Ce este moartea: explicația lui Papa Francisc despre moartea celor dragi
Papa Francisc a abordat în discursurile sale publice teme existențiale, precum fericirea, dreptatea, compasiunea sau moartea. Ce este moartea în viziunea Suveranului Pontif și cum se poate gestiona, accepta, depăși pierderea cuiva drag din familie, copil sau părinte.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Joi, 30 Mai 2019, 14:17 | Actualizat: Joi, 30 Mai 2019, 15:06Papa Francisc a abordat, de-a lungul timpului,în discursurile sale publice, teme existențiale precum fericirea, dreptatea, compasiunea sau moartea. Ce este moartea în viziunea Suveranului Pontif și cum se poate gestiona, accepta, depăși pierderea cuiva drag din familie - copil sau părinte, dar și cum reacționează cei mici în urma piederii unui adult.
Moartea, ca și eveniment în familie, a fost descrisă de Papa Francisc ca pe o ”experiență care afectează toate familiile, fără excepție", deoarece, acest fapt nefericit "face parte din viață".”Când moartea atinge persoanele dragi din familie, aceasta nu poate părea nicicând naturală”, a precizat Suveranul Pontif.
Însă, dintre toate experiențele legate de moartea, Papa Francisc a semnalat că ”a supraviețui în urma copiilor” este ceva ”tulburător”, care contrazice naturalul, normalitatea din sânul familiei, dar că există exemple de familii care au reușit să facă față morții unora dintre membri prin multă credință.
”Credința ne protejează de viziunea nihilistă asupra morții, dar și de falsele consolări ale lumii. Adevărata viață creștină nu se expune riscului de a fi amestecată cu mituri și de a ceda în fața suprestițiilor vechi sau moderne”.
De asemenea, referitor la moarte, Papa Francisc spune că nu trebuie refuzat dreptul de a plânge, de a purta doliu. Referitor la tema exsitențială a morții, Papa Francisc a explicat și că ”iubirea lui Dumnezeu este mai puternică decât moartea” și că ”El a învins-o” prin ”Crucea Sa”.
Papa Francisc, despre durerea părinților care pierd un copil
Despre pierderea unui copil Papa Francisc a declarat: ”Atunci când pierzi un copil pare că timpul s-a oprit în loc. E ca un abis care se deschide și înghite atât trecutul, dar și viitorul. Moartea este ca o palmă dată promisiunilor, darurilor și sacrificiilor pe care cu bucurie le-ai dat acelei ființe aduse pe lume”.
De altfel, Papa Francisc a povestit că vede, de multe ori la slujba de dimineață mulți părinți cu poza copilului decedat și care au ”privirea îndurerată”. ”Când moartea atinge un copil, toată familia rămâne paralizată, mută”.
Papa Francisc, despre copiii care pierd părinții
La fel se întâmplă și în cazul în care un copil mic rămâne singur pe lume, în urma pierderii părinților. În această situație ”golul lăsat în urma abandonului este cu atât mai de tulburător cu cât el nici măcar nu are experiența de viață, cunoștința necesară să dea un nume la ceea ce s-a întâmplat”. Aici ”moartea este ca o gaură mare care se deschie în sânul familiei și pe care nu știm să ne-o explicăm”.
Această situație ne duce uneori în ipostaza de ”a da vina pe Dumnezeu”, pentru cele întîmplate. ”De ce mi-a luat fiul? De ce mi-a luat fiica? Dumnezeu nu există”, a explicat Papa Francisc, raționamentul unor oameni în astfel de momente delicate.
”Obscuritatea morții se înfruntă cu multă iubire!”
”Moartea fizică are complici care pot fi mai răi decât ea însăși: ura, invidia, fățărnicia, avariția, pacatele lumii care lucrează pentru Moarte și o fac mai dureroasă și mai nedreaptă”.
Papa Francisc crede că, prin credință, cu ajutorul lui Isus, se demonstrează că Moartea nu are ultimul cuvânt și că ”acesta este un adevărat act de credință”. ”Obscuritatea morții se înfruntă cu multă iubire!”
Nu în ultimul rând, consolarea în urma morții poate veni din credință știind că Isus a învins moartea. ”Iubirea este mai puternică decât moartea și de aceea, trebuie să cultivăm această iubire, să o facem să crească pentru a ne putea păzi până ce fiecare lacrimă va fi ștearsă”. În plus, speranța că îi vom revedea pe cei pierduți, ”nu dezamăgește” niciodată.
Papa Francisc la București, vineri, 31 mai 2019
Suveranul Pontif ajunge în dimineața zilei de 31 mai în România, urmând să stea până duminică, 2 iunie. Călătoria apostolică a lui Papa Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul "Să mergem împreună!", invitând la unirea tuturor sub mantia ocrotitoare a Maicii Domnului.
Citește și:
Rugăciunea de suflet a lui Papa Francisc, învățată de la bunica sa: ”Mi-a marcat drumul credinței”
Papa Francisc la Iași. Peste 120.000 de pelerini din toata lumea vin în inima Moldovei
Papa Francisc la București: Ce semnifică Rozariul și de ce să spui Rugăciunile Rozariului
sursa: aciprensa.com