Antena

Ministerul Sănătății a anunțat ce medicamente sosesc în România de luni. Cetățenii vor putea fi tratați cu antivirale pentru Covid

Ministrul Sănătăţii anunţă că 50.000 de cutii de Molnupiravir vor ajunge luni în România. Antiviralul, folosit la pacienţii cu coronavirus.

Publicat: Vineri, 28 Ianuarie 2022, 10:13 | Actualizat: Vineri, 28 Ianuarie 2022, 12:37
Galerie de imagini
Cetățenii vor putea fi tratați cu antivirale
Hepta/Getty

”Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ, antiviral, Molnupiravir. Am reuşit să facem acest lucru”, a anunţat, joi, în şedinţa de Guvern, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a precizat că autorităţile sanitare nu au încheiat un contract cu Pfizer, din cauza condiţiilor pe care compania le-a pus. Ministrul Sănătăţii a explicat de ce România nu s-a înţeles cu Pfizer pentru pastila Paxlovid și s-a achiziționat Molnupiravir.

Alexandru Rafila a anunţat condițiile Pfizer de încheiere a contractului: "Crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime"

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat, joi, Paxlovid, pastila Pfizer pentru tratarea coronavirusului, devenind astfel primul tratament antiviral oral pentru boală autorizat în Europa, potrivit Observator.

”Din păcate cu cei de la Pfizer nu am reuşit. Ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu de adoptat în România. Vă dau un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve din partea pacienţilor: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament. Vă daţi seama că o astfel de chestiune nu avem nici cum să facem şi e foarte greu de instrumentalizat mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond”, a mai afirmat ministrul.

Pe aceeași temă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că luni vor ajunge în ţară 50.000 de cutii de Molnupiravir, medicament inovativ antiviral, care se administrează pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

”Molnopirativ se administrează pacienţilor cu risc crescut, simptomatici în centrele de evaluare sau în spitale (...) E un lucru important care cred că va avea un impact favorabil în următoarele 10 zile pentru scăderea presiunii pe secţiile de terapie intensivă şi ceea ce ne preocupă pe toţi pentru reducerea numărului de decese pentru că, de data aceasta, discutăm de antivirale la care s-a măsurat acest efect şi el este certificat de studii ştiinţifice, pe când celelalte pe care le-am avut la dispoziţie până la momentul de faţă, mă refer la Favipiravir, nu avea acest efect, ci doar de reducere a duratei bolii”, a afirmat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul Ministerului Sănătăţii, potrivit news.ro.

Pe aceeași temă

Agenţia Europeană a Medicamentului aprobă pastila împotriva covid-19 Paxlovid a Pfizer

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă joi că a aprobat pastila anticovid a Pfizer comercializată sub denumirea de Paxlovid, care devine astfel primul medicament antiviral administrat pe cale orală autorizat în Uniunea Europrană (UE), recomandat adulţilor cu risc, relatează AFP.

”Comitetul Medicamentelor de Uz Uman (CHMP) al EMA recomandă să se acorde o autorizaţie de punere pe piaţă condiţionată a medicamentului antiviral administrat pe cale orală Paxlovid”, anunţă într-un comunicat autotitatea europeană de reglementare. EMA recomandă ”să se autorizeze Paxlovid în tratarea covid-19 la adulţi care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit ca boala să devină gravă”.

Recomandari A1

Antviralele acţionează printr-o diminuare a capacităţii unui virus de a se replica, oprind astfel boala. Ele sunt foarte aşteptate, deoarece pot fi administrate acasă, cu apă.

Pfizer anunţa în decembrie că pilula sa împotriva Covid-19 reduce cu aproape 90% spitalizarea şi moartea persoanelor cu risc, atunci când este administrată în primele zile după apariţia simptomelor bolii.

EMA a evaluat datele unui studiu implicând bolnavi de covid-19 care a arătat că ”tratamentul cu Paxlovid reduce în mod semnificativ spitalizările şi decesele la pacienţi care prezintă cel puţin o afecţiune subiacentă care-i expune riscului unui covd-19 grav”.

Majoritatea pacienţilor din studiu era infectată cu varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2, precizează EMA, care subliniază că, potrivit unor teste realizate în laborator, Paxlovid urmează să rămână eficient împotriva variantei omicron, potrivit news.ro.

Pastila Pfizer este o combinaţie a unei noi molecule - PF-07321332 - şi ritonavir, un antiviral împotriva HIV, care se administrează sub forma unor comprimate separate.

”Comitetul Medicamentelor de Uz Uman al EMA a conchis că beneficiile medicamentului sunt superioare riscurilor în utilizarea aprobată” şi ”îşi va trimite acum recomandările Comisiei Europene (CE), în vederea unei decizii rapide care să se aplice tuturtor statelor membre UE”.

Această procedură de aprobare de către CE durează, în general, câteva ore sau câteva zile.

”Prin autorizarea Paxlovid săptămâna aceasta, şase medicamente anticovid au fost autorizate în cadrul strategiei terapeutice a UE”, a salutat într-un comunicat comisarul european însărcinat cu Sănătatea şi Securitatea Almentară Stella Kyriakides.

Statele Unite, Canada şi Israelul se află printre o mână de ţări care au dat deja undă verde acestui tratament Pfizer.

Whatsapp LinkedIn
ministerul sanatatii antivirale pandemie covid-19
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Alegeri prezidenţiale 2024 live text. HARTA: prezenţa pe judeţe. Peste 3 milioane de români au votat la 12:00
Videoclipul zilei
Citește și
Care sunt simptomele și semnele infecțiilor respiratorii la copii. Ghidul a fost publicat de Ministerul...
Lista medicamentelor alternative pentru gripă. Ce antitermice, antiinflamatoare şi antivirale sunt...
Pastilele cu iod vor ajunge în farmacii. Cum vor fi eliberate. Decizia Ministerului Sănătății
Ce se întâmplă cu pastilele de iod care urmau să fie distribuite cetățenilor. Decizie de ultimă oră...
Video recomandate
Video
Citește și
Cum poți să te pregătești pentru epilarea braziliană. Sfaturi pentru o piele fină și catifelată Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Cât de periculos este mucegaiul din casă în funcție de culoarea lui. Explicațiile unui microbiolog Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen Observator
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele MediCOOL
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre... ZUTV
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi UseIT
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Hello Taste