie încălcată, iar mesele să nu fie foarte apropiate, să fie panouri despărțitoare. Probabil vom avea niște ghiduri, niște reguli pe care să le știe toată lumea pentru a putea fi respectate”, a dat exemplu ministrul.
Guvernul pregăteşte şi o serie de măsuri de ajutor pentru industria hotelieră şi de turism.
Potrivit ministrului, este vorba despre un pachet de ajutor cu o componentă îndreptată spre reducerea costurilor cu energia electrică a hotelurilor şi restaurantelor şi o componentă care vizează capitalul de lucru, respectiv granturi pentru finanţarea cheltuielilor ce vor trebui făcute pentru aranjarea spaţiilor în vederea primirii turiştilor.