„Nu știu cui îi place să moară în chinuri, în insuficiență respiratorie” Medicii confirmă cel mai sumbru scenariu: România, noua Italia a Europei
Nu respectăm regulile, alunecăm pe panta recordurilor. Avem cel mai mare număr de cazuri noi într-o zi de la începutul pandemiei: 698. Medicii avertizează: avem transmitere comunitară intensă şi, dacă nu luăm măsuri, intrăm pe un drum fără întoarcere.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 11 Iulie 2020, 20:53 | Actualizat: Sambata, 11 Iulie 2020, 20:53Am depăşit şi cele mai sumbre previziuni: 698 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. E o cifră şocantă, niciodată nu am mai avut un număr atât de mare de infectări. Şi este al treilea record al pandemiei, înregistrat în mai puţin de o săptămână.
„Dacă se confirmă acest ritm, vom avea o situaţie similară cu a Italiei: oamenii nu vor mai avea unde să se interneze, formele grave vor sta acasă şi unii dintre ei vor deceda la domiciliu”, a declarat medicul Virgil Musta.
Medicii sunt în alertă: după ce numărul cazurilor scăzuse, ne îndreptăm către al doilea vârf al epidemiei.
406 pacienţi au fost externaţi la cerere în ultimele zile deşi au un test pozitiv. Aproape o treime dintre ei sunt din Argeş, judeţul unde au fost raportate 90 de noi cazuri de îmbolnăviri azi. Aproape cât în Capitala deşi sunt de aproape patru ori mai puţini locuitori decât în Bucureşti. Prefectul din Argeş a cerut poliţiei să îi monitorizeze cu atenţie pe pacienţii externaţi la cerere.
„Dacă aceşti pacienţi nu sunt responsabili şi nu înţeleg că ei vor trebui să stea la domiciliu în autoizolare 14 zile, că n-au voie să circule cu mijloace de transport în comun, ei reprezintă o bombă biologică şi pot duce la contaminarea unui număr mare, mare de oameni”, a adăugat Musta.
24 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 au murit în ultimele 24 de ore. De aproape două ori mai mulţi decât ieri. A crescut şi numărul românilor în stare gravă şi critică: sunt 239 la Terapie Intensivă.
„Nu ştiu cui îi place să moară în chinuri cu insuficienţă respiratorie, cu probleme majore după aceea dacă cumva se reuşeşte să treacă de episodul respectiv, cu fenomene de insuficienţă respiratorie cronică, fibroză pulmonară”, a spus directorul medical al Spitalului Victor Babeş.
Medicii simt că argumentele lor nu mai ajung la oameni în aceste momente critice. Şi tot ce mai pot face e să ne îndemne insistent să respectăm regulile de bun simţ: să purtăm mască în spaţiile închise, să stăm la distanţă şi să ne spălăm pe mâini.