De la 1 ianuarie 2024 românii vor primi un nou voucher. Care sunt condițiile și cine va beneficia de ele
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat implementarea unor noi tichete, începând cu 1 ianuarie 2024. Aceste vouchere vor avea rolul de a ajuta oamenii și de a reglementa anumite sisteme la nivelul statului.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 22 August 2023, 16:20 | Actualizat: Marti, 22 August 2023, 16:20Autoritățile au făcut de curând acest anunț-surpriză. Românii care prestează activități casnice în casa unor familii sau a unor persoane singure vor fi remunerați. Aceștia nu mai trebuie să lucreze la negru, iar serviciile prestate le sunt, în sfârșit, validate.
Aceste vouchere vin să susțină activitatea prestatorilor de servicii, astfel încât să nu mai fie plătiți la negru. Tichetele vor avea o valoare nominală de 15 lei, care va fi modificată anual în baza legii bugetului asigurărilor sociale de stat.
Pe aceeași temăÎnstrăinarea acestor vouchere este interzisă. Ele pot fi utilizare doar de prestatorul de servicii ale cărui date personale sunt completate pe respectivele vouchere, și de nimeni altcineva. Doar prestatorul de servicii poate schimba tichetele în bani în termen de maximum 12 luni de la data primirii acestora.
De unde se pot achiziționa și la ce folosesc noile vouchere oferite de Stat românilor
Voucherele sunt oferite pentru activități care includ servicii de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei și de hrănire, servicii de îngrijire corporală, precum și de supraveghere a beneficiarului casnic dependent.
De astfel de tichete pot beneficia, conform unei surse, și cei care exercită ocazional meseria de bonă, aceștia având sub supraveghere un minor sau mai mulți.
Prestarea serviciilor casnice nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru adolescenții cu vârste între 16 și 18 ani. Beneficiarul casnic și prestatorul de servicii trebuie să stabilească împreună numărul de ore și volumul de muncă conform nevoilor și experienței fiecăruia. Raportul trebuie să fie echitabil.
Prestatorul de servicii poate preschimba în bani voucherele primite la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau la furnizorul de servicii universal, ori, după caz, prin ordin de plată sau transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice.
Conform ANAF, plata în contul bancar indicat de către prestatorul casnic se face în nu mai mult de 5 zile de la data solicitării preschimbării acestora în bani.
Tichetele se pot achiziționa de la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și a Municipiului București, de la furnizorul de servicii universal privind serviciile poștale sau de pe platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice. Aceasta din urmă este accesibilă online sau prin intermediul unei aplicații mobile, de pe orice dispozitiv electronic.
Oamenii sunt îndemnați să le utilizeze, fiind un sprijin suplimentar oferit de stat pentru o categorie care prestează servicii ce până acum au fost trecute cu vederea. Cererile pentru astfel de servicii au fost întotdeauna ridicate, iar în ultimul timp chiar au crescut dramatic. Mulți oameni beneficiază de un ajutor în plus în casă, iar de la 1 ianuarie 2024 îl pot remunera conform legii.