OMS anunță o nouă variantă de coronavirus. Ce este JN.1 care se răspândește rapid pe glob și care sunt primele recomandări
O subvariantă a tulpinii Omicron a coronavirusului a fost clasificată drept „variantă de interes” de către Organizația Mondială a Sănătății, din cauza „răspândirii sale în creștere rapidă”.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 23 Decembrie 2023, 13:28 | Actualizat: Sambata, 23 Decembrie 2023, 14:04JN.1 a fost descoperit în multe țări din întreaga lume, inclusiv în India, China, Marea Britanie și Statele Unite. Riscul pentru populație este în prezent scăzut, iar vaccinurile actuale continuă să ofere protecție, precizează OMS, potrivit BBC.
Covid și alte infecții ar putea crește în această iarnă anunță Organizația Mondială a Sănătății
Virusurile respiratori precum gripa, virusul sincițial respirator (VSR) și pneumonia infantilă sunt, de asemenea, în creștere în emisfera nordică. Virusul care provoacă Covid se modifică constant în timp și, uneori, acest lucru duce la apariția unor noi variante.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) urmărește în prezent o serie de variante de interes legate de Omicron - inclusiv JN.1 - deși niciuna dintre ele nu este considerată îngrijorătoare.
Pe aceeași temăVarianta JN.1 se răspândește rapid în multe colțuri ale lumii
În prezent, este varianta cu cea mai rapidă creștere în Statele Unite, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, fiind responsabilă pentru 15-29% din infecții.
Agenția de securitate sanitară din Marea Britanie afirmă că JN.1 reprezintă în prezent aproximativ 7% din testele Covid pozitive analizate în laborator. Aceasta a declarat că va continua să monitorizeze toate datele disponibile cu privire la această variantă și la alte variante.
JN.1 se răspândește rapid în toate regiunile, probabil pentru că are o mutație suplimentară în proteina spike în comparație cu varianta BA.2.86 din care descinde, relatează aceeași sursă.
"Se anticipează că această variantă ar putea provoca o creștere a numărului de cazuri de Sars-Cov-2 [coronavirus] pe fondul unui val de infecții cu alte infecții virale și bacteriene, în special în țările care intră în sezonul de iarnă", se arată în evaluarea riscurilor realizată de OMS.
Există încă dovezi limitate cu privire la capacitatea JN.1 de a ocoli imunitatea oferită de vaccinuri, precizează OMS.
Nu există rapoarte care să ateste că oamenii s-au îmbolnăvit mai mult cu această variantă decât cu cele anterioare.
Dar sunt necesare mai multe studii pentru a stabili impactul asupra sănătății, spune OMS, deoarece numărul țărilor care raportează date despre persoanele internate în spital cu Covid s-a redus dramatic.
Pentru a preveni infecțiile și bolile grave, OMS recomandă:
- purtaț mască în zonele aglomerate și închise
- acoperiți-vă gura și nasul când tușiți sau strănutați
- să vă curățați mâinile în mod regulat
- rămâneți la zi cu vaccinarea împotriva Covid și a gripei, mai ales dacă sunteți vulnerabili
- rămâneți acasă dacă sunteți bolnav
- faceți un test dacă aveți simptome