(P) Schimbarea ecranului laptopului: 3 lucruri esențiale de știut
Laptopurile sunt, prin definiție, dispozitive foarte sensibile la șocuri. Ecranele acestora, în mod special, sunt foarte expuse diferitelor forme de deteriorare, chiar și în condițiile în care utilizatorii diligenți folosesc carcase și ecrane de protecție.
Publicat: Luni, 22 Noiembrie 2021, 16:12 | Actualizat: Luni, 22 Noiembrie 2021, 16:21Un ecran deteriorat nu reprezintă, însă, o tragedie reală, căci pentru fiecare laptop există ecran de schimb, iar operațiunea de înlocuire poate fi realizată chiar acasă dacă se respectă câțiva pași simpli.
Ce ar trebui să știm, așadar, în asemenea situație? Rândurile de mai jos vă aduc răspunsurile potrivite.
Pasul 1. Efectuarea de verificări amănunțite
Înainte de a începe orice fel de operațiune de depanare, este recomandată o verificare amănunțită a stării laptopului. Astfel putem înțelege exact situația și stabili gradul de urgență în a schimba ecranul – se poate întâmpla ca acesta să se afle într-o stare mai bună decât am considerat inițial, ori este posibil ca placa video sau altă componentă să fie deteriorată, ceea ce înseamnă complexitate în investigații și depanare. Verificarea constă în conectarea laptopului la un monitor extern și, dacă nu este afișat semnal video, atunci ecranul este cel mai probabil defect; în caz contrar, verificările ar trebui continuate pentru a diagnostica cu certitudine defectul.
Pasul 2. Pregătirea operațiunii și a pieselor potrivite
În al doilea rând, trebuie găsit un display pentru laptop: în acest scop, înainte de a-l comanda, trebuie să ne asigurăm că piesa de schimb identificată se potrivește cu modelul pe care îl deținem. Specialiștii recomandă să discutăm în prealabil cu vânzătorul, pentru a fi siguri că achiziționăm ecranul corect.
De asemenea, trebuie să ne asigurăm că avem sculele necesare pentru efectuarea schimbării ecranului de laptop:
- set de șurubelnițe fine cu cap magnetic;
- patent sau un clește mic;
- cutter funcțional;
- bandă adezivă;
- lamelă subțire;
- ac din plastic.
Întreaga operațiune de înlocuire ar trebui să se desfășoare pe o suprafață plană, acoperită cu un material specific (covoraș static), care să nu favorizeze descărcările de electricitate statică (ESD). Persoanele care intervin asupra laptopului trebuie să poarte mănuși speciale sau brățară statică legată la carcasa metalică a dispozitivului, pentru a evita electrocutarea.
Pasul 3. Înlocuirea ecranului
În acest punct, prima operațiune de realizat este deconectarea laptopului de la orice fel de sursă de alimentare cu energie electrică, inclusiv extragerea bateriei – dacă acest lucru este posibil. Suplimentar, trebuie să ne asigurăm că dispozitivul este închis, deci nu rulează niciun program.
Operațiunea începe prin îndepărtarea stickerelor care acoperă șuruburile de fixare a capacului cu ajutorului unui ac sau a unui obiect ascuțit, cu grijă pentru a nu le deteriora (rolul lor este unul estetic). Ulterior, se extrag toate șuruburile și se depun într-un recipient separat, în funcție de dimensiuni.
După ce ne-am asigurat că am îndepărtat absolut toate șuruburile, introducem o lamă subțire de plastic între capac și marginile ecranului, cu atenție sporită pentru a nu deteriora aspectul capacului. În mod normal, după îndepărtarea marginii ecranului, display-ul ar trebui să poată fi îndepărtat ușor; în caz contrar, se poate forța cu grijă îndepărtarea, observând cu atenție punctele de rezistență (de obicei puncte de adeziv).
Înainte de a extrage display-ul, trebuie verificat și deconectat cablul video: în această fază, lucrurile pot fi un pic complicate, din cauza modului în care cablul video este așezat. Cu puțină atenție, însă, acesta se poate deconecta relativ ușor.
Instalarea noului ecran se face urmând operațiunile de mai sus în sens invers, acordând o atenție deosebită fixării tuturor șuruburilor și așezării cablului video în exact aceeași poziție – pentru a evita deteriorarea sa accidentală. Proba funcționării noului ecran se va realiza după finalizarea tuturor operațiunilor pentru a evita descărcările accidentale de electricitate statică.
Alegerea de a efectua schimbarea ecranului laptopului acasă poate fi una foarte inspirată, costurile legate de manoperă putând fi de câteva sute de lei la un service autorizat, iar termenul de efectuare a lucrării de câteva săptămâni. Nu este o operațiune dificilă, necesită doar atenție la detalii, documentare temeinică și răbdare. Pe de altă parte, dacă ne temem să încercăm, este recomandat ca înlocuirea ecranului să se efectueze mai degrabă de către un specialist.