Trebuie să dezinfectăm pachetele sau alimentele pe care le cumpărăm? Alexandru Rafila: „E o prostie chestiunea asta”
„Lumea a intrat într-o fobie datorită necunoașterii”, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, la Antena 3.Toate studiile arată că modalitatea dominantă de transmitere a noului coronavirus este pe cale aeriană.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 19 Martie 2020, 23:48 | Actualizat: Joi, 19 Martie 2020, 23:48- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
„Contactul cu suprafețele este important doar dacă avem un contact imediat, însemnând minute, zeci de minute, poate o oră nu mai mult cu o suprafață care este contaminată cu secreții provenite de la o persoană bolnavă. Nu contează cât supraviețuiește ci dacă doza infectantă este suficientă ca să producă boala.
Deja sunt prea multe chestiuni care nu demonstrează că aceasta ar fi o cale predilectă de transmitere”, a explicat Rafila.
Trebuie să dezinfectăm pachetele sau alimentele primite prin catering?
„Întreba cineva dacă e bine să dezinfecteze pachetele pe care le primește sau alimentele pe care le cumpără prin catering. E o prostie chestiunea asta! Este simplu. Se spală pe mâini și evita contaminarea, deci nu trebuie să dezinfecteze suprafața coletelor, pachetelor și așa mai departe.
Lumea a intrat într-o fobie datorită necunoașterii. Vă spun că știu oameni care evita să ia mâncare prin sistemul de catering pe motivul că s-ar putea îmbolnăvi de coronavirus ceea ce nu s-a demonstrat nicăieri, adică este foarte clar că acest lucru nu se poate întâmpla”, a mai spus Alexandru Rafila, joi seară, la Antena 3.
Sursa: Antena 3