Antena

Ce restricții apar după descoperirea tulpinii africane de Covid-19. Rafila: Nu putem exclude apariţia de cazuri şi în România

Alexandru Rafila a afirmat că printre măsurile luate de CNSU, în contextul apariţiei noii tulpini sud-africane de SARS-CoV-2, este carantinarea cetăţenilor români care vin din zonele respective timp de 14 zile, iar cei care după 10 zile au test negativ, pot ieşi din carantină.

Publicat: Duminica, 28 Noiembrie 2021, 13:45 | Actualizat: Duminica, 28 Noiembrie 2021, 14:45
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţine că acest sentiment de impunere a vaccinării trebuie să dispară şi el trebuie înlocuit cu un sentiment de responsabilitate pentru sănătatea proprie şi a membrilor familie.
Hepta

CNSU a propus interzicerea călătoriilor în şi dinspre mai multe ţări din sudul Africii. Toate persoanele care vin din aceste ţări intră în carantină pentru 14 zile cu posibilitatea ieşirii din carantină după 10 zile în baza unui test PCR, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

De asemenea, INSP va verifica dacă această variantă de coronavirus este prezentă şi în România. Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a afirmat că în România sunt şapte laboratoare care fac secvenţieri şi au fost alertatea spitalelelor COVID care au fost invitate şi cu o recomandare fermă să recolteze probe pentru PCR de la toate cazurile severe în primul rând.

Declarațiile lui Alexandru Rafila cu privire la apariţia noii tulpini sud-africane de SARS-CoV-2

Ministrul Sănătăţii a adăugat că INSP va verifica pentru a vedea dacă această nouă tulpină de coronavirus este prezentă şi în România.

„Având în vedere alertele de la OMS, România s-a adaptat măsurilor. Afost adoptată o hotărâre CNSU, care aliniază România la măsurile deja luate în mai multe state europene, care limitează sau interzic călătoriile. Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinaţi timp de 14 zile. Pot ieşi din carantină după 10 zile cu test negativ. Măsurile de vaccinare şi de sănătate publică sunt recomandate de toate organismele internaţionale şi vaccinarea este soluţia oportună. Nu ştim cum va evolua noua tulpină.

Nu i se mai spune certificatul verde, pentru că cel original se referă la documentul adoptat la parlamentul eruppean, certificatul covid . vom încerca să găsim o soluţie legislativă care să stabilească un cadru faorte clar pentru toată lumea şi introducea lui să poată să fie făcută când e o creştere susşţinută Iar renunţarea la acest certificat coimpolet să fie făcut când e o scădere mai multe săptămâni la rând. Detaliile vor fi stabilite de colegii de specialitate de la INSP”, a explicat Alexandru Rafila, în conferinţa de presă susţinută sâmbătă la Palatul Victoria.

Pe aceeași temă

„Ne pregătim să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare. Nu putem exclude apariţia de cazuri şi în România. Pentru aceasta INSP împreună cu reţeaua de laborataore care face secvenţieri, cazurile grave internate în spitale vor fi subiectul acestor secvenţieri, să vedem dacă aceste tulpini ar fi prezente în România”, a conchis Rafila.

Recomandările Comisiei Europene: să se activeze ”frânza de urgenţă”

Comisia Europeană a recomandat, vineri, statelor membre ale Uniunii Europene să activeze ”frânza de urgenţă” împotriva călătoriilor din Africa şi din ţări în care s-a descoperit noua varantă a noului coronavirus B.1.1529, în vederea ”limitării răspândirii” acesteia, anunţă preşedinta CE Ursula von der Leyen, care recomandă suspendarea călătoriilor din toate ţările afectate şi plasarea într-o ”carantină strictă” a cetăţenilor europeni care revin din aceste ţări, potrivit news.ro.

”Luăm veştile despre noua variantă covid cu extrem de multe mutaţii foarte în serios”, dă ea asigurări, citată într-un comunicat.

Mutaţii pot conduce la apariţia şi răspândirea unor varante SARS-CoV-2 şi mai îngrijorătoare şi la răspândirea acestora în doar câteva luni în întreaga lume, avertizează ea şi îndeamnă UE să acţioneze ”acum” ”foarte rapid, decisiv şi unit”.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

Ursula von der Leyen anunţă că le-a propus statelor membre UE să activeze ”frâna de urgenţă” împotriva călătoriilor din ţări situate în sudul Africii şi din alte ţări, în vederea ”limitării răspândirii noii varinate”.

”Toate legăturile aeriene ale acestor ţări este necesar să fie suspendate până când înţelegem în mod clar pericolul pe care-l reprezintă această nouă variantă”, subliniază ea.

Europenii care se întorc din aceste regiuni este necesar să fie plasaţi în ”carantine stricte”, insistă ea.

Arafat: Pregătirea pentru următorul val se face. Nu stăm liniştiţi chiar dacă acum suntem în scădere la numărul de cazuri

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că pregătirea pentru următorul val se face, precizând că autorităţile nu stau liniştite chiar dacă acum se înregistrează o scădere a numărului de cazuri.

El a precizat că încep să apară tot mai multe cazuri post COVID. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că probabil valul 4 al pandemiei nu va avea legătură cu noua tulpină.

Arafat a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, cum ar rezista sistemul medical românesc dacă noua tulpină s-a extinde în România.

“Pregătirea pentru următorul val oricum se face şi la nivelul Ministerului Sănătăţii şi la nivelul nostru, pe partea sectorului de urgenţă, nu stăm liniştiţi chiar dacă acum suntem în scădere la numărul cazurilor. Aici cu siguranţă sunt şi alte soluţii care pot fi implementate, sunt convins că se lucrează asupra lor la nivelul Ministerului Sănătăţii. Am avut şi vizite care au venit cu anumite idei, asta poate se vor discuta acolo. Din punctul nostru de vedere, capacitatea, modul în care vom reacţiona, noi încercăm să păstrăm ce am avut, în sensul în care la momentul în care vedem că începe să crească, să începem să reactivăm anumite mecanisem care acum încet încet nu mai sunt active sau sunt active la minim pentru că avem un număr mai mic de cazuri. Şi ne întoarcem la activarea unui număr mai mare de paturi de terapie intensivă, ne întoarcem la activarea mecanismelor din unităţile de primiri urgenţe, la suplimentarea echipajelor de intervenţie”, a declarat Arafat.

El a menţionat că din Bucureşti acum două zile s-au retras ultimele maşini SMURD şi de victime multiple în Capitală.

Pe aceeași temă

“De exemplu, din Bucureşti abia acum două zile am dat acordul ca să se retragă ultimele maşini de SMURD şi de multiple victime, care au fost aduse în Bucureşti pentru a sprijini Serviciul de Ambulanţă şi Smurd Bucureşti. Noi am adus 28 de echipaje care o parte din ele s-au retras aproximativ acum 10 zile şi ultima parte s-au retras abia acum două zile. Oricând, putem să revenim invers şi să începem să reactivăm toate aceste mecanisme”, a transmis şeful DSU.

Şeful DSU a explicat că încep să apară tot mai multe cazuri post COVID.

“Mai e un lucru care trebuie să ne uităm la el foarte bine. Încep să apară din ce în ce mai multe cazuri de post COVID, COVID lung, cum spunem, care necesită atenţie şi îngrijire atentă şi care trebuie găsite soluţii. Asta a fost una din concluziile colegilor din Israel care ne-au zis că la ei deja văd acest fenomen, că post COVID-ul deja începe să apară în unităţile de primiri urgenţă, începe să apară în diferite zone şi aici recomandare este să se facă anumite clinici de pneumologie, de infecţioase, care să se ocupă de aceste cazuri. Acestea sunt măsuri suplimentare pe care Ministerul Sănătăţii le-a anunţat”, a menţionat Arafat.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că valul cinci ar putea să nu aibă legătură cu noua tulpină de COVID.

“Probabil că acest val cinci pe care îl legăm de o intensificare a activităţilor în perioada Sărbătorilor şi nu putem să exludem acest lucru, nu o să aibă legătură cu noua tulpină, este prea devreme, dar nu trebuie să excludem în niciun fel faptul că o astfel de tulpină poate să potenţeze agresivitatea unui astfel de val”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Whatsapp LinkedIn
coronavirus alexandru rafila raed arafat restrictii coronavirus
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor". Ce a şocat-o în magazinele din Capitală
Citește și
Ce trebuie să știi despre noua variantă de coronavirus „Pirola”, cu zeci de mutații. Poate infecta...
Ce este și cum se manifestă Eris, o nouă variantă de coronavirus. EG.5 circulă în SUA, China, dar şi...
Tot ce trebuie să știi despre noua subvariantă de COVID, denumită XBB.1.5. sau Kraken. Ce este și cum...
TOP 3 simptome ale bolii COVID-19 pe care să le urmărești cu atenție. Cum îți dai seama că te-ai...
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Luptele din spatele ușilor închise: cine se opune planului SUA de a confisca rezerve valutare rusești de 260... Ziare.com
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
A cumpărat cercei de 13.675 dolari setul cu doar 13 dolari. Nu s-a mulțumit cu o pereche și a comandat două. Cum... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Moneda de 1 ban care îți poate aduce bani frumoși peste noapte. Caut-o acum prin sertare, sigur o mai ai Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
Rezultate LOTO 6/49 sâmbătă 4 mai 2024. Numerele câştigătoare la tragerile speciale loto de Paşte Observator
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri MediCOOL
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare HelloTaste
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc? ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la 10 ani CanCan
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor DeParinti
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau” ZUTV
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela UseIT
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Hello Taste
Ultimele știri
Ce afacere și-a deschis Daniel de la Mireasa, în Dubai. Care e statusul căsniciei cu Ana
Pasiunea neobișnuită pe care o are Delia, soția lui Lino Golden. Din ce face bani tânăra
Aseară, la Antena 1, cea de-a douăsprezecea gală Te cunosc de undeva! a fost lider de audienţă
Ce bolid de lux conduce Gabriela Lucuțar. Regina Întunericului are o mașină la care mulți visează
Horoscop zilnic 5 mai 2024. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
S-au încheiat calificările din Formula 1™ pentru Marele Premiu de la Miami. Max Verstappen în pole position în cursa de duminică
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Jo și Liviu Teodorescu au câștigat a 12-a gală. Ce punctaj au obținut, după o jurizare strânsă
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Ilona Brezoianu și Florin Ristei, moment memorabil marca Ozana Barabancea și Horia Brenciu
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Connect-R și Shift, explozie de energie în pielea lui Tom Jones. Ce i-a surprins pe jurați
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Alexia Țalavutis și Dima Trofim, moment magic transformați în Jasmine și Aladdin. Cum le-a ieșit
Mai multe