Legea pensiilor 2019 se modifică! Unii români ies mai devreme la pensie
Legea pensiilor umează să sufere noi modificări. Vin vești bune! Unii români vor ieși mai deveme la pensie. Iată care sunt condițiile.
Autor: Camelia Moldoveanu Publicat: Joi, 07 Noiembrie 2019, 07:45 | Actualizat: Joi, 07 Noiembrie 2019, 18:24- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Senatorii au în dezbatere un nou proiect de act normativ care va modifica și completa Legea pensiilor 2019. Acest act prevede ca dansatorii să fie plasați la același nivel cu balerinii și acrobații, ceea ce ar însemna să iasă la pensie mai devreme.
Cei care practică dansuri populare, dans modern sau contemporan, fac același efort fizic pe care îl fac balerinii și consecințele pe planul sănătății sunt aceleași.
Legea pensiilor 2019: “Efortul fizic exagerat poate avea, însă, consecințe dintre cele mai grave. Majoritatea persoanelor care exersează un dans de performanţă sau balet, au dureri puternice de genunchi, de gleznă, sau musculare. Astfel, dansatorul şi dansatorul popular trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii de pensionare ca şi dansatorul de balet pentru că fiecare persoană care profesează cu seriozitate, dansează, diferenţa între cele 3 tipuri este doar modul de dans învăţat şi exersat”.
Propunerea legislativă are în vedere modificarea și completarea unui singur articol din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Astfel, la articolul 50, alinetul (2) se propune următoarea formulare:
“b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepţia balerinilor, dansatorilor, dansatorilor populari şi acrobaţilor pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 43 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi“
Legea pensiilor 2019: până la sfârșitul lunii noiembrie, propunerea legislatiă intrând în dezbaterea Senatului abia la începutul lunii decembrie. Noul act normativ trebuie adoptat după de Camera Deputaților pentru a intra în vigoare.