Antena Căutare

Cum se va schimba legea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024. Numărul de copii ar putea influența vârsta de pensionare a femeilor

Vârsta de pensionare ar putea fi redusă pentru femei în funcție de numărul de copii. Legea pensiilor se va schimba drastic de la 1 ianuarie 2024.

Guvernul și-a asumat schimbarea drastică a legii pensiilor începân cu 1 ianuarie 2024. Urmează să fie publicată o formă finală a proiectului pentru a intra în dezbatere publică.

Până de curând, Ministrul Muncii avea trei variante de lucru, însă Comisia Europeană ar fi hotărât să rămână una singură.

Cum se aplică în prezent legea pensiilor

Autoritățile vor să elimine inechitățile din sistemul public de pensii. Acest lucru va fi posibil prin introducerea unei noi formule de calcul. Aceasta se va baza pe vechime și pe sumele prin care fiecare român a contribuit sau va contribui la sistemul de pensii.

Citește și: O bătrână din Alba trăiește cu mai puțin de 20 de lei pe lună. Cum reușește să supraviețuiască femeia care este văduvă de zece ani

Astfel că, potrivit unei surse, cu cât va lucra un angajat mai mult, cu atât va acumula până la finalul carierei un număr mai mare de puncte. Pensia fiecăruia va fi echivalentă cu numărul total de puncte înmulțit cu valoarea punctului de referință. În acest moment, valoarea acestui punct de referință este de 71 de lei.

În prezent, potrivit legii, punctajul mediu anual se determină prin împărțirea numărului total de puncte acumulate de-a lungul timpului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Punctajul anual se află împărțind la 12 suma punctajelor lunare din anul calendaristic.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Pentru anul 2023, INS a stabilit suma de 6.789 de lei ca salariu mediu brut.

Citește și: Ce pensie va primi Irinel Columbeanu de la stat. Suma nu acoperă cheltuielile azilului și poate fi dat afară în viitor

Acest lucru înseamnă că, un angajat cu salariul brut de 8.300 de lei (aproximativ 5.000 lei net) are un punctaj lunar de 1,233, în timp ce un angajat cu salariul de 3.300 lei brut ar avea un punctaj lunar de 0,48.

Modificările aduse legii pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024

În noul proiect de lege este prevăzut faptul ca punctul de referință să reprezinte valoarea punctului de pensie. În prezent, acesta este de 1.785 de lei împărțit la stagiul de cotizare de 25 de ani, rezultând o valoare de 71,4 lei.

Astfel că, punctul de referință s-ar majora cu rata medie anuală a inflației, la care s-ar adăuga jumătate din salariul mediu brut. Aceasta va reprezenta o valoare exprimată în procente și va fi calculată anual de către Institutul Nașional de Statistică.

Această formulă a apărut și în cadrul unui proiect de lege de acum 5 ani, în legea 127/2019, când Orlando Teodorovici conducea Ministerul de Finanțe. Însă nu a fost aplicată.

Citește și: Din ce trăiește Marina Voica și cum se descurcă cu banii la vârsta de 86 de ani. Cântăreața nu primește pensie de la stat

Numărul de copii ar putea influența vârsta de pensionare a femeilor

Vârsta de pensionare a femeilor ar putea scădea cu un an dacă au doi copii. Aceste schimbări vor apărea în cazul pensionării femeilor care au născut și au crescut copii până la vârsta de 16 ani.

Astfel că, vârsta de pensionare s-ar reduce cu șase luni pentru fiecare copil.

În ciuda tuturor modificărilor, se păstrează criteriile esențiale pentru ieșirea la pensie, precum îndeplinirea vârstei minime de pensionare și stagiul de cotizare.

Trebuie menționat și faptul că nu este exclusă majorarea vârstei de pensionare.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Românilor le este tot mai greu să-și găsească o locuință în Germania. Ce afectează procesul de închiriere și ce soluții ... Irinel Columbeanu, în lacrimi! Ce sumă de bani i-a trimis Irinuca, fiica lui, la azil. Detaliul la care nimeni nu s-ar f...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x