Antena Căutare

Un oficial OMS vorbește despre „sfârșitul pandemiei de COVID în Europa”. În ce condiții am putea avea parte de acest scenariu

Hans Kluge, oficial OMS, spune că ne putem afla în apropiere de finalul pandemiei de Covid-19 în Europa, ca urmare a puterii de infectare a tulpinii Omicron.

Colaj cu Hans Kluge și reprezentarea grafică a coronavirusului
Hans Kluge a declarat că finalul pandemiei de Covid-19 este "plauzibil" în Europa | Shutterstock

Hans Kluge, oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a afirmat că se ia în calcul un scenariu al finalului pandemiei de coronavirus în Europa, ținând cont de faptul că estimările arată că peste 60% dintre europeni ar putea fi infectați cu tulpina Omicron, până în luna martie a anului 2022.

Oficialul a afirmat că „este plauzibil ca Europa să se apropie de sfârşitul pandemiei”. Reprezentantul OMS și-a argumentat afirmația făcând referire la estimările care spun că până în luna martie a anului 2022 Omicron ar putea infecta 60% dintre europeni.

Totuși, oficialul a făcut apel la prudență.

Ce spune Hans Kluge despre valul Omicron și despre finalul pandemiei de coronavirus

„Odată ce valul Omicron va înceta, va exista timp de câteva săptămâni şi câteva luni o imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imuni din cauza infecţiei şi, de asemenea, o scădere ca urmare a temperaturilor”, a declarat oficialul OMS, potrivit news.ro.

Totuși, reprezentantul OMS a menționat că nu putem vorbi deocamdată despre o endemie.

„Cu toate acestea, nu suntem într-o "eră endemică", a subliniat oficialul OMS. "Endemic înseamnă (…) că putem prezice ce se va întâmpla, dar acest virus a surprins de mai multe ori. Aşa că trebuie să fim foarte atenţi", a spus oficialul.

Oficialul a declarat că obiectivul este acela de a stabiliza situaţia sănătăţii în toată Europa, continent unde rata de vaccinare este diferită de la o țară în alta, în unele state fiind de 25%, iar în altele de 95%.

Citește și: Omicron este pentru copii şi tineri o varianta mai periculoasă decât Delta. Iată ce spun specialiștii despre acest lucru

"Stabilizare înseamnă că sistemul de sănătate nu mai este copleşit de Covid-19 şi poate continua să ofere servicii de sănătate esenţiale, care din păcate au fost foarte afectate, în domeniile cancerului, bolilor cardiovasculare şi vaccinării”, a spus Hans Kluge.

Recent, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că „la gradul de transmisibilitate al acestei tulpini, Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi”.

„La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă: se infectează persoane vaccinate şi o persoană nevaccinată, indiferent... Ce trebuie să înţelegeţi: noi nu am avut niciun fel de informaţie despre acest virus. El a venit pe un teren – că asta este problema acestui virus – un teren imunologic virgin, în care nu aveam niciun fel de reactivitate.

Citește și: Ce crede Agenţia Europeană a Medicamentului despre Omicron. Ce schimbare aduce în plină pandemie

Între timp, avem, pentru că sunt multe persoane care s-au îmbolnăvit, aparent nu au făcut nimic sau a fost o chestiune tranzitorie, de câteva ore, trecerea lor prin infecţie, aceste persoane au trecut prin boală, deci au o memorie imună faţă de acest virus şi, dacă se reîmbolnăvesc, o fac mult mai eficient sau nu se reîmbolnăvesc”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, potrivit news.ro.

Australian Open 2022. Sorana Cîrstea, eliminată în optimile turenului de Grand Slam, după ce a pierdut meciul cu Iga Swi... Când am putea avea parte de vârful valului 5 de infectare cu coronavirus. Ce spune Alexandru Rafila despre relaxarea res...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x