Ce salariu are un pompier în România. Suma de bani pentru care își riscă viața
Pentru cei care își doresc o carieră în acest domeniu, salariul reprezintă un factor important de luat în considerare. Iată cât câștigă un pompier în România!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 13 Septembrie 2024, 15:20 | Actualizat: Vineri, 13 Septembrie 2024, 16:20Ziua Pompierilor din România este sărbătorită anual pe data de 13 septembrie. În această zi, în urmă cu 176 de ani, pompierii români au înfruntat în Bătălia din Dealul Spirii trupele otomane.
În fiecare an, această zi este marcată prin diverse activități și ceremonii organizate de Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU) din toată țara. Pompierii români sunt recunoscuți pentru curajul și dedicarea lor în salvarea de vieți și protejarea bunurilor, fie că este vorba de incendii, inundații sau alte situații de urgență. Iată ce salariu câștigă un pompier debutant!
Pe aceeași temăCe salariu are un pompier debutant în România
În România, un pompier începător câștigă un salariu de bază care variază între 3.000 și 3.500 de lei net pe lună.
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pe măsură ce dobândește experiență, inclusiv un grad mai mare, un subofițer poate câștiga un salariu lunar net de 7.500 de lei.
Veniturile depind de mai mulți factori, precum locația unității în care activează, experiența profesională și anumite sporuri sau indemnizații acordate în funcție de condițiile de muncă.
Salariul unui pompier începător poate fi influențat și de pregătirea profesională și de poziția ocupată. De exemplu, un absolvent al Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești poate începe cu un salariu mai mare, având o formare profesională specializată.
Pe lângă salariul de bază, pompierii beneficiază și de sporuri pentru condițiile de risc în care lucrează. Astfel, sporul de periculozitate poate ajunge la 25-30% din salariu, în funcție de tipul și frecvența intervențiilor. Aceste sporuri sunt acordate pentru eforturile fizice și emoționale pe care pompierii trebuie să le depună în situații extreme, cum ar fi incendii majore, accidente sau calamități naturale.
Cât câștigă un ofițer pompier în funcție de grad
Salariul unui pompier variază și în funcție de gradul ocupat în structura ierarhică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Pompierii ofițeri care au trecut de stadiul de subofițeri și au urmat o pregătire superioară câștigă salarii mai mari decât colegii lor aflați la început de carieră.
Ofițerii de rang inferior, precum locotenenții, câștigă salarii care pot începe de la 5.000 de lei net pe lună. Aceștia sunt responsabili de coordonarea echipelor și supervizarea operațiunilor de salvare și intervenție. Însă, pe măsură ce avansează în ierarhie, salariile cresc considerabil.
Un căpitan sau un maior poate ajunge la un salariu de 6.000 – 7.000 de lei net lunar, iar un locotenent-colonel sau colonel poate câștiga între 8.000 și 12.000 de lei net, potrivit Antena 3 CNN.
În plus față de salariul de bază, ofițerii pompieri beneficiază de o serie de indemnizații și sporuri, care le pot majora veniturile considerabil. Printre acestea enumerăm sporurile pentru periculozitate, ore suplimentare și participarea la intervenții speciale sau misiuni de urgență.
Ofițerii cu funcții de conducere, cum ar fi inspectorii-șefi ai unităților ISU din județe, au salarii și mai mari, care pot depăși 15.000 de lei net pe lună. În aceste cazuri, responsabilitatea este foarte mare, iar coordonarea întregii activități de intervenție și gestionare a situațiilor de urgență dintr-un județ sau o regiune impune o pregătire și o experiență deosebite.
Pe aceeași temă