Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor trag un nou semnal de alarmă cu privire la achiziționarea produselor din carne în perioada sărbătorilor de iarnă.
Oficialii le recomandă românilor să refuze produsele care prezintă un miros ciudat și o culoare modificată, dar și pe cele care „prezintă aspect de produs congelat supus decongelării”.
Iată la ce trebuie să fie atenți consumatorii atunci când cumpără carne mai ales în perioada Crăciunului și Revelionului!
Atenția la carnea cumpărată pentru sărbători! ANPC trage un semnal de alarmă și face o serie de recomandări
Pe lângă faptul că românii ar trebui să fie extrem de atenți la data de expirare a produselor pe care doresc să le achiziționeze și să cumpere doar din locuri autorizate, specialiștii spun că sunt importante și alte aspecte care ne pot ține departe de pericole în această perioadă!
„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) face o serie de recomandări, utile în luna decembrie, moment de vârf comercial la achiziţia cărnii şi a produselor din carne. Aşadar: acordati o atenţie deosebită caracteristicilor organoleptice ale produselor şi solicitaţi vânzătorului, când cumpărati carne şi preparate din carne, să vă arate produsele, pentru aprecierea, de la distanţă, a aspectului şi mirosului acestora. Solicitaţi vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să vă arate eticheta preparatului din carne, pentru a analiza compoziţia și, mai ales, încadrarea acestuia în data durabilităţii minimale”, au transmis comisarii ANPC.
Potrivit news.ro, aceștia îi mai sfătuiesc pe consumatori să refuze produsele care prezintă culoare şi miros modificate, suprafeţe oxidate si, implicit, aspect de vechi, preparatele din carne care prezintă aspect de „produs congelat supus decongelării”, produs ale cărui proprietăţi, prezintă cu certitudine, modificări faţă de cele ale unuia pentru care s-au respectat condiţiile de depozitare impuse de producători.
Totodată, comisarii ANPC recomandă inclusiv refuzarea produselor pentru care au îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare, cele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită, iar la cumpararea produselor alimentare şi, implicit, a produselor din carne, să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul in care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea/siguranţa unui produs.
Consumatorii mai sunt sfătuiţi să nu cumpere produse din carne din locuri neautorizate, deoarece comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibara bon de casă cu care să justifice tranzacţia comercială şi riscă să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să le afecteze sănătatea.
„Consumatorii trebuie să acorde o atenţie sporită atunci când achiziţionează produse din carne, atât pentru a se asigura de calitatea acestora, cât şi pentru a preveni eventuale riscuri pentru sănătate. Este esenţial să verificaţi cu atenţie eticheta, să observaţi aspectul şi mirosul produselor şi să refuzaţi orice preparat care ridică suspiciuni privind prospeţimea sau conformitatea.
De asemenea, vă încurajăm să cumpăraţi exclusiv din locaţii autorizate şi să solicitaţi bonul fiscal, un document esenţial în cazul în care doriţi să reclamaţi un produs neconform. Siguranţa alimentară este o responsabilitate comună, iar informarea corectă este primul pas în protejarea sănătăţii dumneavoastră” este și declarația pe care a făcut-o Sebastian Hotca, preşedintele interimar al ANPC.