MEC: Examenele în universităţi se vor susţine online, cu condiţia ca acestea să fie înregistrate şi arhivate de fiecare universitate
Oficialii Ministerului Educaţiei anunţă că examenele în universităţi se vor susţine online, cu condiţia ca acestea să fie înregistrate şi arhivate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ superior. De asemenea, MEC anunţă că nu se pune problema ca angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar să fie trimişi în şomaj tehnic sau în şomaj.
Publicat: Marti, 07 Aprilie 2020, 14:57 | Actualizat: Marti, 07 Aprilie 2020, 15:31În universităţile româneşti, activitatea se desfăşoară în online, unităţile de învăţământ superior au infrastructura necesară desfăşurării procesului educaţional, iar cadrele didactice au abilităţile privind desfăşurarea acestei activităţi, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, oficialii Ministerului Educaţiei.
Aceştia susţin că şi examenele pe care studenţii trebuie să le susţină se pot desfăşura tot online, cu condiţia ca acestea să fie înregistrate şi arhivate de fiecare universitate.
”În această perioadă, examenele se pot derula în online, acolo unde lucrul acesta este posibil. Cursurile se desfăşoară în online, dar sunt activităţi practice care necesită experiment, care necesită interacţiune faţă în faţă. Pentru toate acestea, fiecare universitate în baza autonomiei universitare şi cu asumarea responsabilităţii publice va stabili un grafic de recuperare a acestor activităţi practice în sistem modular intensiv astfel încât toţi studenţii să parcurg materia aferentă semestrului doi”, a anunţat, marţi, secretarul de stat pentru învăţământul universitar din cadrul Ministerul Educaţiei , Gigel Paraschiv.
Acesta a precizat, de asemenea, că universităţile au posibilitatea de a susţine în online, cu acces public, examenele pentru cei înscrişi în ciclul doctoral.
În ceea ce priveşte admiterea în universităţi, nu a fost necesară modificarea legislaţiei, înscrierea online fiind deja reglementată prin lege.
La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Luminiţa Barcari, anunţă că nu se pune problema ca angajaţii din învăţământul preuniversitar să fie trimişi în şomaj tehnic ori în şomaj.
”În această perioadă a vacanţei de primăvară, de pe 4 până pe 21 aprilie, întregul personal din învăţământul preuniversitar a fost programat în concediu de odihnă, cu câteva excepţii şi anume directorii, contabilii şi secretarele, care pentru o anumită perioadă trebuie să întocmească documentele de plată. Doresc să asigur întregul personal din învăţământul preuniversitar că drepturile salariale nu vor fi diminuate. Deci nici nu este vorba despre şomaj tehnic sau şomaj, cum s-a vehiculat în presă”, a spus Barcari.
Sursa : news.ro