Amenzi uriașe pentru românii care nu respectă izolarea! Câți bani vor avea de plătit dacă vor încălca ordonanțele militare! VIDEO
Amenzi ce pornesc de la 2.000 de lei pentru cine iese nejustificat din casă şi dosar penal pentru medicii care refuză pacienţi - acestea sunt două dintre măsurile ordonanţei militare 4, ce au fost anunţate duminică seară.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 30 Martie 2020, 08:37 | Actualizat: Luni, 30 Martie 2020, 14:55Este o situaţie temporară, a dat asigurări ministrul de Interne. Între timp, epidemia de coronavirus din România se apropie de vârf. Avem peste 1.800 de persoane infectate şi 43 de morţi.
AMENDATĂ, DEȘI AVEA DECLARAȚIA LA EA! CARE A FOST MOTIVUL
Mai exact, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare se măresc şi vor avea următoarele valori: minim 2000 de lei şi maxim 20.000 de lei, faţă de minim 100 şi maxim 5000 de lei.
Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare se măreşte de la 1.000 de lei cât este în prezent, până la 10.000 de lei. Maximul ramane stabilit la 70.000 de lei.
Şi încălcarea izolării la domiciliu va fi costisitoare. Cei care sunt în izolare la domiciliu, identificaţi şi verificaţi ca atare, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină cu condiţia în care, obligatoriu, vor suporta toate cheltuielile care implică această carantinare.
Cei care părăsesc centrele de carantină vor fi amendaţi şi aduşi la loc, pentru încă 14 zile. Fiecare zi de cazare îi va costa 230 de lei.
Prețurile la energie electrică și termică, apă, salubritate, carburanți și gaze naturale, plafonate. Veste bună pentru pensionari
În perioada stării de urgenţă, preţurile la energie electrică şi termică, la gaze naturale alimentarea cu apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate. peste nivelul practicat astăzi, la data publicării aceste ordonanțe militare.
Pensionarii au primit o veste bună. Pot ieşi din case şi în afara intervalului 11 -13. Însă numai pentru vizite la medic şi doar cu declaraţie pe proprie răspundere.
De asemenea, pot ieşi între orele 20.00 şi 21.00 ca să plimbe animalele de companie. De data aceasta, fără declaraţie.
Interdicţia privind circulaţia persoanelor într-un grup mai mare de trei se aplică exclusiv circulaţiei pietonale.
O altă prevedere a ordonaţei îi vizează pe medici. Cei ce refuză să trateze pacienţii pot ajunge la închisoare.
Orice pacient poate fi suspectat de a fi COVID pozitiv, chiar dacă nu există testarea la nivelul unităţii de primiri urgenţe, motiv pentru care personalul medical trebuie să se protejeze corespunzător.
Pe durata stării de urgenţă, personalul medical nu poate nici refuza detaşarea în alte spitale. Serviciile de ambulanţă trec în subordinea şefilor Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă.