Cât mai ține valul de caniculă în România. Ploile și furtunile vor acoperi treptat mare parte din țară
Zilele acestea, România se află în plin val de caniculă. Temperaturile sunt ridicate în toată țara, însă treptat ploile vor cuprinde mare parte din teritoriu. Ce spun previziunile meteorologilor până pe data de 4 septembrie 2023.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 24 August 2023, 15:09 | Actualizat: Vineri, 25 August 2023, 12:19Ultimele zile de vară aduc temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pe întreg teritoriul țării, transmite Administrația Națională de Meteorologie (ANM) în prognoza pentru următoarele săptămâni. Canicula va persista, însă în anumite zone își fac simțită prezența poile. Iată care este prognoza pentru următaorele două săptămâni pe zone.
Joi, 24 august 2023, vremea a fost călduroasă în cea mai mare parte a țării și izolat caniculară. În vestul, sud-vestul și sudul teritoriului valul de căldură se va menține. Disconfortul termic a fost ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) a depășit pragul critic de 80 de unități, potrivit meteoromania.ro.
Și vineri, 25 august, vremea se menține caldă, cu disconfort termic în sud-vest, sud și sud-est, iar în Câmpia Română și Câmpia de Vest local va fi caniculă; astfel, temperaturile maxime se vor încadra în general între 29 și 36 grade Celsius, mai spun meteorologii.
Cu toate acestea, cerul va fi variabil, temporar cu înnorări și pe arii restrânse averse în a doua parte a zilei la munte și în Dobrogea și izolat în restul teritoriului, iar seara și noaptea în nord-vest; vor fi posibile descărcări electrice.
Cât mai ține valul de caniculă în România. Ploile și furtunile vor acoperi trepatat mare parte din țară
Meteorologii anunță că sunt temperaturi neobișnuit de ridicate pentru ultimele zile de vară. Și începutul toamne aduce valorile termice vor mai crescute decât cele specifice acestei perioade, în cea mai mare parte a țării, potrivit estimărilor din perioada 21 august 2023 - 4 septembrie 2023.
Astfel, în Banat, vremea va fi călduroasă în prima săptămână de prognoză, cu temperaturi maxime ce nu vor avea variații semnificative de la o zi la cealaltă, astfel încât media acestora va fi de 32...34 de grade, transmite meteoromania.ro.
În a doua săptămână se va răci și maximele vor coborî spre valori de 28 de grade, mediat regional. Minimele se vor situa în jurul mediei de 18 grade pe intervalul 21...28 august și vor tinde spre 14 grade până la finalul perioadei. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în a doua parte a intervalului de prognoză
Pe aceeași temăÎn Crișana, în prima săptămână a estimărilor, valorile termice diurne vor avea ușoare variații de la o zi la cealaltă, dar vor caracteriza o vreme călduroasă în toată regiunea, astfel că mediile acestora vor fi între 32 și 34 de grade, apoi vor scădea până la medii în jurul a 27 de grade la finalul intervalului.
Temperaturile minime vor fi de 18 grade mediat regional până în data de 28 august, apoi vor ajunge la 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi relativ ridicată pe intervalul 27 august – 3 septembrie, se arată în prognoza meteo pe două săptămâni.
În Transilvania, până pe 27 august vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a regiunii, cu maxime ce se vor situa în preajma mediei de 31 de grade, apoi se va răci accentuat, acestea coborând spre 26 de grade. Regimul termic nocturn va fi relativ constant în prima săptămână, cu 16 grade mediat regional, dar va marca o scădere treptata astfel încât va staționa la o medie de 12 grade din data de 31 august.
Averse și descărcări electrice vor fi posibile în fiecare după-amiază, dar probabilitatea ca acestea să devină mai extinse, va crește din 27 august, spun meteorologii.
În Maramureș, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a regiunii, cu medii ale maximelor ce se vor situa între 31 și 33 de grade și ale minimelor între 16 și 18 grade, însă din data de 26 august se va răci semnificativ, astfel că maximele vor coborî spre 26 de grade mediat regional, iar minimele spre 12 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai mare între 27 august și 3 septembrie.
În Moldova, în prima săptămână de prognoză vremea va fi călduroasă, cu perioade caniculare ce se vor manifesta cu precădere în jumătatea sudică a regiunii, astfel că, pe medie, maximele vor fi între 32 și 34 de grade, iar minimele între 18 și 20 de grade.
Din data de 28 august regimul termic va marca un proces de scădere semnificativă, ce va determina ca maximele să coboare spre 27 de grade și minimele spre 14 grade, valori mediate regional. Probabilitatea pentru averse va fi relativ ridicată după 28 august, până atunci acestea vor apărea doar pe areale foarte mici, potrivit sursei menționate anterior.
Pe aceeași temăÎn Dobrogea, valorile termice vor caracteriza o vreme călduroasă în cea mai mare parte a regiunii până în data de 29 august, astfel încât maximele vor fi de 32...36 de grade, iar minimele de 20...22 de grade, mediat regional. După această dată se va răci treptat, astfel încât se va ajunge la medii ale maximelor de 30 de grade și ale minimelor de 18 grade. Probabilitatea pentru averse va fi scăzută, ușoare condiții de apariție a acestora se vor întruni abia după 31 august.
În Muntenia, vremea va fi caniculară, cu frecvență mai mare în zonele de câmpie, până în jurul datei de 29 august, apoi se va răci treptat în toată regiunea. În acest context, regimul termic diurn mediat regional va porni de la 36 de grade și va ajunge la 30 de grade, iar cel nocturn se va situa între 20 și 16 grade. Averse își vor face apariția pe arii restrânse, cu precădere după-amiaza, mai ales în zonele de deal, spun specialiștii,
În Oltenia, mediile temperaturilor maxime vor varia între 34 și 36 de grade în intervalul 21-28 august când vor caracteriza o vreme local caniculară, iar ale minimelor vor fi în jurul a 20 de grade. În a doua săptămână de prognoză se va răci în toată regiunea, astfel încât regimul termic diurn va avea 30 de grade, iar cel nocturn 16 grade, valori estimate prin mediere la nivel regional.
Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în 24 august și din nou după 28 august, însă acestea se vor manifesta pentru perioade scurte de timp și cu caracter cel mult local.
La munte, valorile termice vor scădea treptat după data de 27 august în toată zona montană, însă până atunci se vor situa peste normele caracteristice perioadei. În aceste condiții, temperaturile maxime vor avea medii de la 22 la 16 grade, iar cele minime de la 14 la 10 grade. Gradul de instabilitate atmosferică va fi mai ridicat în cursul după-amiezilor, însă probabilitatea ca acestea să se manifeste pe areale mai largi, va fi mai ridicată în 23, 24 și din nou după 27 august, se arată în comunicatul ANM.