Ce restricții apar după descoperirea tulpinii africane de Covid-19. Rafila: Nu putem exclude apariţia de cazuri şi în România
Alexandru Rafila a afirmat că printre măsurile luate de CNSU, în contextul apariţiei noii tulpini sud-africane de SARS-CoV-2, este carantinarea cetăţenilor români care vin din zonele respective timp de 14 zile, iar cei care după 10 zile au test negativ, pot ieşi din carantină.
Publicat: Duminica, 28 Noiembrie 2021, 13:45 | Actualizat: Duminica, 28 Noiembrie 2021, 14:45- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
CNSU a propus interzicerea călătoriilor în şi dinspre mai multe ţări din sudul Africii. Toate persoanele care vin din aceste ţări intră în carantină pentru 14 zile cu posibilitatea ieşirii din carantină după 10 zile în baza unui test PCR, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
De asemenea, INSP va verifica dacă această variantă de coronavirus este prezentă şi în România. Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a afirmat că în România sunt şapte laboratoare care fac secvenţieri şi au fost alertatea spitalelelor COVID care au fost invitate şi cu o recomandare fermă să recolteze probe pentru PCR de la toate cazurile severe în primul rând.
Declarațiile lui Alexandru Rafila cu privire la apariţia noii tulpini sud-africane de SARS-CoV-2
Ministrul Sănătăţii a adăugat că INSP va verifica pentru a vedea dacă această nouă tulpină de coronavirus este prezentă şi în România.
„Având în vedere alertele de la OMS, România s-a adaptat măsurilor. Afost adoptată o hotărâre CNSU, care aliniază România la măsurile deja luate în mai multe state europene, care limitează sau interzic călătoriile. Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinaţi timp de 14 zile. Pot ieşi din carantină după 10 zile cu test negativ. Măsurile de vaccinare şi de sănătate publică sunt recomandate de toate organismele internaţionale şi vaccinarea este soluţia oportună. Nu ştim cum va evolua noua tulpină.
Nu i se mai spune certificatul verde, pentru că cel original se referă la documentul adoptat la parlamentul eruppean, certificatul covid . vom încerca să găsim o soluţie legislativă care să stabilească un cadru faorte clar pentru toată lumea şi introducea lui să poată să fie făcută când e o creştere susşţinută Iar renunţarea la acest certificat coimpolet să fie făcut când e o scădere mai multe săptămâni la rând. Detaliile vor fi stabilite de colegii de specialitate de la INSP”, a explicat Alexandru Rafila, în conferinţa de presă susţinută sâmbătă la Palatul Victoria.
Pe aceeași temă„Ne pregătim să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare. Nu putem exclude apariţia de cazuri şi în România. Pentru aceasta INSP împreună cu reţeaua de laborataore care face secvenţieri, cazurile grave internate în spitale vor fi subiectul acestor secvenţieri, să vedem dacă aceste tulpini ar fi prezente în România”, a conchis Rafila.
Recomandările Comisiei Europene: să se activeze ”frânza de urgenţă”
Comisia Europeană a recomandat, vineri, statelor membre ale Uniunii Europene să activeze ”frânza de urgenţă” împotriva călătoriilor din Africa şi din ţări în care s-a descoperit noua varantă a noului coronavirus B.1.1529, în vederea ”limitării răspândirii” acesteia, anunţă preşedinta CE Ursula von der Leyen, care recomandă suspendarea călătoriilor din toate ţările afectate şi plasarea într-o ”carantină strictă” a cetăţenilor europeni care revin din aceste ţări, potrivit news.ro.
”Luăm veştile despre noua variantă covid cu extrem de multe mutaţii foarte în serios”, dă ea asigurări, citată într-un comunicat.
Mutaţii pot conduce la apariţia şi răspândirea unor varante SARS-CoV-2 şi mai îngrijorătoare şi la răspândirea acestora în doar câteva luni în întreaga lume, avertizează ea şi îndeamnă UE să acţioneze ”acum” ”foarte rapid, decisiv şi unit”.
Ursula von der Leyen anunţă că le-a propus statelor membre UE să activeze ”frâna de urgenţă” împotriva călătoriilor din ţări situate în sudul Africii şi din alte ţări, în vederea ”limitării răspândirii noii varinate”.
”Toate legăturile aeriene ale acestor ţări este necesar să fie suspendate până când înţelegem în mod clar pericolul pe care-l reprezintă această nouă variantă”, subliniază ea.
Europenii care se întorc din aceste regiuni este necesar să fie plasaţi în ”carantine stricte”, insistă ea.
Arafat: Pregătirea pentru următorul val se face. Nu stăm liniştiţi chiar dacă acum suntem în scădere la numărul de cazuri
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că pregătirea pentru următorul val se face, precizând că autorităţile nu stau liniştite chiar dacă acum se înregistrează o scădere a numărului de cazuri.
El a precizat că încep să apară tot mai multe cazuri post COVID. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că probabil valul 4 al pandemiei nu va avea legătură cu noua tulpină.
Arafat a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, cum ar rezista sistemul medical românesc dacă noua tulpină s-a extinde în România.
“Pregătirea pentru următorul val oricum se face şi la nivelul Ministerului Sănătăţii şi la nivelul nostru, pe partea sectorului de urgenţă, nu stăm liniştiţi chiar dacă acum suntem în scădere la numărul cazurilor. Aici cu siguranţă sunt şi alte soluţii care pot fi implementate, sunt convins că se lucrează asupra lor la nivelul Ministerului Sănătăţii. Am avut şi vizite care au venit cu anumite idei, asta poate se vor discuta acolo. Din punctul nostru de vedere, capacitatea, modul în care vom reacţiona, noi încercăm să păstrăm ce am avut, în sensul în care la momentul în care vedem că începe să crească, să începem să reactivăm anumite mecanisem care acum încet încet nu mai sunt active sau sunt active la minim pentru că avem un număr mai mic de cazuri. Şi ne întoarcem la activarea unui număr mai mare de paturi de terapie intensivă, ne întoarcem la activarea mecanismelor din unităţile de primiri urgenţe, la suplimentarea echipajelor de intervenţie”, a declarat Arafat.
El a menţionat că din Bucureşti acum două zile s-au retras ultimele maşini SMURD şi de victime multiple în Capitală.
Pe aceeași temă“De exemplu, din Bucureşti abia acum două zile am dat acordul ca să se retragă ultimele maşini de SMURD şi de multiple victime, care au fost aduse în Bucureşti pentru a sprijini Serviciul de Ambulanţă şi Smurd Bucureşti. Noi am adus 28 de echipaje care o parte din ele s-au retras aproximativ acum 10 zile şi ultima parte s-au retras abia acum două zile. Oricând, putem să revenim invers şi să începem să reactivăm toate aceste mecanisme”, a transmis şeful DSU.
Şeful DSU a explicat că încep să apară tot mai multe cazuri post COVID.
“Mai e un lucru care trebuie să ne uităm la el foarte bine. Încep să apară din ce în ce mai multe cazuri de post COVID, COVID lung, cum spunem, care necesită atenţie şi îngrijire atentă şi care trebuie găsite soluţii. Asta a fost una din concluziile colegilor din Israel care ne-au zis că la ei deja văd acest fenomen, că post COVID-ul deja începe să apară în unităţile de primiri urgenţă, începe să apară în diferite zone şi aici recomandare este să se facă anumite clinici de pneumologie, de infecţioase, care să se ocupă de aceste cazuri. Acestea sunt măsuri suplimentare pe care Ministerul Sănătăţii le-a anunţat”, a menţionat Arafat.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că valul cinci ar putea să nu aibă legătură cu noua tulpină de COVID.
“Probabil că acest val cinci pe care îl legăm de o intensificare a activităţilor în perioada Sărbătorilor şi nu putem să exludem acest lucru, nu o să aibă legătură cu noua tulpină, este prea devreme, dar nu trebuie să excludem în niciun fel faptul că o astfel de tulpină poate să potenţeze agresivitatea unui astfel de val”, a precizat ministrul Sănătăţii.