Antena

Paște 2020. Cum alegi carnea de miel pentru masa de Paști

Paște 2020. Cum alegi carnea de miel pentru masa de Paști, cât costă și ce trebuie să ai în vedere atunci când o cumperi. 

Autor: Mirabela Năstase Publicat: Miercuri, 15 Aprilie 2020, 16:31 | Actualizat: Miercuri, 15 Aprilie 2020, 16:30
Galerie de imagini
carnea de miel

Paște 2020. Cum alegi carnea de miel pentru masa de Paști, cât costă și ce trebuie să ai în vedere atunci când o cumperi.

Paștele pică pe 19 aprilie, iar ideile de meniu pentru masa de Paști implică preparate din carne de miel. De aceea, alegerea corectă a cărnii de miel este importantă, iar specialiștii recomandă ca principalul criteriu de selecție să fie prezența ștampilei Autorității Naționale Sanitar Veterinare.

De asemenea, un alt criteriu după care trebuie să ne ghidăm este greutatea animalului și aspectul cărnii: mielul nu trebuie să fie mai mic de 12-14 kilograme. Explicația este aceea că mielul mai mic de 12-14 kilograme are o cantitate mare de colagen și este indigestă. Tot din cauza substanțelor indigeste pe care le conține, carnea de miel nu se recomandă copiilor sub 10 ani, iar adulții care suferă de afecțiuni precum guta sau pancreatita trebuie să o consume cu moderație.

sursa foto: hepta

Din punctul de vedere al crescătorilor de ovine, nu există neapărat o carne de miel mai bună, iar preferințele țin de gust: miei din rasa Țurcană au o carne mai dulce, iar cei din rasa Țigaia au o carne mai aspră, dar mai fragedă.

Un alt sfat al crescătorilor de ovine de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți carnea de miel este să cumpărați doar mielul cu cap, deoarece vă poate oferi multe indicii despre prospețimea cărnii, dar și certitudinea că nu cumpărați altceva. că mielul este proaspăt tăiat sunt vizibile în zona capului, așa că se recomandă să luați un miel întreg. Dacă, însă cereți capul și primiți un răspuns care vă nemulțumește, nu cumpărați de la acea persoană. Nu mai vorbim și că prezența capului vă asigură că luați un pui de oaie și nu altceva.

Dacă cumpărați carnea de miel din hypermarketuri, aveți grijă la următorul aspect: suprafața cărnii trebuie să fie uscată. Cei care au suprafață umedă sunt o dovadă că au fost congelați și decongelați pentru vânzare.

Carne de miel, indicații ANSVSA

De obicei, inspectorii Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) controlează condițiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel și ouăle, precum și alte produse alimentare specifice Sărbătorilor Pascale.

Sunt vizate toate târgurile de animale, piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și unitățile de vânzare cu amănuntul și unitățile de alimentație publică.

"Sacrificarea mieilor se va realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine și care sunt publicate pe site-ul ANSVSA, sau în puncte de tăiere locale, care vor fi autorizate să funcționeze pe o perioadă determinată, sub supraveghere sanitară veterinară.

Carnea și organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară și poartă marca de sănătate. Carnea de miel sau ied care provine din unități autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripționate următoarele: 'ROMÂNIA' cu majuscule sau codul ISO al țării 'RO', numărul de autorizare acordat de ANSVSA, abrevierea 'CE' cu majuscule".

Recomandari A1

Carnea de miel sau ied rezultată în urma sacrificărilor în spațiile/locurile amenajate temporar va fi marcată cu marcă de sănătate de formă rotundă, cu un diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană.

Cum pregătești carnea de miel

Trebuie să ştii că nu e recomandat să găteşti carnea de miel imediat după tăierea lui. Înainte de a pregăti ciorba de miel, friptura de miel, drob de miel sau alte preparate tradiționale de Paști, carnea trebuie lăsată la marinat (în frigider) cel puţin câteva ore. Nutriţioniştii recomandă carnea de mielînăbuşită sau preparată pe grătar, evitându-se pe cât posibil prăjelile. Stufatul trebuie să conţină cât mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele te vor ajuta să împiedici problemele legate de constipaţie.

Cum aromatizezi perfect carnea de miel

Pentru a pregăti masa de Paști, ingredientele necesare acestei cărni sunt importante. Se folosesc condimentele potrivite precum: usturoi, boia dulce, seminţe de muştar, cimbru, rozmarin, piper, ceapă verde, ardei, mentă, foi de dafin şi curry. Înainte de a fi gătită, carnea de miel se lasă la marinat câteva ore în frigider.

Cât costă carnea de miel în 2020

Prețurile cărnii de miel au fost vehiculate încă de la începutul anului. Ele variază însă, de la crescător la crescător. În funcţie de cerere, preţul poate ajunge la 15 - 16 lei kilogramul la carcasă şi 10 - 11 lei în viu. În hyperamarketuri, prețurile cărnii de miel pornesc de la 18 -23 de lei, dar pot ajunge chiar și la 50 lei/kg.

Whatsapp LinkedIn
paste 2019 cum alegi carnea de miel masa de pasti 2019 cat costa carnea de miel pret idei pentru meniul de paste ansvsa
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări. Autoritățile au o bănuială despre cum s-a format
Citește și
Paște 2019 în România. Tradiții și superstiții în cele 3 zile de Paște
Paște 2019. Săptămâna patimilor: cea mai puternică rugăciune din Vinerea Mare
Rețete de Paște 2019. Aperitiv: ouă umplute cu pate
Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor, post negru. Ce nu ai voie să faci
Video recomandate
Video
Citește și
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024 Catine.ro
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot ce a găsit în ea. Cum se... Ziare.com
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural HelloTaste.ro
Categoria de români care ar putea avea pensiile duble. "Aceste persoane au fost uitate" | Un proiect de lege vrea... Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Macron atenționează: Trupe din vest ar putea intra în Ucraina dacă rușii rup linia frontului Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Test de atenţie. O pisică s-a pitit printre florile din magazin. Tu o vezi? Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era avansul pentru casa pe care... Observator
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă falimentul. Atenție la credite Gandul
Nuntă inedită la piramide! Miliardarul Ankur Jain s-a căsătorit cu aleasa inimii sale lângă Marele Sfinx CanCan
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți DeParinti
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Hello Taste
Ultimele știri
Mireasa, sezon 5. Ce mai face Yana, fosta iubită a lui Andrei. Ce fostă concurentă i-a fost alături la aniversarea de 25 de ani
Mireasa, sezon 9, Doi foști concurenți s-au întâlnit în afara competiției. Imaginea care i-a încântat pe fanii emisiunii
A suferit arsuri grave pe gât după ce a băut vin la un restaurant. Ce i-au pus, de fapt, în pahar
Ingredientul-minune pentru o tocăniță de miel delicioasă. Ce folosesc gospodinele din Ardeal
Cât au plătit Gabriela Cristea și Tavi Clonda pentru o călătorie cu gondola: „Cam scump, dar a fost o experiență superbă”
Aceste zodii vor avea cel mai mult ghinion la bani în luna mai 2024. Ce pierderi vor resimți nativii
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
Mireasa sezon 9, 2 mai 2024. Ce o nemulțumește pe Elena în relația cu Valentin: „Regreți că ai făcut pasul ăsta cu mine?”
Ritual cu vechime în Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii. Ce semnifică gestul
Cum sună vocea live a Iuliei Vântur, în concert. Vedeta a cântat în indiană pe scenă, dar și o piesă de la Dua Lipa. Cum a sunat
Mai multe