Răsturnare de situație, în privința alocațiilor! Creșterea etapizată, respinsă de Camera Deputaților. Ce ar putea urma
Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile au fost mărite cu 20% de la 1 august a fost respinsă, miercuri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 19 August 2020, 20:12 | Actualizat: Miercuri, 19 August 2020, 22:34Dacă legea de respingere a Ordonanței de Urgență este promulgată de președinte, intră în vigoare legea inițială prin care alocațiile au fost dublate.
Proiectul de respingere a trecut cu 166 de voturi "pentru", 63 "împotrivă" iar 29 de deputați s-au abținut. Grupul de deputați USR s-a abținut de la vot, PSD a votat "pentru" iar PNL "împotrivă".
Procedural, legea de respingere a Ordonanței de urgență, după ce trece de cele două camere ale Parlamentului, merge la promulgare la președinte. Legea poate fi contestată la CCR sau retrimisă în Parlament. Până atunci, Ordonanța de urgență își produce efectele, iar alocațiile sunt mărite cu doar 20%. Doar după publicarea legii de respingere a ordonanței în Monitorul Oficial, alocațiile ar putea fi dublate.
Premierul Ludovic Orban anunțase în deschiderea ședinței de Guvern de miercuri că Executivul trebuie să se pregătească pentru plata alocațiilor mărite.
"În septembrie plătim și alocațiile mărite. Pentru alocațiile mărite trebuie să fim pregătiți să facem plățile la termen", a spus acesta.
La dezbaterile din plenul Camerei Deputaților parlamentarii puterii și cei din opoziție s-au contrat pe subiectul alocațiilor pentru copii și s-au acuzat reciproc.
Potrivit Ordonanței adoptate recent de Guvern, de la 1 august alocațiile au fost majorate cu 20%. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani primesc 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.