Este una dintre cele mai frecvente greșeli gramaticale. Cum se folosește corect cuvântul ”decât”
”Decât” este unul dintre cuvintele care pun mari probleme românilor. Cea mai frecventă greșeală este folosirea lui ca semiadverb restrictiv, fără negaţie.
Publicat: Joi, 01 Octombrie 2020, 17:43 | Actualizat: Joi, 01 Octombrie 2020, 18:52- MAREA PREMIERĂ Te Cunosc de Undeva! Vezi ce surprize ți-am pregătit AZI de la ora 20:00, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Chefi la cuțite, sezonul 15 - din 10 martie, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
”<<Decât>> poate fi prepoziţie, adverb sau conjuncţie. Ca sens, are valoare comparativă si restrictivă.”, a spus Ana Iorga sa de la Antena 3.
Iată ce valori are acesta:
Decât = prepoziție
Când acest cuvânt este folosit ca prepoziție, el impune pronumelui personal forma de acuzativ. Exemplu: ”El este mai înalt decât mine”/ ”N-a venit altul decât mine”.
Decât = semiadverb
”Decât” apare și ca semiadverb. De exemplu: ”E mai cald decât ieri” - forma comparativă și ”Nu a venit decât Andreea” - cea restrictivă.
Decât = conjuncție
Se întâmplă atunci când introduce o propoziție. ”Decât” poate funcționa singur ca o conjuncție când spui: ”El scrie mai bine decât scria tatăl lui”.
De asemenea, poate introduce o propoziție alături de o altă conjuncție: ”E mai simplu să taci decât să explici”.
Cu toate că în aceste două exemple are sens comparativ, cuvântul poate avea și sens restrictiv: ”N-a făcut altceva decât a stat”.