De ce trebuie să ai în casă icoana de Buna Vestire și ce minuni face
De ce trebuie să ai în casă icoana de Buna Vestire și ce minuni poate să aducă în viața ta! Toți credincioșii trebuie să afle!
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Luni, 25 Martie 2019, 09:51 | Actualizat: Luni, 25 Martie 2019, 18:49- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
De ce trebuie să ai în casă icoana de Buna Vestire și ce minuni poate să aducă în viața ta! Toți credincioșii trebuie să afle!
Bunavestire pică în calendarul creștin ortodox la data de 25 martie. Sărbătoarea cunoscută sub numele de Blogovestenie este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Buna Vestire este reprezentată în iconografie în mai multe feluri, fiecare icoană purtând un mesaj important. Cea mai veche reprezentare a acestei sărbătoru este fresca din catacomba Priscillei din Roma, datată de arheologi din secolul al II-lea, unde Maica Domnului este așezată pe un scaun cu spătar înalt, reprezentat sub formă unui tron împărătesc. Imaginea semnifică faptul că Fecioară devine "templu" al Celui PreaÎnalt. În fața ei se află Arhanghelul Gavriil, fără aripi, de la care primește înștiințarea că-L va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Arhanghelul Gavriil este pictat fără aripi din dorința de a nu fi asemănat cu figurile păgâne înaripate.
Altă reprezentare iconografică a Bunei Vestiri este și cea din anul 440, în mozaic, care se găsește pe arcul Basilicii "Santa Maria Maggiore" din Roma. Și aici Fecioara Măria este reprezentată șezând, înconjurată de îngeri înaripați purtând nimburi. Deasupra sa zboară Arhanghelul Gavriil, vestindu-i întruparea Fiului de la Duhul Sfânt, închipuit de porumbel alb care coboară peste ea.
O nouă reprezentare a acestei importante sărbători datează începând cu secolul al VI lea. Mai jos, Maica Domnului este pictată și în picioare, vorbind, și se evidențiază rolul Maicii Domnului în Întruparea Domnului. Când Maria a rostit «Fie mie!», "atunci: Cuvântul creaturii a adus Creatorul în lume." (Mitropolitul Filaret al Moscovei).
Buna Vestire, praznicul dedicat Maicii Domnului, se regăsește în bisericile ortodoxe, în registrul praznicelor împărătești și pe ușile împărătești.
Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni - ”Binecuvântat este pântecele!”
Această icoană este denumită și Bargradkaya, Barlovskaya sau Barbarskaya. Este considerată o icoană făcătoare de minuni și a fost așeazată pe 26 decembrie 1392, în Catedrala Buna Vestire din Kremlin, Moscova. Numele acestei icoane derivă din Evanghelia după Luca: „Binecuvântat este pântecele care te-a purtat şi fericiţi sunt sânii la care ai supt” (Luca 11, 27)
Icoana a fost mutată în 1392 din orașul Bari (Italia), unde era așezată pe mormântul Sfântului Nicolae, făcătorul de minuni. Aceasta are trei copii făcătoare de minuni, zugrăvite la sfârșitul secolului al XVI-lea, începutul secolului al XVII-lea.
De ce este bine să avem Icoana Bunei Vestiri în casă
Orice reprezentare iconografică a Maicii Domnului este benefică pentru credincioși. În special, femeile care doresc să devină mame, se pot ruga la Icoana Bunei Vestiri.
Acatistul Bunei Vestiri
„Iată roaba Domnului! Fie mie acum după cuvântul tău!” Şi îndată în sfântul ei pântece, prin lucrarea Sfântului Duh, s-a făcut zămislirea cea nespusă, fără îndulcire trupească, dar nu fără de îndulcirea cea duhovnicească.