Numărul atacurilor cibernetice din România a crescut îngrijorător. Zeci de mii de români, păcăliți de prețul unei vacanțe exotice
O campanie organizată de autoritățile române a scos la iveală cât de vulnerabili sunt cetățenii în fața unui atac cibernetic. Cum arată oferta care le-a furat ochii românilor.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 30 Mai 2022, 12:29 | Actualizat: Luni, 30 Mai 2022, 13:43În ultima perioadă, numărul atacurilor cibernetice a crescut și de 100 de mii de ori. Numai la începutul acestei luni, specialiştii în securitate cibernetică din cadrul STS au blocat mii de atacuri cibernetice care au vizat cele mai importante instituţii publice din România, potrivit News.ro.
Însă, acestea nu s-au îndreptat numai înspre site-urile instituțiilor publice, ci și către cetățeni. Fie că au fost victimele unei noi escrocherii prin SMS sau pe rețelele de socializare, numărul celor afectați de aceste atacuri este în creștere.
Zeci de mii de români au accesat o ofertă de vacanță falsă, care imită un atac cibernetic
Astfel, autoritățile române au demarat o campanie de conștientizare a populației. Aceasta are ca scop prevenirea fraudelor pe internet și demonstrează cât de vulnerabili sunt cetățenii.
Timp de 3 zile, polițiștii și specialiștii Directoratului Național de securitate cibernetică au vrut să testeze vigilența românilor pe internet. Aceștia au făcut publică o ofertă imbatabilă de vacanțe exotice, la un preț forte mic, iar numărul celor care au căzut în plasă este îngrijorător.
Pe aceeași temăAproximativ 20.000 de români au crezut că au dat lovitura și au descărcat fișierul ataşat. Potrivit celor care au pus la cale totul, dacă ar fi fost un atac real, telefoanele sau laptopurile şi implicit, datele lor bancare ar fi fost compromise.
„Cel mai bine e să ne punem întrebarea: oare de ce e atât de ieftin? De principiu, dacă pare și sună prea bine ca să fie adevărat, chiar nu e adevărat”, a declarat Magda Popescu, avocat.
Cum ne putem feri de atacurile cibernetice care nu pun în pericol datele personale și pe cele bancare
Siguranțaonline.ro este este unul dintre site-urile unde ne putem antrena pentru a fi pregătiți, în caz că ne confruntăm cu un atac cibernetic real. De asemena, de aici, putem afla care sunt cele mai frecvente tipuri de fraude din România și există un chestionar la finalul căruia putem afla cât de pregătiți sau nu suntem în cazul unul astfel de atac cibernetic.
Pe aceeași temăÎn plus, autoritățile vin și cu o serie de recomandări, în cazul în care ai fost atras de o astfel de ofertă. Dacă ai accesat link-ul și ai introdus deja datele personale, este momentul să te deconectezi și să schimbi cât mai repede parolele. Este recomandat ca utilizatorii să își schimbe parolele la toate conturile de pe rețelele de socializare. Astfel, aceștia pot preveni un posibil furt de identitate, cât și sume importante de bani.
Specialiștii în securitate cibernetică îi mai sfătuiesc pe cei care au căzut victime unei fraude să anunțe imediat banca sau furnizorul de servicii de telefonie mobilă. De asemenea, pentru a preveni acest lucru, recomandă să fim atenți la felul în care sunt redactate ofertele, pentru că, de cele mai multe ori, conțin greșeli.