Oțet falsificat, descoperit de ANPC în marile supermarketuri din București și Ilfov. Ce substanțe erau băgate în sticle
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a descoperit 11.500 litri de oțet contrafăcut în cele mai mari supermarketuri din București și Ilfov. Ce substanțe conțineau sticlele.
Publicat: Miercuri, 13 Octombrie 2021, 13:21 | Actualizat: Miercuri, 13 Octombrie 2021, 13:42- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Peste 11.000 de litri de oţet falsificat au fost retraşi de la vânzare în urma unor controale ale ANPC în marile supermarketuri din Capitală și Ilfov, fiind aplicate amenzi de 20.000 de lei.
Oțet falsificat în cele mai mari supermarketuri din București și Ilfov
În urmă rapoartelor analitice ale acestor probe, realizate la laboratoare omologate din România, precum și ca urmare a analizării contraprobelor la laboratoare din Uniunea Europeană, s-a constatat că unele dintre eșantioanele prelevate din oțetul existent la comercializare pe piața din România, despre care se declara pe etichetă că provine din vin, mere sau vișine, este, de fapt, un produs obținut dintr-o materie prima preponderent diferită de cea declarată în denumirea produsului, potrivit Observator.
”Controalele s-au desfăşurat cu prelevări de eşantioane de oţet aflate la comercializare, care au fost analizate în laboratoare.
În urma rapoartelor analitice ale acestor probe, realizate la laboratoare omologate din România, precum şi ca urmare a analizarii contraprobelor la laboratoare din Uniunea Europeană, s-a constatat că unele dintre eşantioanele prelevate din oţetul existent la comercializare pe piaţa din România, despre care se declara pe etichetă că provine din vin, mere sau vişine, este, de fapt, un produs obtinut dintr-o materie primă preponderentă diferita de cea declarata in denumirea produsului”, anunţă Autoritatea, potrivit news.ro.
Oțetul conţinea acid acetic diluat, colorant, acid acetic pentru corecție
Ulterior, reprezentanţii ANPC au explicat că probele analizate conţineau fie acid acetic diluat cu apă şi adăugat colorant, fie acid acetic adăugat pentru corecţie, legislaţia interzicând acest lucru.
În urma acestor controale, a fost oprită de la comercializare cantitatea de 11.500 litri de oţet şi au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 20.000 de lei.
”S-a dispus încetarea imediată a acestor practici înşelătoare faţă de consumatori. S-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare pentru celelalte loturi de produse de acelaşi tip, aflate la comercializare, existând suspiciunea de neconformitate, până la punerea la dispoziţie de către operatorii economici a unor buletine de analiză, care să ateste conformitatea acestora”, precizează ANPC.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a înaintat rezultatele acestor analize colegilor de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în scopul realizării unei notificări în sistemul de alertă alimentară a Uniunii Europene pentru aceste produse, şi continuă acţiunile de verificare pe tema acestui produs.
Citește mai multe informații pe Observator.