Persoane care se dau drept cumpărători pe site-uri de vânzări ca OLX ajung să intre în posesia datelor de pe cardurile persoanelor înșelate. Potrivit unui comunicat BCR, există șansa ca cei care plasează produse pe OLX să fie contactați de așa-ziși cumpărători care încearcă să le fure datele de pe card. Se numește tehnica „cumpărătorilor rapizi”.
După ce îi contactează pe cei care au un produs de vânzare pe OLX, aceștia mută conversația prin mesaje pe Whatsapp și îi conving pe cei care vor să vândă să acceseze un link, pentru a primi banii prin plata cu cardul.
În ce constă modalitatea de fraudă a „cumpărătorilor rapizi”
În respectivul link pe care oamenii îl primesc de la fraudatori apare o pagină WEB care conține logo-ul OLX, însă aceasta nu are legătură cu platforma de vânzări și este în totalitate controlată de fraudator.
În cadrul paginii web, persoanelor care au un produs de vânzare li se cere să-și introducă datele cardului pe care vor să primească banii pe produs (numărul cardului, data de expirare, cod de securitate CVV/CVC), odată cu codul de activare al cardului sau parola 3D SECURE primită pe telefonul lor.
Astfel, fraudatorii primesc acces la datele de pe cardurile persoanelor înșelate și pot să efectueze plăți pe Internet, sau să plătească în magazine cu cardurile lor.
Tocmai de aceea, cei care plasează produse pe platforme ca OLX sunt sfătuiți să fie foarte vigilenți și să nu accepte să-și dea datele de pe Card pe astfel de pagini web, care par securizate, însă aparțin unor fraudatori.
Ce trebuie să facem pentru a evita fraudele pe Internet
Reprezentanții băncilor oferă sfaturi pentru prevenirea fraudelor bancare. În special, este recomandat să avem programe antivirus care ne protejează calculatorul personal sau smartphone-ul împotriva problemelor cauzate de viruși, malware, spyware.
De asemenea, trebuie să fim vigilenți și să nu ne lăsăm păcăliți de tentativele fraudatorilor: trebuie să nu deschidem atașamentele de la e-mail-urile unor persoane necunoscute, să nu intrăm pe link-uri primite de la e-mail-uri necunoscute sau nesolicitate și să nu intalăm
În același timp, trebuie să avem grijă la sursa aplicațiilor pe care le instalăm pe dispozitivele noastre. „Aceste aplicații te pot expune unor riscuri cum ar fi: crearea de breșe de securitate, copierea datelor personale, căutarea informațiilor confidențiale cum ar fi parole, numere de carduri, conturi bancare”, spun reprezentenții băncilor.
Specialiștii au identificat de-a lungul timpului mai multe modalități prin care fraudatorii le golesc cardurile victimelor. Una dintre acestea se numește „Bucla libaneză”. Poliția Română a făcut mai multe recomandări pentru a evita manevrele fraudatorilor.