Antena

10.000 de bucureșteni își injectează droguri. Ce prețuri au și care sunt cele mai folosite droguri

Canabis, ecstasy, amfetamine, heroină, cocaină. Consumul de droguri în București și în România atinge cote alarmante. La ce preț sunt vândute și care sunt cele mai consumate tipuri droguri

Autor: Alina Serea Publicat: Miercuri, 26 Iunie 2019, 13:40 | Actualizat: Miercuri, 26 Iunie 2019, 13:51
Droguri

Canabis, ecstasy, amfetamine, heroină, cocaină. Consumul de droguri în București și în România atinge cote alarmante. La ce preț sunt vândute și care sunt cele mai consumate tipuri droguri.

Pe 26 iunie este Ziua Internaţională de Luptă impotriva Consumului şi Traficului de Droguri. Datele statistice privind consumul de droguri în România, arată că frecvența consumului de droguri la tinerii de 15-34 ani este de două ori mai mare decât în cazul adulților cu vârste cuprinde între 34 și 64 de ani, dar ratele sunt similare celor identificate în populația școlară cu media de 16 ani.

Cea mai mică vârstă de debut declarată pentru consumul de droguri a fost 14 ani, iar media vârstei de debut, 21,3 ani. Peste o treime dintre respondenţi (35%) au început acest tip de consum la vârsta adolescenței (sub 19 ani), în timp ce, 43% dintre cei chestionaţi au declarat debut în consumul de canabis la vârste tinere, 20-24 ani.

Un raport ESPAD pentru anul 2017 arăta că peste 9.000 de persoane din București își injectează droguri, iar în ultimii doi ani numărul acestora a mai crescut.

Cele mai consumate droguri în România și în Europa

Europa este o piață importantă pentru droguri, alimentată atât de producția internă, cât și prin traficarea drogurilor din alte regiuni ale lumii.

America de Sud, vestul Asiei și nordul Africii sunt surse importante pentru drogurile ilegale care pătrund în Europa, în timp ce China este o țară-sursă pentru noile substanțe psihoactive.

Europa este și o regiune de producție pentru canabis și pentru drogurile sintetice; producția de canabis este destinată în special consumului local, în timp ce unele droguri sintetice sunt produse pentru a fi exportate către alte părți ale lumii.

Canabisul rămâne cel mai consumat drog ilegal din Europa de către toate grupele de vârstă. În general se fumează, iar în Europa este frecvent amestecat cu tutunul. Modelele consumului de canabis variază de la consumul ocazional la cel regulat și dependent.

Principalul opioid ilegal consumat în Europa este heroina, care poate fi fumată, prizată sau injectată. Se mai face abuz și de alte droguri sintetice, precum metadona, buprenorfina și fentanilul, arată un raport al Ministerului Sănătății.

Topul celor mai consumate droguri în România

Potrivit rezultatelor ultimului studiu ale cărui date sunt valabile pentru anul 2016, peste 7% dintre români consumă droguri ilicit.

Recomandari A1

Prețuri estimative ale drogurilor, pe piața din București

Un reportaj făcut de Libertatea, în 2016, bazat pe datele obținute de la polițiștii de Crimă Organizată din București susține datele rapoartelor ce situează canabisul pe primul loc în topul celor mai vândute droguri.

Pentru un gram de ”iarbă”, doritorul de ceva senzații mai deosebite trebuie să scoată din buzunar între 45 de lei și 60 de lei, cantitate sufientă pentru vreo zece sau chiar 15 țigări.

Un gram de cocaină - echivalent cu vreo 20 de ”linii” - are prețuri între 400 și 450 de lei, adică în jurul a 100 de euro.

Un gram de heroină se poate cumpăra din stradă cu prețuri cuprinse între 200 și 250 de lei, cantitate suficentă pentru 10 bile, scrie Libertatea.

Despre droguri și tipurile de droguri

Drogul este orice substanţă care, introdusă într-un organism viu, poate modifica una dintre funcţiile acestuia (OMS, 1969).

Drogul de abuz - Orice substanţă cu efecte psihoactive (capabilă să producă modificări de percepţie, a stării de spirit, conştiinţă şi comportament) şi susceptibilă de a fi autoadministrată cu un uz nemedical (OMS, 1982).

Droguri ilegale - Drogurile ilegale sunt droguri care sunt atât de dăunătoare încât ţările din întreaga lume au decis să le controleze. Toate droguri ilegale au efecte fizice imediate. Drogurile pot, de asemenea, împiedica grav dezvoltarea psihică şi emoţională, în special în rândul tinerilor. De fapt, drogurile suprimă un potenţial pe care utilizatorii nu îl vor mai recupera, deoarece drogurile vor schimba dezvoltarea unor mecanisme naturale de adaptare.

Droguri legale - Nu toate drogurile sunt ilegale. De exemplu, cafeina (găsită în cafea sau Coca-Cola), nicotina (din ţigări) şi alcoolul sunt droguri legale din punct de vedere tehnic, cu toate că acestea, de obicei, nu sunt menţionate ca atare. Medicamentele, indiferent dacă sunt prescrise de un medic sau sunt obţinute direct din farmacii, sunt droguri legale care ne ajută să tratăm diverse boli, dar, şi în cazul acestora pot să apară abuzuri.

Stupefiant – 1. Substanță din categoria drogurilor care produce alterări ale funcțiilor psihice și care, prin folosire repetată, dă naștere fenomenului de dependență.

2. Substanță medicamentoasă care inhibă centrii nervoși, provocând o stare de inerție fizică și psihică și care, folosită mult timp, duce la obișnuință și la necesitatea unor doze crescânde.

Psihotrop – Medicament sau drog care acționează asupra psihicului.

Dependență de droguri – 1. Stare patologică cauzată de obișnuința de a consuma droguri

2. Stare de intoxicație cronică rezultând din absorbția repetată a unui drog sau medicament și care se manifestă prin nevoia de a continua această absorbție.

Tipuri de droguri -Opioidele, cel mai dăunător tip de droguri. Opioidele, inclusiv heroina, rămân cel mai dăunător tip de drog din punct de vedere al sănătății. Utilizarea opioidelor este asociată cu riscul supradozelor fatale și non-fatale, riscul de a dobândi boli infecțioase (cum ar fi HIV sau hepatita C) prin practici nesigure de injectare și riscul altor comorbidități medicale și psihiatrice

Metamfetamina produce daune considerabile. Tulburările legate de utilizarea amfetaminei reprezintă o parte considerabilă a poverii globale a bolii care poate fi atribuită tulburărilor cauzate de consumul de droguri, fiind pe locul doi, după cele legate de utilizarea opioidelor.

Boli și decese cauzate de consumul de droguri, în România

În anul 2017, ultimul an pentru care sunt disponibile date statistice oficiale pentru România, au fost înregistrate 32 cazuri de decese asociate în mod direct consumului de droguri şi 10 cazuri de decese indirect asociate consumului de droguri.

La nivel naţional, în 2017, au fost înregistrate 3018 cazuri de urgenţe medicale în care a fost semnalat consumul cel puţin al unui drog ilicit.

Boli asociate consumului de droguri - Datele în ceea ce privește infectarea cu bolile supravegheate (HIV/ SIDA și hepatite virale B și C) a consumatorilor de droguri injectabile admiși la tratament în anul 2017 sunt următoarele:

Piața drogurilor în România

Analiza datelor în anul 2017 arată că România este, deopotrivă, o țară de tranzit pentru traficul ilicit de droguri, dar și un teritoriu în care piața ilicită a drogurilor prezintă o disponibilitate în creștere pentru majoritatea tipurilor de droguri, în special canabis, cocaină, MDMA și medicamente cu conţinut stupefiant, aspect relevat de numărul în creștere al capturilor înregistrate pentru aceste substanțe.

Surse: sant.ro, emcdda.europa.eu​

Whatsapp LinkedIn
droguri droguri romania droguri pret tipuri de droguri consumul de droguri dependenta de dorguri droguri sintetice
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e serialul coreean care te va intriga. Vezi premiera în AntenaPLAY!
Stirile zilei "Atât e! O clipire din ochi!" O tânără şi-a condus bunica spre moarte, pe un drum din Mureş. A intrat cu maşina în copac în timp ce aşeza centura bătrânei
Videoclipul zilei
Citește și
Curtea de Apel București respinge o nouă cerere a lui Mario Iorgulescu.Ce au cerut în instanță...
Cum arată la interior casa Danei Marijuana din Vama Veche, transformată în magazin de droguri. Imagini...
Un an de la tragedia de la 2 Mai. Ce spun părinții victimelor despre pedeapsa celui care le-a ucis copiii
Cristina și Alex, supraviețuitorii accidentului provocat de Vlad Pascu, posibil infirmi pe viață:...
Video recomandate
Video
Citește și
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. 3 nativi manifestă abundența Catine.ro
Actrița Derya Alabora, care joacă rolul lui Ayla din celebrul serial Golden Boy – Dragoste rebelă, are o... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Ultimatum de 24 de ore pentru Putin: „Ori oprește agresiunea, ori le dau ucrainenilor rachete Taurus să atace... Libertatea.ro
Silviu Prigoană, despre pensia uriașă pe care o lua: ”Îmi dă din ăia de 500 așa, nu se pun pe card.... Ziare.com
Momentul care l-a marcat pe Silviu Prigoană și l-a făcut să ia o decizie radicală: „M-a dezgustat” AntenaSport
Ce părere are, de fapt, Ozana Barabancea despre relația dintre fiul ei, Andrew, și Naomi Hedman, fosta logodnică... Elle
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va... Spynews.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!” BZI
Andreea Bostănică a spus adevărul despre viața de lux pe care o duce! „Nu pot să mint!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă HelloTaste.ro
Ce avere avea Silviu Prigoană. Cea mai scumpă casă a sa, de 850.000 de dolari, era în Chicago. Avea și datorii... Antena3.ro
Cum își plătește Tesla angajații. Strategia lui Elon Musk a fost dezvăluită în sfârșit useit
Horoscopul zilei de 14 noiembrie 2024. Peștii primesc o surpriză frumoasă. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Avocați: Intrarea Nordis în insolvență complică situația pentru cumpărătorii de apartamente Wall-Street
Hrișca: beneficii, proprietăți și contraindicații - tot ce trebuie să știi Kudika
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații. Playtech
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului Redactia.ro
Cine a fost Silviu Prigoană. Povestea vieţii celebrului om de afaceri Observator
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului MediCOOL
Cum să faci acasă saltimbocca, celebrul preparat italienesc HelloTaste
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului ProSport
Silviu Prigoană se despărțise de soție, chiar înainte să moară. Ce s-a întâmplat la ultima petrecere la care... Gandul
Ce le-a făcut Adelina Pestrițu fostelor colege Teo Trandafir și Ilinca Vandici: „Măi, eu nu mai pot cu asta”... CanCan
Cum să faci slime cu copiii. De ce ai nevoie ca să faci jucăria preferată a celor mici DeParinti
Chris Martin a întrerupt un concert din Sydney pentru a ajuta un copil care risca să fie strivit de mulțime:... ZUTV
Un semnal extraterestru creat în 2023 a fost în sfârșit decodat. De unde ar fi provenit UseIT
Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate. Rețetă hrănitoare Hello Taste